fbpx

Öltönyben és szoknyában kerékpáron

Marcaliban sokan kerékpároznak. Munkahelyekre, otthonukba, iskolába, a postára vagy éppen a boltba. A Városi Bíróságon sem meglepő a kép, hogy az ott dolgozók reggelenként kerékpárral érkeznek a munkába, de a tárgyalásra várók sem autóiknak, hanem többnyire a kétkerekűeknek keresnek parkolóhelyet. Nem véletlen, hogy a Bringázz a munkába! kampány két nyertese – fedőnevén Vau bácsi és Cica néni – is ennek az intézménynek a dolgozója.

Dr. Király Péter, a Marcali Városi Bíróság bírája egy tavaszi napon döntött. Munkakörét tekintve persze nem meglepő a tett, de ebben ez esetben nem peres ügyről volt szó. Összeverbuválta a bírósági munkatársakat, mindazokat, akik kerékpárral járnak dolgozni, s némi tanakodás után benevezte a brigádot, az interneten regisztrált a „Biciklivel a munkába!” pályázatra. Ekkor még nem is sejtette, hogy két hónap elteltével a pályázat nyerteseként ő, és a bíróság egyik munkatársa egy-egy vadonatúj Merida Crossway trekking biciklivel lesz gazdagabb. „Óriási meglepetés volt számunkra, hogy nyertünk a pályázaton – meséli dr. Király Péter – Nem is reméltük, bár tény, hogy mi meglehetősen sokat kerékpározunk. Marcali nem túl nagy város, helyi közlekedés szinte alig van, ha valaki idejében akar beérkezni a munkahelyére gyalog megy, vagy biciklire száll. Szerencsére az autót itt kevesen választják, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára is jó a levegő, nincs szmog, nem kell attól tartanunk, hogy bár mi környezetbarát módon élünk, mégis rengeteg káros anyagot lélegzünk be.

Amikor először megláttam a kiírást, arra gondoltam, jó dolog, ha egy ilyen pályázaton elindul az ember, ráadásul, a pályázat kiírása, hogy minél több kilométert tegyünk meg még arra is ösztönözte a vállalkozókat, hogy a szokásosnál is gyakrabban induljanak el biciklivel. Még akkor is, ha az ember a munkaköre miatt, mondjuk öltönyben jár munkába. Megvitattuk a munkahelyemen, s bár lehettünk volna többen is, de az internetes regisztráció miatt – sokaknak nincs internet elérhetősége, e-mail címe – végül ketten maradtunk. Ekkor születettek a vicces felhasználónevek is: a kolléganőmet, Icát gyakran Cicának szólítják. Így ő lett Cica néni, én pedig Vau bácsi.

Teltek a napok, nem tettünk mást, éltük a szokásos mindennapi életünket, kerekeztünk és naplóztuk a megtett kilométereket. Végül nyertünk. Persze a bíróságon azóta mindenki irigyli a nyereményt, és már el is határozták, hogy ősszel ők is neveznek. Szóval nem kérdés, hogy legközelebb újra részt vegyünk-e a pályázaton!”

A Bringázz a munkába! pályázatra – amelyre idén már az ország minden részéről lehetett nevezni – egyéni vagy 2-5 fős biciklis csapatok jelentkeztek, s internetes naplóban kellett rögzíteni, hogy az akció ideje alatt hány alkalommal ültek a kerékpárra. A legaktívabb kerekezők és kilométerfalók teljesítményükhöz mérten, komoly díjak tulajdonosaivá váltak, az akció fő támogatóinak, a Florának és a T-Mobile-nak köszönhetően az első ötezer jelentkező – legalább tíz alkalommal kerekeztek a munkába – garantált ajándékban részesült. Az újrahasznosított tépőzáras, fényvisszaverő nadrágvédő szalagot a Flora ajánlotta fel, a pamut, szitázott fejkendőkkel pedig a T-Mobile jóvoltából gazdagodtak a résztvevők.
Cica néni, azaz Drávecz Zoltánné is, a Marcali Városi Bíróság munkatársa ugyancsak egy kerékpárt nyert.

„El se hittem, amikor a bíró úr szólt, hogy nyertünk egy-egy kerékpárt! – újságolja boldogan. – Gyerekkorom óta kerékpárral járok, a bíróságra pedig 32 éve érkezem nap, mint nap biciklivel. Az első kerékpáromat, egy 28-as biciklit még édesanyámtól kaptam, azt használom ma is. Régebben, amikor a lányom még kicsi volt, gyakran mentünk nagyobb túrákra is, ma már inkább csak itt, a városon belül kerekezek. Bár pont a pályázat kapcsán gondolkodtam el azon, hogy érdemes lenne csatlakozni az itteni kerékpáros társasághoz, akik kirándulásokat is szerveznek például a Balatonhoz. Nem mondom, hogy feltétlenül az új cross biciklivel vágnék neki az útnak, a kontrafékhez szokott kerékpárosnak a váltó, az első és hátsó fék, hát egy kissé idegen. Jót derült rajtam a családom, amikor próbálgattam otthon az új biciklit, a férjem azt kiabálta, hogy fékezzek, én meg csak tekertem, tekertem hátrafelé – persze eredmény nélkül. Egyébként a családom is meglepődött a nyereményen, persze mindenkinek tetszik, a lányom már kiszemelte magának a bringát, de a férjem is szemet vetett rá. Abban maradtunk, hogy mindig az használja, akinek szüksége lesz rá. Számomra se kérdés, hogy jövőre részt vegyek a pályázaton, s nagyon remélem, hogy már több fős csapatban is indulhatunk.”

A Bringázz a munkába! pályázat idén tehát lezárult. A résztvevők pedig nem csupán az értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak. Ennél jóval többről van szó. Kerékpározni jó dolog, a „kétkerekűzés” műfaja egy élhetőbb világ képét vetíti előre, amelyben a kerékpárosok az interaktív közlekedés résztvevői. Hiszen nem elzártan egy autóban ülnek, nem tömegközlekedési eszközökkel érnek célt, hanem biztonságos körülmények között, az ország egészét behálózó kerékpár-úton haladnak gyorsan. Napjainkban a motorizált közlekedés aránya nagyobb, mint bármikor korábban. Ugyanakkor a mozgáshiány, a környezeti károk, az elidegenítő autós életmód az európai lakosság életminőségét és pénztárcáját is egyre inkább veszélyezteti. A kerékpározás ezzel szemben ideálisan óvja testi és lelki egészségünket, környezetünket a modern életstílus elválaszthatatlan része. A Kerékpáros Magyarország Program valamennyi eleme, a pályázatok, így a Bringázz a munkába! pályázat is ezt a célt szolgálja.

Amennyiben többet szeretne megtudni a Bringázz a munkába! pályázatról, kérjük látogasson el a www.kamba.hu weboldalra!

Forrás: Akció PR Ügynökség sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások