fbpx

Northwave Flash GTX teszt – Országúti cipő télre

A téli kerékpáros ruházat egyik legkényesebb pontja mindig a cipő, igazán kellemetlen ha órákon keresztül fázik az ember lába, rosszabb esetben szenvedéssé változtathatja az egész téli bringázást és a pokoli élmény miatt többé nem ül az ember bringára. A Northwave ezért kínál többféle téli cipőt országútisoknak és montisoknak egyaránt, hogy a hideg hónapokban is minden körülmény között hódolhassanak szenvedélyüknek. Mivel nálam is komoly probléma a lábfázás télen így szívesen vállaltam, hogy tesztelem a magyar téli időjáráshoz leginkább passzoló Northwave Flash GTX országúti cipőt.

1 év használat után

A rutinos bringások szinte kivétel nélkül azt mondják, hogy a téli kerékpározás ott kezdődik, hogy vegyél egy jó ruhát, különben csak szenvedés és megbetegedés lesz a vége bringázásnak. Ezt én is maximálisan meg tudom erősíteni, a ruha nagyon fontos, ha télen is kint akarunk lenni az utakon vagy az erdőben. A végtagok védelme pedig különösen fontos, nálam már fordult elő olyan, hogy fájt a kezem és a lábam a hidegtől. Jó kesztyűt viszonylag könnyű találni, de cipőből kisebb a választék, főleg hazánkban, még az egy kezemen található összes ujjam sem kell hozzá, hogy megszámoljam, hány olyan márka található hazánkban, akinek a cipőjét fel tudom próbálni a boltban vagy maximum 1-2 nap alatt odaér a nagykerből és nem hónapokat kell rá várni. A Northwave-nek szerencsére jó a hazai forgalmazása (nemcsak abban hogy van termék, hanem maximálisan segítőkészek is) és többféle téli cipőt hoznak be Magyarországra, sőt ha valakinek valamilyen különleges modellre lenne szüksége azt is meg tudják rendelni Olaszországból, ami többnyire belátható időn belül ideér.

A téli cipő előtt próbálkoztam többféle kamáslival és mindenféle trükkel, vettem fel két kamáslit, béleltem ki a kamáslit újságpapírral, leragasztottam a szellőzőnyílásokat a talpon, használtam téli talpbetétet, de egyik sem volt soha az igazi, mindig fázott benne a lábam több-kevesebb idő után, és sajnos a kevesebb volt inkább a jellemző. A téli cipő nem olcsó beruházás minimum 3-4-szeres áron van egy minőségi kamáslihoz képest, bár azt érdemes végiggondolni, hogy egy kamásli mennyit bír, ami egyébként erősen felhasználás függő, de pl nálam egy évnél többet nem ment el országúton kamásli, míg terepen egy hónap után már szakadt volt az orra. Ez már árnyalja a képet, hosszútávon akár még olcsóbb is lehet egy téli cipő, de valójában az a kérdés, hogy jobb-e, komfortosabb-e használni, mint egy kamáslit. Előre elárulhatom, hogy igen.

Néhány karcon kívül alig látszik használati nyom a talpon

A Northwave Flash GTX részletes paramétereit megtalálhatjátok a tavalyi bemutató cikkünkben, így azt nem elemezném a végletekig újra, hanem inkább a gyakorlati tapasztalataimat osztanám meg veletek. A Flash GTX kialakítása különleges a szokványos téli modellekhez képest, lényegében egy rugalmas membránt húzunk fel a lábunkra, ami köré a Flash cipő elemeit építették, vagy fogalmazhatnánk úgy is, hogy a Flash-be belevarrtak egy membrán zokni, kapott egy magasabb bokarészt és még pár extrát. Tehát aki szereti a sima Flash modellt az szeretni fogja a téli változatot is.

A már említett Gore-Tex® Pique membrán valójában a Flash GTX lelke, ez felel azért, hogy ne ázzon be a cipő, de a pára kijusson és még a szigetelés is megfelelő legyen. A lényege az, hogy milliónyi apró lyuk található rajta, amin a vízcsepp nem tud átjutni, de pára kifelé már igen. Ez a membrán teljesen körbeveszi a lábat a cipőben, így csak felülről tud befolyni a víz, ezért is fontos, hogy esős időben húzzuk rá a szárára a vízálló nadrágunkat.

Na, de most már tényleg nézzük, hogy az elmúlt évben milyen volt a cipőt használni. Kezdjük a felvétellel! A magas bokarész és nem hétköznapi kialakítás miatt nem olyan könnyű felvenni a cipőt, hiszen a szára nem nyitható. Mindenképpen szükséges hozzá használni hátul a fület, jól meg kell fogni és nem kell félni, nem fog elszakadni, erre a célra van, nálam már közel 100 felhúzást túlélt.

A felhúzásban segítő fül

Az egytekerős megoldástól kicsit tartottam, de nem volt vele különösebb probléma, mindösszesen annyi, hogy pár perc után az elején még utána kell húzni bringázás közben, gondolom azért, mert menet közben még igazodik a cipő. Utána már nem volt vele gond, hibátlanul tartja a lábamat és nem szorít sehol, semmi panaszom nem lehet rá. Ami még fontos, hogy mérethelyes a cipő, a membrán ellenére is 44-es kell belőle nekem, pont úgy, mint a legtöbb Northwave-ből.

Próbáltam fagy körüli hőmérsékletben és 12 fokban is, a gyártó -5 foktól +15 fokig tartományát kicsit szélesnek érzem, bár ez nagyban függ attól, hogy ki mennyire fázós és hogy milyen intenzitással hajt. Nekem laza tempónál, 7-12 fokban egy vékony zoknival volt jó, míg 2-7 fok között már a téli zoknimat húztam fel, itt azért megemlíteném, amit minden téli cipős cikkünkben leírunk, hogy csak technikai (azaz kerékpáros) zoknival szabad használni ezt a cipőt is, ami kivezeti az izzadságot és engedi elpárologni a membránon keresztül, pl egy pamutzoknival használva, ami magában tartja a nedvességet garantáltan le fog fagyni a lábunk. Maga a cipő tényleg jól szigetel, nem jön be a hideg, viszont a lélegzése nem olyan, mint egy nyári cipőnek, hosszútávon bele tudok izzadni, ami miatt elkezdem érezni a hideget. Itt nem arra kell gondolni, hogy egyből beleizzad az ember lába és tocsog a cipőben, hanem egy hosszú tekerés alatt nyirkos lesz a zokni. De ez körülbelül pont ugyanaz, mint a nyári és a téli ruha kérdése, nincs az a téli ruha, amiben olyan komfortosan érezzük magunkat, mint nyáron a rövid szettünkben.

A vízállóság tényleg működik, nekem nem ázott be egyszer sem a kívülről érkező esőtől, viszont egyszer elkapott a szakadó eső bringázás közben, amikor nem vízálló nadrág volt rajtam és fentről befolyt a víz. Ekkor megtapasztaltam, hogy a cipő kifelé sem engedi a vizet, konkrétan több deci víz összegyűlt benne (pont ilyen okból nem használok membrános futócipőt télen, mert ott sokkal könnyebben befolyik a víz).

Amit még szerettem a Flash GTX-ben, hogy erősített az orra, ha beleér a sárvédőbe vagy a forgó első kerékbe akkor nem lesz baja a cipőnek, ami egy ilyen értékű cipőnél nem utolsó szempont. A talpmerevsége miatt versenycipőnek nem ajánlanám, mert a karbontalpas Extreme után azért érezhető, hogy hajlik a talpa, de téli alapozó cipőnek tökéletes (megjegyezném, hogy télen nem jellemzőek a versenyek sem 🙂 ).

A cikk elején említettem a kamáslikat, teljesen más azokhoz képest, egyrészt a talp jobban szigetel mivel nincs rajta szellőző és egy 3 rétegű téli talpbetét védi alulról a lábunkat, másrészt érezhetően jobban lélegzik mint a kamáslik és nem mellesleg nem szakad ki járás közben vagy ha hozzáér valamihez. Én mindenkinek, aki rendszeresen bringázik télen, ajánlom egy minőségi téli cipő beszerzését, megéri, mert hosszútávon kényelemben mindenképpen visszahozza az árát. A Northwave Flash GTX jó választás országútra a hazai téli körülményekre, de ha valakinek még melegebb kell akkor létezik Arctic verzió is belőle, montisoknak pedig ott van a már bemutatott Raptor GTX, szintén normál és Arctic verzióban.

Ajánlott fogyasztói ár: 69 990 Ft
További információk a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo