fbpx

Szabályváltozás: Ezentúl tilos lekönyökölni a kormányra országúti versenyeken…

A legújabb UCI szabályváltozások szerint ezentúl tilos lesz mezőnyversenyen a kormányra lekönyökölni és szemetelésért kizárhatják a vétkes versenyzőt.

Az országúti szabályváltozások nem értek még véget, a múlt heti közfelháborodást keltő, felsőcsőre leülős, kormányra ráfekvős aero lejtőző pozíció betiltása után ismét hasonló horderejű szabályváltozást jelentett be az UCI, ugyanis innentől fogva tilos lesz alkarral lekönyökölni a kormányra mezőnyversenyeken. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szintén biztonsági okokkal magyarázza ezt a szabályt, ami biztosan rosszul fogja érinteni a versenyzők egy részét, mert rengetegen használjak ezt a pozíciót szökésben vagy a mezőny elején tekerve.

Ebben a pózban jóval aerobb a versenyző, lényegében egy időfutam pozícióhoz hasonló testtartást vesznek fel, de könyöklő használata nélkül. És ebben rejlik a probléma, hiszen gyakorlatilag nem fogják a kormányt, hanem csak alkarral támaszkodnak rajta, ami nem igazán stabil megoldás, egy úthiba következtében könnyen elveszíthetik a kontrollt a kerékpárjuk fölött. Valószínűleg ezt látta meg az UCI és ezért döntöttek a pozíció betiltásáról. Ezenkívül látni lehetett már olyan “könyökléseket” is a kormányon, amikor a komputert használták könyöklő rúdnak ebben a pózban, ami szintén nem egy életbiztosítás. A 90-es években voltak hasonló kísérletek különböző kormánytoldatokkal, mini könyöklőkkel a mezőnyversenyeken, amit az UCI akkor is betiltott. Idén télen írtunk egy speciális szökevénykormányról, ami kifejezetten a stabil lekönyöklés miatt jött létre, vajon ezután azzal mi lesz a helyzet?

Másik szabályváltozásról is hírt adott az UCI, a szemetelést is nagyon szigorúan fogják venni innentől, időbüntetés vagy akár kizárás fog érte járni, ha az arra kijelölt zónán kívül dobják el a szemetet a versenyzők. Tehát ezentúl szemetelés miatt akár a versenyt is elveszítheti valaki.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo