fbpx

Új 12 sebességes mechanikus Shimano 105 szett?

Véletlenül, egy kerékpárgyártó figyelmetlenségéből derült fény a legújabb mechanikus Shimano 105 szettre, a KHS honlapján jelent meg egy országúti kerékpár 12 sebességes mechanikus Shimano 105 váltókkal, ráadásul még az alkatrészek pontos típuskódjait is kitették.

Gyorsan bejárta a nemzetközi kerékpáros sajtót az új 12 sebességes mechanikus Shimano 105 szett híre, pedig a japán gyártó még be sem jelentette. Történt ugyanis, hogy a KHS (egy kerékpármárka) honlapján megjelent egy országúti kerékpár, amin 12 sebességes mechanikus Shimano 105 szett volt. És biztosra vehetjük, hogy nem elírás történt, nem csak a tavaly bemutatott elektromos 105 szettjét nézték félre a honlap szerkesztői és a képeket szerkesztők 🙂 , hanem ténylegesen egy eddig még be nem mutatott szettel szerelik az adott modellt, amit jól bizonyít, hogy a specifikációnál megjelennek az alkatrészek a pontos típuskódokkal. Persze sokáig nem szerepelt ez a bringa a honlapon, a KHS gyorsan eltüntette, de sokan képernyőmentést csináltak róla, így megmaradt az utókornak. A Shimano biztosan nem örül annak, hogy a hivatalos bejelentés előtt gyakorlatilag publikussá vált az új szett, a KHS-nek viszont remek reklám 🙂 , még akkor is ha valószínűsíthetően nem ez volt a céljuk ezzel az akcióval. (Egyébként nem új keletű, hogy így találkozunk egy-egy új alkatrészcsaláddal, az új Ultegrát is így láttam meg egy katalógusban a bejelentése előtt 11 hónappal.)

A specifikációnál látható, hogy a Shimano követi a régi számozást az új szettnél is, az első váltó FD-R7100, míg a hátsó RD-R7100 néven fog futni, a fékváltókar kódja ST-R7120, a féktestek viszont már megegyeznek az elektromos váltókéval. Várhatóan másik hajtómű nem fog megjelenni, hiszen az nem befolyásolja, hogy valami elektromos vagy mechanikus, az említett KHS bringán viszont szérián kívüli 12 sebesség kompatibilis hajtómű található. Érdekesség még, hogy 12 sebességes 11-36 sort látunk a listában, ez a régi 11 sebességes szetthez képest változás, mert ott 34-es fog volt a sor vége, lassan eljutunk oda, hogy mtb áttételt is lehet majd országúti kerékpárra tenni.

Őszintén szólva nem olyan nagy meglepetés, hogy lesz 12 sebességes mechanikus 105 szett, inkább az volt meglepetés, hogy csak elektromos szettet kínált a Shimano, mellyel rendesen megdrágította a középkategóriás alkatrészcsaláddal szerelt kerékpárokat, ami a jelenlegi folyamatos áremelkedés mellett már elég kellemetlen árakat eredményezett. A Tiagra eddig csak 10 sebességes volt, ami bizonyos kerékpárokhoz már szinten aluli lenne, – bár abból is hamarosan várható az új, ami lehet már 11 sebességes lesz – így mindenképpen kell valami, ami betölti ezt a lyukat.

Már csak az a kérdés, hogy hivatalosan mikor jelentik be a 12 sebességes mechanikus Shimano 105 szettet.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo