fbpx

Primoz Roglic és Annemiek van Vleuten az időfutam olimpiai bajnokai

Az olimpián a nők időfutamversenyén Annemiek van Vleuten ezúttal jogosan örülhetett a győzelemnek, mellyel megszerezte élete első olimpiai aranyát, a férfiaknál Primoz Roglic volt ezúttal verhetetlen, a szlovén még megközelíteni sem tudta senki.

Magyar idő szerint szerda hajnalban rendezték a tokiói olimpián a nők időfutamversenyét, ahol dombos pályán 22,1 km várt versenyzőkre. Előzetesen a holland Annemiek van Vleuten, a világbajnok Anna van der Breggen, a svájci Marlen Reusser és amerikai Chloe Dygert csatájára lehetett számítani, bár kérdés volt, hogy az utóbbi képes volt-e felépülni a tavalyi vb-n elszenvedett bukásából (amit toronymagasan nyert volna ha nem esik el). A verseny a kevés indulónak köszönhetően viszonylag gyorsan lezajlott, van Vleuten hátulról nézve a 6.-ként indult és minden eddigi időt magasan felülmúlt, ezután már csak az volt a kérdés, hogy az utána rajtolók milyen időt fognak hajtani, különösképpen Dygert és van der Breggen. A válasz gyorsan megérkezett, egyikük sem tudott jobb időt teljesíteni, van Vleuten nagy előnnyel nyerte a versenyt. Dygert formája nem volt az igazi és technikai problémái is voltak, mindössze a 7. helyet szerezte meg 2019 időfutam világbajnoka. Van der Breggen szintén elmaradt a honfitársa idejétől, és az erős kezdés megbosszulta magát, a végén visszacsúszott a harmadik helyre, az ezüstérmet megszerző Marlen Reusser mögé.

A férfiak versenyét közvetlenül a nők után rendezték, de nekik 2 kört kellett teljesíteni a pályán, azaz a táv dupla volt a számukra. A legnagyobb esélyesnek a szám világbajnokát, Filippo Gannát tartották, de szóba került még Stephan Küng, Wout van Aert, Rohan Dennis, Tom Dumoulin és Primoz Roglic neve is. A legjobbak a verseny végén rajtoltak, így sokáig nyitott volt a kérdés, hogy ki lesz az olimpiai bajnok. Először Dumoulin vette át a vezetést, de később jött Roglic, aki a csapattársához képest is űridőt hajtott. Küng, Dennis, van Aert mind a dobogó további fokaiért versenyeztek és meglepetésre Ganna sem tudta megszorongatni a szlovént. Végül szoros eredménnyel, de Dumoulin szerezte meg az ezüstöt Rohan Dennis előtt, aki jövőre már Roglic és Dumoulin mellett a Jumbo-Vismát fogja erősíteni. A verseny szorosságát jól mutatja, hogy Ganna csupán 2 másodperccel csúszott le a dobogóról.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo