fbpx

Teljesen abszurd rekord született egy óra alatt

A sport világában nagyon gyakran születnek új rekordok, egyre magasabbra és magasabbra teszik a lécet az aktuális csúcsdöntők. Általában azzal tudják ezt elérni, ha többet tekernek, magasabbra, távolabbra ugranak, gyorsabban futnak, tehát valamiben még jobbak, erősebbek, mint az elődeik. Az eredményeket pedig fölfelé tornásszák. Most azonban ennek pontosan az ellentéte történt, főszerepben két olasz kerékpárossal.

Pár hete írtunk arról, hogy Alex Dowsett brit kerékpáros megpróbálta megdönteni az egyórás világcsúcsot – sikertelenül-, amelyet a belga Victor Campanaerts állított fel még 2019-ben, miután 89 méterrel jutott 55 km fölé Mexikóban. Most ennek az inverze történt, ugyanis – ki hitte volna, hogy ilyen is létezik? – Davide Formolo (UAE Team Emirates) és Maria Vittorio Sperotto (A.R. Monex) megdöntötte az egy óra alatt letekerhető minimális kilométerszámot – amit immáron tanácsosabb méterben kifejezni.

A két olasz kerékpáros kísérletének a Veneto régióban található város, Bassano del Grappa adott otthont, pontosabban a város szívében található Rino Mercante velodrome volt a próbálkozás színhelye. Ellentétben az “igazi” rekordkísérlettel, amely nem járt sikerrel néhány hete, Formolo és Sperotto vette az akadályt, és sikerült 152 méterrel kevesebbet hajtani az eddigi rekordnál. Hogy honnan jött az ötlet, egyáltalán ki találta ki ezt a teljesen abszurd számot, azt nem tudni, azt viszont vélelmezni lehet, hogy minderre Olaszországban van a legnagyobb fogékonyság: az előző rekordot szintén egy talján úriember tartotta, akit Bruno Zanoni-nak hívnak, és 2019-ben, 67 évesen egy óra alatt 1070 métert hajtott. Erre még azt mondja az ember, elfogadható, hogy idősebb korban valakinek ez legyen a célja, azonban a 29 éves olasz férfiú és 24 éves női társa teljesítményére nehezen találjuk a szavakat. Zanoni egyébként szintén profi kerékpáros volt a 70-80′-as években, egy ízben, 1979-ben pedig képzeletben magára ölthette a Maglia Nera-t, a Giro d’Italia legrosszabb időeredményével rendelkező versenyzőjének járó mezt, miután több, mint 30 órával a győztes Giuseppe Saronni mögött zárt. (Lehet, innen jött neki az ötlet: ha egy adott távon nem ő a leggyorsabb, adott idő alatt még tekerhet a legkevesebbet. Végül is utolsóból lesznek az elsők.)

Ami magát a technikát illeti, itt természetesen nem az izmok mennyisége, a sebesség, vagy épp a kitartás számít, sokkal inkább a jó egyensúlyérzék, illetve a türelem, továbbá a nyeregből való folyamatos kiállás. Természetesen mentálisan is elfárad az ember, hiszen minden erejével az egyensúly megtartására fókuszál. Ha jobban belegondolunk, az észak-olasz velodrome-ben kemény 400 méter egy kör, ezzel számolva pedig kb. kettő és egynegyed kört teljesítettek. Ugyanezen a pályán Campanaerts 137 kört ment volna, tehát több, mint 60-szor ennyit. A videón pedig jól látható, hogy a pálya legalján, a merülővonal alatti területen próbálják ide-oda kapkodni a kormányt a minél lassabb haladás érdekében, és szinte alig-alig tekernek, minden hangsúly az egyensúly megtartásán van. (Így persze kérdéses, hogy mennyiben lehet ezt kerékpározásnak nevezni, hiszen gyakorlatilag nincs fordulatszám se, a kormány jobbra-balra forgatásából adódik az a minimális sebesség is, amellyel haladnak.) Mindenesetre a rekord az rekord, még akkor is, ha ezúttal nem magasabbra, hanem alacsonyabbra tették azt a bizonyos lécet, azzal, hogy egy óra alatt 918 métert “tekertek” (vagy inkább gurultak).

Formolo eddig 12 Grand Tour-részvétellel büszkélkedhet, legjobb összetett eredménye egy 9. hely a 2016-os Vuelta-ról. 2015-ben az olasz körversenyen egy szakaszt nyert, míg két éve hazája országúti bajnoka lett, illetve a monumentumokról is vannak dobogós helyezései. Az elmúlt két évet az UAE csapatánál töltötte, jelenleg azonban nincs élő szerződése 2022-re. Társa, Sperotto pedig az A.R. Monex csapatában profiskodik.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo