fbpx

Új Wahoo okosgörgő és wattmérős pedál

A Wahoo két új terméket is bemutatott az elmúlt napokban, meglepetésre egy egyedi okos szabadgörgőt, a Wahoo Kickr Rollr-t jelentették be és a wattmérős pedál Powrlink Zero is hamarosan elérhető lesz két és egy oldalas kivitelben egyaránt.

Várható volt, hogy a Speedplay megvásárlásával a Wahoo nem csupán egy saját pedálrendszert szeretett volna, hanem valamilyen elektronikus eszköz fejlesztéséhez van szüksége a szuper könnyű pedálmárkára. Tavaly már olvasni lehetett róla, hogy hamarosan a boltokba kerül a Powrlink Zero, ami egy újragondolt wattmérős Speedplay pedál lesz, végül a hivatalos bemutatóra most február végén került sor.

A Powrlink Zero megőrizte a Speedplay pedálok előnyeit, mint például a kétoldalas belépés lehetőségét (mellyel az első wattmérős, kétoldalas, országúti pedál a piacon) és a széles (0-15 fok) spektrumban állítható lábelfordulás mértékét. A wattmérő beépítésével a Zero modell alapkonstrukcióján egy kicsit változtatni kellett, hogy kilépéskor ne érjen bele a kerékpáros lába a wattmérő egységbe, a pedál Q-faktora 53 mm-ről 55-re nőtt, mellyel már a szélesebb pedálok közé tartozik a piacon (bár egy átlag kerékpáros még mindig be tudja állítani) és a pedál vastagsága is 2×1,5 mm-rel nagyobb lett, így már nem az extra alacsony kategóriába tartozik, főleg ha nem 4 furatos az országúti cipőnk talpa (ami azért nem túl gyakori), mert ebben az esetben egy átalakítót is kell hozzá használunk.

Az új pedál különlegessége, hogy tölthető akkumulátort építettek bele, ami a gyári adatok szerint optimális körülmények között 75 órát bír ki egy töltéssel, és persze a töltéshez nem kell leszerelni a kerékpárról. Ezenfelül pontosság terén is gyakorlatilag a maximumot ígéri a Wahoo, ami +-1%-ot jelent. A Powrlink Zero két oldalas verziója jobb-bal láb egyensúlyt is tud (ami persze nem meglepő hiszen két oldalas), az egy oldalas (csak balos) verzióból ez a funkció természetesen kimarad.

Őszintén szólva a 75 órát kibíró tölthető akku, a +-1%-os pontosság, a jobb-bal láb egyensúly mérése elég jól hangzik még akkor is, ha egy kissé furcsa pedált kell hozzá használnunk. Egy kérdés viszont jogosan felmerülhet, a tartósság, ami a pedálos watt-mérőknél mindig szóba kerül (nagy gyártók véreznek el folyamatosan miatta), főleg egy ilyen mini pedálnál, ahol nem lehet túl nagy csapágy a pedáltestben, bár a Wahoo esetében pont lehetett pletykákat hallani arról, hogy kifejezetten olyan csapágygyártót kerestek ezekhez a pedálokhoz, akik képesek megfelelő minőséget gyártani. Remélhetőleg hamarosan mi is tesztelhetjük is tudunk róla véleményt mondani.

A Wahoo másik frissen bejelentett újdonsága a Kickr Rollr, ami részben kapcsolódik a wattmérős pedálhoz. Személy szerint én nem igazán láttam túl sok racionális érvet egy okos szabadgörgő szerűség fejlesztésére a Wahoo-nál, hiszen ott van a csúcs okosgörgő a Kickr, ami szinte mindent tud és elég jól szimulálja a kerékpározást, főleg ha a kiegészítőket is használjuk hozzá. Bár a Wahoo mindig kicsit más irányból közelíti meg a dolgokat és valószínűleg egy még jobban a valódi kerékpározás érzetét biztosító eszközt akart tervezni, amiben valóban egy szabadgörgő a jó választás. Az persze más kérdés, hogy mennyire sikerült jól kivitelezni, mennyire lesz kelendő a vásárlók között, mennyire fogják szeretni a felhasználók, de ezt most mi sem szeretnénk megjósolni hiszen éppen most kerül piacra, majd a fogyasztók eldöntik.

De mi is az a Wahoo Kickr Rollr? Valódi szabadgörgőnek nem nevezném, mert gyakorlatilag hiányzik a görgő fele, a pontos megfogalmazás talán az lehetne, hogy egy olyan okosgörgő, ahol a hátsókerék egy dupla hengeren fut oldalirányú mozgást engedve, míg az elsőkerék egy speciális befogónak köszönhetően rögzítve van, de némi mozgást enged a kerékpár és a görgő rugalmasságának köszönhetően, mellyel a mozgás nagyon hasonló lehet a valódi kerékpározáshoz. Egy szabadgörgőhöz hasonlóan bármikor felrakhatjuk rá a kerékpárt anélkül, hogy ki kéne venni a kerekeit, azzal a különbséggel, hogy ennél az elsőkereket még rögzítjük és máris lehet vele tekerni. Nem csak országútikkal kompatibilis, hanem 53 mm-es gumiszélességig fel lehet tenni rá gravel és mtb kerékpárokat is.

Az okosgörgő mivolta annyiban érdekes, hogy nincs wattmérő a Kickr Rollr-ben, hanem csak külső eszközről képes mérni a teljesítményt, mint például a fent említett Powrlink Zero-ról kapott adatok alapján vagy bármilyen más wattmérőhöz kapcsolódva. A kapott teljesítmény adatot használja a vezérléskor. Mosolyoghatnánk rajta, hogy milyen megoldás ez, de valójában ez a leglogikusabb, mert szabadgörgőről teljesítményt mérni eléggé nehézkes és pontatlan, ezért sokkal észszerűbb olyan eszköz adait használni, amik pontosak. Viszont igaz, ami igaz, kell egy wattmérő is a görgő mellé. A teljesítménye kicsit gyengébb mint egy normál okosgörgőnek, 1500 wattot tud szimulálni.

A méretéről és a tömegéről még nem esett szó, valószínűleg nem ez a görgő lesz az, amit szívesen cipelünk, a 23 kg-os tömeg mellé még egy nagy keret is párosul. Összehajtva az ágy alá be lehet tenni, de ha erre nincs lehetőségünk akkor tényleg nagy helyet fog foglalni a lakásunkban.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo