fbpx

Szeptembertől támogatják, hogy cégek elektromos rásegítéses teherkerékpárt vásároljanak

Bécsi mintára javasolta a Magyar Kerékpárosklub, ma pedig be is jelentették, hogy szeptembertől állami támogatás igényelhető elektromos rásegítésű céges teherkerékpárokra. Az új pályázatban 400 millió forintos keretösszegig egyenként 450 000 Ft támogatás igényelhető, maximum 5 darabos céges teherkerékpár-flották felállítására. Ebből első körben mintegy 850 teherbicikli jelenhet meg az utakon. A teherbicikli flották furgonokat válthatnak ki, amivel a házhozszállítás egyre nagyobb forgalmi és parkolási problémái enyhíthetők, de szerelők, ételfutárok, egyéb kisvállalkozások vagy civil szervezetek is kevesebb gonddal szállíthatnak teherbiciklivel.

Az elektromos rásegítéses teherbiciklik alternatívát nyújthatnak az egyre nagyobb forgalmi terhelést és a gyalog, autóval, kerékpárral közlekedőknek is gondot okozó, rakodóhelyek hiányában gyakran szabálytalanul megálló kisteherautóknak. A biciklis szállítás csökkenti a levegőszennyezést és a zajt, kevesebb helyet foglal és hozzájárul a biztonságosabb közterületekhez.

A teherkerékpáros szállítás Nyugat-Európában elterjedt modelljének meghonosítását célozta meg a Magyar Kerékpárosklub, amikor a bécsi önkormányzat támogatási rendszerének példájára itthon is hasonló pénzügyi ösztönző bevezetését javasolta. Már több budapesti vállalkozás – pl. futárcégek, pékségek, fotóügynökségek – is használ teherbiciklit, a megoldás nem elég elterjedt a hazai városokban. A támogatási rendszerrel szeretnék elérni, hogy látható alternatívaként jelenjen meg a biciklis csomagszállítás a nagyvárosokban, a példamutatással pedig a teherbiciklik további terjedését segítsék elő.

Tisztában vannak vele, hogy a teherautók kiváltásához a sűrűn lakott belvároshoz viszonylag közeli átrakodó-helyekre is szükség lehet, amelyek egyelőre nem feltétlenül állnak rendelkezésre, a kerékpárpiac túlterheltsége pedig nehezítheti a beszerzést. A teherbiciklik viszonylag kisebb száma miatt azonban nem várhatók olyan ellátási nehézségek, mint a hagyományos kerékpárok vásárlásánál.

Mit kell tudni a pályázatról?

Az első teherbiciklikre szeptembertől pályázhatnak a városi térségekben szállítási tevékenységet, vagy gyakori utazásokat igénylő szolgáltatást végző gazdasági társaságok, valamint civil és egyházi szervezetek. Regisztrált kereskedőknél egy előre megadott listából lehet majd kiválasztani a maximum 5 darabos flotta tagjait.

A pályázóknak magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel kell rendelkezniük, és a pályázat megjelenése előtt legalább 12 hónappal bejegyzettnek kell lenniük.

A támogatás mértéke a teljes vételár 50%-a (nettó vételár alapján), de maximum 450.000 Ft.

 

Kerékpárutánfutóra, csak személyszállításra alkalmas teherbiciklire vagy nagyobb csomagtartóval rendelkező hagyományos és elektromos rásegítéses kerékpárra nem igényelhető támogatás.

A pályázható új és sorozatgyártott teherbiciklik az EN 15194:2017 (MSZEN 15194:2018) vagy újabb szabványnak kell megfelelniük, maximum 250 W névleges teljesítményű elektromos segédmotorral lehetnek felszerelve, és pedálhajtású, gázkar nélküli, tehát emberi erővel hajtott biciklinek kell lenniük, amelyeken a hajtás abbahagyásakor, vagy 25 km/óra elérésénél lekapcsol a rásegítés. A támogatott biciklik – kétkerekűek esetén – minimum 139 cm tengelytávolságúak és minimum 50 kg hasznos teherbírásúak lehetnek. Kerékpáronként 1 db pótakkumulátor beszerzése, valamint a szállítási tevékenységhez szükséges felépítmény, kiegészítők beszerzése is támogatott.

A támogatással vásárolt bicikliket regisztrálni kell a BikeSafe rendszerben, legalább 2 évig fenn kell tartani, a szervezet logója mellett a támogató matricáját is el kell rajtuk helyezni, és a támogató Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ esetleges kérésére kommunikációs anyagokon vagy egy nyilvános szereplésen meg kellhet vele megjelenni.

A pályázó gazdasági társaságnak vagy szervezetnek Cégkapu regisztrációval kell rendelkeznie, be kell mutatnia a hivatalos dokumentumait és a használati tevékenységet, a bicikli tárolására szolgáló helyet, valamint de minimis nyilatkozatot kell tennie az állami támogatásról.

A támogatási program lebonyolítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo