fbpx

Téli cipő vs kamásli – Mit viseljünk télen?

Lassan eljön az az idő, amikor már fázik a lábunk a nyári kerékpáros cipőben, ilyenkor két dolgot tehetünk ha szeretnénk továbbra is bringázni láblefagyás nélkül, vagy beruházunk egy téli kerékpáros cipőre vagy veszünk egy kamáslit, amit a nyári cipőnkre húzunk. Ha csak az árcédulát nézzük akkor egyértelműen jóval olcsóbban megússzuk egy kamásli vásárlásával, viszont mégis sokan a téli cipőre esküsznek. Vajon miért? Lehet egy téli cipő komfortban és védelemben annyival többet nyújt, mint egy kamásli, hogy megéri többszörös árat fizetni érte? Ebben a cikkben megpróbáljuk megválaszolni ezt a kérdést, amihez az FLR hazai forgalmazója nyújtott segítséget, rendelkezésünkre bocsátott egy téli mtb cipőt (Defendert) és a legmelegebb kamáslijukat (HD3 Heavy Duty).

A téli cipő vs kamásli örök kérdés azoknál a kerékpárosoknál, akik télen is szeretnének bringázni. És a cipő kulcskérdés télen, az egyik legrosszabb dolog lefagyott lábakkal kerékpározni, senkinek nem kívánom, hogy átélje azt, amikor már semmi másra nem tud gondolni bringázás közben csak arra, hogy a hidegtől fájnak a lábujjai.  Viszont saját tapasztalat nélkül nem egyszerű eldönteni, hogy vegyünk-e egy kamáslit vagy szánjuk-e rá sokkal több pénzt és beruházzunk egy téli kerékpáros cipőre. Így vagy mindenki leteszteli, hogy neki melyik válik be, vagy például elolvassa az összehasonlító tesztünket.

A teszthez egy pár FLR Defender téli mtb cipőt és egy pár FLR HD3 Heavy Duty kamáslit + FLR merino gyapjú téli zoknit kaptunk. A Defender nem tartozik a drága cipők közé, de árban még így is 2,5-szer annyiba kerül, mint a kamásli + téli zokni páros, ami az arányokat tekintve jelentősnek mondható.

A téli cipő

FLR Defender

Az FLR téli cipője a hazai piacon található egyik legkedvezőbb árú téli kerékpáros cipő, jellemzőiben kb minden fontos dolgot tud, amit egy ilyen cipőnek tudnia kell. Egy vízálló membrán található benne, nevezetesen DryS-Tex, ami a cipőn kívül tartja a vizet, de bizonyos szintig engedi lélegezni a lábunkat, tehát nem fogunk könnyen befülledni és elázni belülről, és persze kívülről sem tud bejönni a víz. Ehhez még hozzájön a neoprén bokarész, ami nem engedi be felülről a vizet és a sarat (elég kellemetlen lenne ha befolyna, ugyanis a membrán nem engedné kifolyni a vizet és úszna a lábunk a cipőben), és még egy erős felsőrészt is kapott Cordura anyagból, ami ellenáll a téli időjárás viszontagságainak. A gyapjúból és EcoStar anyagból készült belső rész pedig melegen tartja a lábunkat.

A talp természetesen terepmintás, ha már mtb cipőről beszélünk, és járnak hozzá mászótüskék is, amik sáros meredek emelkedőkön kifejezetten jól tudnak jönni. És ha már a talpnál járunk akkor fontos megemlíteni a téli talpbetéteket is, amik szintén nagyon fontosak egy téli cipőnél.

A Defender rögzítési rendszere nem túl gyakori megoldás, lényegében egy gyorsfűzőt kapott (terepfutó cipőknél lehet látni ilyet gyakran), amit tényleg nagyon gyorsan meg lehet húzni és nem igazán lazul vissza. Ezt a megoldást az FLR azzal indokolja, hogy télen kesztyűben, vagy lefagyott kézzel is könnyen tudjuk állítani. Ez valóban, igaz, bár nekem a tekerőkkel sem volt még soha problémám télen (kivéve ha telementek sárral). A gyorsfűzőket egy tépőzáras felsőrész takarja, ami nem engedi, hogy bejusson ide a sár és a kosz.

A kamásli

FLR HD3 Heavy Duty

A Heavy Duty kamásli is gyakorlatilag egy klasszikus kamásli, anyaga vastag, 4 mm neoprén, ami a vízállósága mellett jó hőszigetelést is biztosít. A szokásoshoz képest belülre kapott egy kopásálló réteget is, ami nem engedi, hogy a hajtókar szétkoptassa a kamáslit.

A talpa is a tartósság jegyében készült, végig kevlár erősítéssel látták el, hogy ne szakadjon ki gyorsan, ha sétálnunk kell benne. Hátul egy vízálló cipzár segítségével tudjuk felvenni, amit felül a tépőzár zár le, hogy használat közben véletlenül se tudjon lecsúszni. Természetesen a fényvisszaverő elemek sem maradtak el, így sötétben is nagyon jól fogunk látszódni.

A teszt

Téli cipő vs kamásli

A bemutatások után nézzük a tesztet! Az FLR Defender cipő ellen a HD3 Heavy Duty kamásli, pontosabban a téli cipő ellen a kamásli + nyári cipő és mivel nincs termo réteg a kamásli belsejében, ezért megtuningoltam egy FLR Merino téli zoknival, hogy egyenlő esélyekkel álljon rajthoz mindkét megoldás. És ha már ennyi FLR termék szerepel a tesztben akkor már a nyári cipő is ettől a márkától legyen az FLR F95-X II cipőm személyében.

Arra jutottam, hogy a legegyszerűbb összehasonlítás az, ha az egyik lábamra a téli cipőt húzom (nyári zoknival), a másikra pedig a nyári cipő + kamásli + téli zokni triót, így biztosan ki fognak jönni a különbségek, ha vannak.

Első alkalommal egy “kellemes” 5-6 fokos estét választottam. Az első pár percben hőérzet tekintetében nem éreztem semmit, egyik lábam sem fázott és nem is akart megsülni, 20 perc körül viszont már elkezdtem némi hideget érezni a kamáslis lábamon a lábujjaimnál, egy óránál pedig már konkrétan fázott az összes lábujjam a kamáslis oldalon, míg a téli cipőben teljesen komfortos volt minden. Jó, hogy nem tartott sokkal tovább ez a bringázás, mert tényleg elég kellemetlenül éreztem már magam a végére. Hazaérve meglepetés fogadott, a kamásli alatt rendesen nedves volt a zoknim, míg a téli cipőben csak minimális nedvességet lehetett találni a zoknin. Úgy látszik, hogy még hidegben is ennyit számít nálam, ha az egyik lélegzik, kiengedi a párát, míg a másik nem. A nedvesség kérdése egyébként azért fontos, mert ami nedves, vizes, az áthűl és ott idővel fázni fogunk.

Később próbáltam melegebb és hidegebb időben is, hátha más eredményre jutok. Alacsonyabb hőmérsékletnél még gyorsabban elkezdett fázni a kamáslis lábam, míg téli cipőben nyári zoknival is simán kibírtam 0 fokban fázás nélkül 2 órát, szóval nem az volt a gond, hogy azért izzadtam tele a téli zoknit a kamásli alatt, mert túl meleg volt. Magasabb hőmérsékletnél, 10 fok körül is a téli cipő volt a kellemesebb viselet, a kamásli alá szinte berohadt a lábam, míg a téli cipő jobban kezelte a lábamon az izzadságot. Szóval hőérzet tekintetében mindig a téli cipő volt a nyerő. Itt még megjegyezném, hogy a téli cipőt téli zoknival kb -3 fokig tudtam használni a pár órás bringázásaim során.

További különbség volt még, hogy esős/havas időben vagy csak sárban sétálás közben míg a téli cipő nem ázott be, addig a kamásli alulról simán beázott és szétfagyott benne a lábam. Ez persze annyira nem meglepő, hiszen a téli cipő alulról is vízálló membrános, a kamásli mellett a nyári cipő pedig védtelen alulról, ezért a stoplinál könnyen beázik.

Sárban sétálás közben is a téli cipő volt a jobb (mindkét cipőnek ugyanaz a mintázata), a kamásli mellé beszorult a sár, plusz a mintázat egy részét is takarta a kamásli, mellyel nem volt az igazi a tapadása, míg a télinél nem zavart semmi. Itt még érdemes megemlíteni, hogy a kamásli felhúzása is bonyolultabb, mint egy téli cipő felvétele, arról nem beszélve, hogy a kamásli alatt kb esélytelen lazítani vagy szorítani a cipőnkön.

Az utolsó szempont, ami egy télen használt cipőnél annyira nem fontos, de azért említsük meg, az a tömeg. A nyári FLR csúcs cipő + a kamásli együttesen annyit nyomtak, mint a téli cipő, tehát még ebben sem jobb a kamáslis megoldás.

Mikor használjunk kamáslit?

Ha tényleg csak rövideket és kevés alkalommal kerékpározunk hideg időben. Vagy ha jól bírjuk a hideget és abszolút nem vagyunk fázósak.

Mikor használjunk téli cipőt?

Ha hosszabbakat vagy gyakrabban bringázunk télen akkor téli cipő vásárlása javasolt, mert minden területen jobb, mint a kamáslis megoldás: lélegzik, ezért nem fülled bele a lábunk, nehezebben ázik be, melegebb, könnyebb felvenni, tartósabb. Valójában az árán kívül nem tudunk olyan tulajdonságot mondani, amiben rosszabb lenne, mint egy kamásli.

Az FLR Defender téli cipő fogyasztói ára: 42 990 Ft
Az FLR HD3 Heavy Duty kamásli ára: 10 490 Ft
Az FLR Merino gyapjú zokni ára: 6 490 Ft

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo