fbpx

Új pályacsúcsok születtek a III. Mátra bike Challenge országúti hegyi maratonon, ahol Makács Gábor (a Tigris) és Petró Károly nyert!

Szombaton harmadik alkalommal, újdonságokkal fejlesztetten és GPS nyomon követéses élő térképes közvetítéssel zajlott a már hagyománnyá váló júliusi mászóverseny a Mátrában! A mezőny 25 elszánt bringása vágott neki a Mátrának azzal a céllal, hogy összesen 3660 kilométert és közel kétezer méter mászást abszolváljon!

 

A mezőny a várt színes képet mutatta: Voltak, akik nagy verseny időt értek el, voltak akik egy jó saját időt mentek és voltak, akik a szintidőn belüli teljesítést célozták, többnyire sikeresen. Mindenki, aki célba ért, komoly teljesítményre lehet büszke, és erről oklevelet és teljesítői plakettet kapott. A győztesek kupát és a Herczegsport ajándékait (Soudal kerékpár ápolási felszerelést) kaptak, a helyezettek érmet és táplálék kiegészítőket nyertek.

Két távon lehetett indulni: A középtávon a négy nagy galyai emelkedő 104 kilométere 58 km mászást és 2440 m szintemelkedést jelent egy nap alatt! A hosszú távon a 6 nagy mátrai emelkedő 160 kilométere pedig 3850 m szintemelkedést és 84 km emelkedőt tartalmazott!

Mindkét távon új útvonalcsúcs született: Makács Gábor a hosszútávon (5:46:37 idővel) Petró Károly (3:49:26 idővel) pedig a középtávon állított fel új „űridő” csúcsot.

A női hosszú távon Sasi Gabriella a MbC történetének első női győzteseként 8:41:17 –el megadta az alap – etalon – időt! A női középtávon címvédés történt Horváth Gréta nyert (5:43:11 idővel). A Senior kategóriában Dr. György Zsolt (7:28:27 idővel) vitte haza a kupát és érmet!

A verseny egyik jellegzetessége, hogy „A negyedik mászás már nagyon más!” idén is igazolódott! A versenyzők minden mászás után egyre elnyűttebben, de jó kedvel álltak meg pár percre a frissítőállomáson, Galyatetőn, ahová négyszer érkezett fel mindenki. Az ellátás igyekezett igazodni a verseny nehézségéhez: az enni, innivalók mellett a MbC-n elmaradhatatlan DINNYE szeletek várták az érkezőket. Délutánra elkészült a gulyás is, ami jól jött a rengeteg leadott Watt után!

Ez a verseny egyszerre kőkemény és kicsit buli is! Egyszerre igényel hatalmas erőfeszítést és egyben a bringás mászó kilométerek ünnepe is a Mátrában!

A Mátra Challenge sajátossága a szabad emelkedő sorrend és útvonal választás, amivel sokan, sokféleképp éltek is! A galyai Tölgyes út meredekét nem mindenki vállalta be, sokan inkább több energiát és pár plusz perc időt beáldozva, erőtakarékosan a lankásabb úton mentek fel. Volt aki a hosszú távon az előírtnál is többet ment, mert az elején a „Galya 4x” középtávot a barátjával akarta előbb teljesíteni, és ezért – plusz kilométereket vállalva – a saját penzuma második felében abszolválta a két kékesi mászást! A Mátra Challenge lényege éppen ez: aki a leggyorsabb megoldást keresi az úgy tervezhet, aki pedig pl. „együtt küzdős” baráti bringás napot szeretne, az is ki tudja alakítani a maga itinerjét!

A verseny előtti napon izgalmak fogadták a szervezőket: lezárt sorompó és kis híja hogy nem kellett változtatni az egyik szakaszon az utóbbi hetek viharai miatt! Az erdei aszfalt utas részek ellenőrzésekor: fél ökölnyi kövek és komoly átfolyás nyomok, lehullott ágak voltak sok helyen! De sikerült annyira eltakarítani, hogy lehessen nyomvonal választással biztonságosan haladni, így a Mátra végül a verseny napján már barátságos arcát mutatta mindenben! Még az eső is elkerülte a mezőnyt a MbC ideje alatt!

Az idei évben nagyon sok segítséget kapott a MbC stábja, különböző helyekről: társadalmi szervezetektől, Parád és Mátraszentimre polgármesteri hivatalaitól, az Egererdő Zrt. kirendeltségeitől és a Magyar Közúttól. A rajtot és az első 10 „mezőny” kilométert az Egri és Pétervásárai Rendőr Kapitányság biztosította nagy gonddal, a movingobject.co rendelkezésünkre bocsátotta a GPS jeladós rendszerét, amellyel online aktív térképen egész nap követhetők voltak a versenyzők, ki hol jár, hogy halad a Mátrában. Az Experia Vendégház (Bodony) szállást adott a stábnak, a Pipitér műhely biztosította a teljesítők plakettjeit, a Galyatetői 965. sz. bolt a frissítőállomás ellátásban, áram és egyéb eszközökben segített, hogy a célnál működhessen a Fair Timing órája is. Külön köszönet Wiedermann Jánosnak, aki segítsége nélkül idén sokkal nehezebb lett volna minden!

A támogató háttér megtartásával, vagy növekedésével jövőre talán még több dologban előrelépés lesz, és a MbC egyre inkább ötvözheti mindazt, amit a hazai és külföldi jó versenyeken szeretni lehet!

A MbC jövőre is várja a hegyeket szerető bringásokat!
Az izgalom biztosított: a Mátra ilyen mennyiségben egyszerre nagyszerű, nagyon nehéz kihívás, nem könnyen sikerül, de meg kell próbálni!

A szervezők mindenkinek köszönik a részvételt és a jó kedvet!

Információk, szabályok, útvonal: www.matrachallenge.hu

Csuhai Sándor
Mátra bike Challenge főszervező

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo