fbpx

Nemzetközi mtb-fotós elitben – interjú Szász Norberttel

Az alábbi interjút nem kerékpárversenyzővel készítettük, de Szász Norbert olyan nemzetközi elismerésben részesült fotósként, mintha valaki mondjuk a Tour de France-ra vívott volna ki indulási lehetőséget, vagy bekerült volna a világ elitjébe tartozó gyári csapatok valamelyikébe…

A 24 éves fotós a mountain bike szaksajtó etalonjának számító Pinkbike.com “Behind the Lens” rovatába, egy komoly, elit társaságba nyert felvételt.

Nemzetközi mtb-fotós elitben - interjú Szász Norberttel

Bikemag: Mindenekelőtt bemutatkoznál röviden azok számára, akik kevésbé követik a hazai mountain bike-ozás történéseit.?

Szász Norbert: Sziasztok. Szász Norbert vagyok, mountain bike, azon belül is főleg extrém mountain bike fotós. 2009-ben dolgoztam a BikeMag-nak külsős munkatársként, mint extrém rovat szerkesztő és fotós. A történetem úgy indult, hogy 2008-ban kitaláltam, hogy csinálok egy online extrém montis magazint, a StandMagazint, amelyet a neten lehet lapozni. Főleg azért gondoltam, hogy jó ötlet lehet, mert akkoriban nem nagyon voltak ilyen témával foglalkozó oldalak itthon, így nem volt ahol publikálni tudtam volna a képeimet.

Szerencsére ez a projekt akkora támogatást kapott, hogy két év és 11 digitális szám után úgy gondoltam, hogy már megállná a helyét nyomtatott formában is ingyenesen. Az Offline Magazin kiadójának és tulajdonosának, Bilik Gábornak köszönhetem, hogy már nyomtatott kiadásban is elérhető a magazin.

Nemzetközi mtb-fotós elitben - interjú Szász Norberttel

A digitális időszakban mindent én csináltam a design készítésétől a szöveg írásán át a fotókig. Netre még elég is volt az én kis kezdő design képességem, de úgy gondoltam, hogy ha már nyomtatásban jön ki, akkor már legyen olyan, hogy mindenki padlót fog a designtól. Ekkor találkoztam Medox komával, aki az egyik legtehetségesebb grafikus Magyarországon. A munka nagyon jól alakul, öt nyomtatott számon vagyunk túl, kezdünk egyre jobban összecsiszolódni és már van néhány külsős segítő is, aki ellát szöveg és képanyaggal minket.

Bikemag: Az egy dolog, hogy itthon megismerték a munkádat, de hogyan sikerült szert tenned a nemzetközi elismerésre, melynek bizonyítéka most ez a Pinkbike-interjú?

Szász Norbert: A sikertörténetem úgy indult, hogy 2008 körül felvettem a kapcsolatot – a netes magazin miatt – több külföldi céggel, többek között Tarek Rasouli cégével a Rasoulutionnel is, akik Európa legnagyobb dirt versenyeit hozzák tető alá évről évre, olyan eseményeket, mint a 26Trix vagy a Vienna Air King! Az elejétől fogva nagyon rendesek voltak velem, tetszett nekik a magazin és adtak ingyen szállást a rendezvényeikre. Aztán úgy éreztem, hogy a 2009-es 26Trixen nagyon ütős képeket csináltam és gondoltam megmutatom nekik. Tareknak nagyon tetszett, rögtön el is kérték a képeket, majd az év végén egy éves szerződést ajánlottak a 2011-es évre, amely három esemény, a 26Trix, a White Style és a Vienna Air King hivatalos fotózását foglalta magában. A siker nem maradt el, szerencsére nagyon tetszettek nekik ismét a képek és a nyár végén még elküldtek Livignóba is egy kis jutalom utazásra, fotózásra, ahol a Livigno Bike Park-nak (Rasoulution menedzseli a parkot) készítettünk fotókat a parknak. Ott olyan profikkal dolgozhattam együtt, mint az angol Sam Pilgrim, Sam Reynolds és a francia Yannick Granieri.

Nemzetközi mtb-fotós elitben - interjú Szász Norberttel

Nagyjából 2 éve küldöm folyamatosan a magazinoknak a képeimet a fotózások után. Az elején vissza se írtak, mint ha meg se kapták volna a leveleimet, nem érdekelték, hogy ki vagyok. Aztán 2011 elején a kedvenc magazinom, az angol DirtMagazin főszerkesztőjétől, Mike-tól jött egy email, hogy nagyon bejönnek a képeim és hogy szeretné őket használni is. A következő számban a képem Horváth Ferencről egyből címlap is lett, ami iszonyatosan nagy dolog volt számomra, mivel a világ legjobb extrém mtb magazinjáról van szó. Általában olyan nagy fotósok lőnek nekik címlapot, mint Mattias Fredriksson, Sven Martin vagy Victor Lucas. Szerencsére azóta szépen alakul a munka velük és nagyjából 3-4 számonként mindig van anyagom a magazinban.

Aztán keresett az amerikai Decline Magazin is, hogy szeretne képeket. Az első fotó összeállításom máris 4 dupla oldalt kapott a magazinjukban. Aztán csináltam még címlapot a német 6undzwanzig magazinnak is, és nagyjából a világ összes nagyobb mountain bike újságában volt képem, beleértve még a német BikeMag-ot is!:) Készítettem poszter fotót a nemzetközi Oakley-nak, a TSG-nek hírdetést, Mondrakernek katalógus és poszterhez fotót. Szóval nagy év volt számomra!

 

Nemzetközi mtb-fotós elitben - interjú Szász Norberttel

Bikemag: Az is kiderül a Pinkbike-interjúból, hogy szeretnéd nemzetközi szinten népszerűsíteni a magyar ridereket, ennek érdekében mit tudsz tenni szerinted?

Szász Norbert: Igen mindenképpen fontosnak tartom, hogy minél több képet publikálhassak a külföldi magazinokban magyar srácokról. Ez szerintem azért jó, mert nagy inspirációt ad a magyar ridernek, valamint látják a külföldiek is, hogy bár nincsenek magas hegyeink, mégis nagyon sok tehetséges bicajos él erre felé, a jó kis spotokról nem is beszélve! Legyünk büszkék, hogy magyarok vagyunk! Szerencsére egyre több magazin nyitott rá, szóval elég sok képem jelent meg már a külföldi újságokban magyar montisokról! Egyébként a srácok nincsenek sokkal elmaradva a nemzetközi szinttől! Big up!

 

Nemzetközi mtb-fotós elitben - interjú Szász Norberttel


Bikemag: Milyen kapcsolatokat sikerült ehhez kiépíteni nemzetközi gravity-sajtóban?

Szász Norbert: Egy kis réteg már ismer. De egy csepp vagyok a tengerben. Nagyon nehéz bekerülni valahova rendesen. Megvan kint az a 10 nagy fotós, akivel dolgoznak a cégek és ennyi. Főleg Amerikában van így, oda nagyon nehéz betörni, ha nem ott laksz és nem vagy haverságban a nagy riderkkel, akikről minden újság akar képet. Mindenképpen nehéz, de nem lehetetlen!

 

Nemzetközi mtb-fotós elitben - interjú Szász Norberttel

Bikemag: Mondhatjuk, hogy téged már jegyeznek a nemzetközi sajtóban? A cikk alapján úgy tűnik, igen…

Szász Norbert: Kezdenek megismerni, állandóan próbálkozom minden felé, vagy bejön, vagy nem alapon. Nem adom fel. Szerencsére vannak már magazinok, akik már előre keresnek egy-egy versennyel kapcsolatban. Sajnos sok helyre nem jutok el, mert nagyon drága az utazás. Vannak tervek, majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Szeretném a jövőben akár úgy csinálni a fotózást, mint egy munkát. Remélem összejön!

Nemzetközi mtb-fotós elitben - interjú Szász Norberttel

Bikemag: Azért amit csinálsz, köszönettel tartoznak a hazai mountain bike élet szereplői. Szerinted mekkora szerepe van ma a fotózásnak (videózásnak), az extrém mtb népszerűségében?

Szász Norbert: Hatalmas szerepe van. Naponta több videó és képanyag lát napvilágot a nagyobb weboldalakon és az emberek megörülnek az új anyagokért. Az online-é a jövő!:)

Köszi a lehet
őséget BikeMag!

http://www.norbertszasz.com/
www.standmag.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo