fbpx

Tour de Romandie 2018: Jacob Fuglsangé a királyetap

Jacob Fuglsang (Astana) nyerte a Tour de Romandie királyetapját. Összetettben Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) 2 másodperccel tudta növelni előnyét Egan Bernallal (Team Sky) szemben.

A nap első szökevénycsoportja a Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Tanel Kangert (Astana) Mathias Frank (AG2R La Mondiale), Hugh Carthy (EF Education First-Drapac) alkotta kvintett volt, ám látható volt, hogy a LottoNL-Jumbo csapata nem nagyon fog hosszú pórázra engedni bárkit is, a lehető legtovább kívánják a mezőnyt kontrollálni. A csoportból Kangert és Frank idővel leszakadt, helyüket Andrey Amador (Movistar) és Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida) vette át. De Gendték előnye nem volt több soha 3 percnél, arra viszont bőven elég volt, hogy hegyi pontokat gyűjtögessenek. Az első három emelkedőn Carthy vitte el az elsőséget, mögötte De Gendt a második helyen. A negyedik hegyen a belga gyűjtötte be a legtöbb pontot, így a nap végére 10 pontos előnyre tett szert a hegyi pontokért zajló versenyben a második helyen álló Egan Bernallal (Team Sky) szemben. De Gendt vezet egyébként a pontversenyben is.

A negyedik – azaz utolsó előtti –  emelkedőn aztán újabb próbálkozók akadtak, Daniel Martinez (EF Education First-Drapac), Emmanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) és Ion Izagirre (Bahrain-Merida), a hegytetőn éppen félúton tekertek a szökevények és a mezőny között. Végül azonban mindannyian felmorzsolódtak az utolsó hegyen.

Az igazi verseny tehát a 13 kilométer hosszú Les Colllons-on zajlott. Még öt kilométer volt hátra a hegy tetejéig, amikor az összetett második helyezett Egan Bernal támadott, de Primoz Roglic képes volt vele menni. Később összezárt az élmezőny, majd Rui Costa (UAE Team Emirates) és Jacob Fuglsang indult meg, de Bernal újra támadott, Roglic újra vele tartott. Ők ketten haladtak át elsőként a hegytetőn, a meredek lejtmenetben pedig újra összerázódottak az élen haladók, köztük az összetett harmadik Richie Porte (BMC) is.

16 kilométerrel a szakasz vége előtt egy kicsit felfelé vitt az út, ezt használta Fuglsang egy sikeres támadásra. Hamar fél perc körüli lett az előnye, végül 48 másodperc előnnyel ért célba Roglicékhoz képest. Roglic a célban még hajrázott, így az időjóváírás következtében összetettben 2 másodperccel képes volt növelni előnyét Bernallal szemben. A listán Richie Porte  maradt a harmadik, Jacob Fuglsang pedig feljött a negyedik helyre.

Összefoglaló videó:

 

Top 10 a szakaszon:

1 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 4:14:48  
2 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 0:00:48
3 Egan Bernal (Col) Team Sky
4 Rui Costa (Por) UAE Team Emirates
5 Richie Porte (Aus) BMC Racing Team 0:00:50
6 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 0:02:09
7 Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale
8 Jaime Roson (Spa) Movistar Team
9 Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe
10 Merhawi Kudus (Eri) Dimension Data

Összetett top 10:

1 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 12:59:09
2 Egan Bernal (Col) Team Sky 0:00:08
3 Richie Porte (Aus) BMC Racing Team 0:00:35
4 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:01:16
5 Rui Costa (Por) UAE Team Emirates 0:01:23
6 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 0:02:32
7 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 0:02:49
8 Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale
9 Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe 0:03:09
10 Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates 0:03:12

 

(kép forrása)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo