fbpx

Nem várt fordulatokkal alakult ki a downhill válogatott a VB-re

Jó néhány éve már egy többfordulós összetett rendszerben dől el a downhill magyar válogatott tagjainak kiléte, de ilyen feje tetejére állás még sose volt!

Tehát több forduló alatt megy a versengés a nemzeti színek viseléséért, van benne rangos nemzetközi esemény, külföldi kupafutam és persze hazai versenyek is, amiből az idei OB duplaszorzós, azaz minden ott megszerzett pont a kétszeresét éri. Tovább fokozva a helyzetet, mindez úgy jött ki a naptárban, hogy a duplázó futam az utolsó lett. A válogató kvalifikáció nagy részében közel egyértelmű volt a felállás, azaz szinte biztosan Liszi Attila, Palotai Gábor és Keresztes Péter állt az Elite Férfi válogatott fix helyein, ebben a sorrendben. Juniorban Tóth Péter, nőknél Megyaszai Lilla.

Tóth Péter

Tóth Péter dominálta a junior DH válogatót, de a végére nála is megrezgett a léc.

Igen ám, de jött az utolsó forduló, a magyar OB Eplényben, ahol az előbbiek közül csak Megyaszai Lilla ért célba válogatott szintű értékelhető idővel. Ez jelentősen felborította a táblát, érdemes sorra venni a történéseket, hiszen ilyen arányú „csillaghullásra” a válogató kvalifikációk során még nem volt példa. Ezzel talán sikerült is már egy homályos képet alkotni arról, hogy az idei Downhill Országos Bajnokságot miért emlegetik sokan Csillaghullás 2015-nek.

A sort Palotai Gábor kezdte meg, aki az OB előtti futam edzésén sérült le, így a ponteldobás (legrosszabb eredményét mindenki eldobja) is kevés lett neki. Ezt a jasna-i szlovák kupát Liszi Attila abszolútban is hatalmas fölénnyel nyerte, 12 másodpercet adott a második helyezettnek. Ettől aztán a magyarok se maradtak ki a plusz mp-kből és az óriási különbségek, illetve a 20-30 %-os szabályok miatt alig néhányan szereztek csak pontot.

Liszi Attila

Liszi Attila

A sérült Gabika azonban nem volt rest, és ha már indulni nem tudott az OB-n, annál inkább bőszen szurkolt barátainak, ellenfeleinek a pálya széléről. Ám de már nem mindenkinek, ugyanis a következő betliző az éllovas és bajnoki címvédő Liszi Attila volt, aki az eplényi verseny edzésén egy ugrás érkezésekor külső bokaszalag szakadást és törést szenvedett. A toronymagas esélyes kiesésével megnyílt a kapu a válogatottba és még inkább a bajnoki címre!

Zámbó Dávid

Zámbó Dávid

A korábbi első két helyezett kipottyanásával még nem volt vége, a teljesség kedvéért kihullott a harmadik is, Keresztes Péter. Az OB egész hétvégéje során jó tempót diktáló bicskei srác a döntő futamának részidejénél még a győzelemre is esélyes volt, de két kanyarral lejjebb ledefektelt, a legnagyobb ugrató eldobóján. Veszélyes pillanat volt, többen is súlyos sérüléseket szedetek már össze hasonló szituációból, még a világ legjobbjai közül is. Peti szerencsére megúszta, és ha már így alakult, akkor meg se állt. Folytatta körét, immáron felnin, hátha néhány pontot még össze tud „sepregetni”. A felnin DH-zás sem volt elég neki, ugyanis a lefordult hátsó gumi a fékbe belegabalyodott, ezzel azt használhatatlanná téve. Valami ilyesmi lehet az, amikor azt mondják a Discovery-n, hogy szerencsétlen események láncolata… Na de a DH-zás tovább folytatódott és a sebességmérő ponton (helyismerőknek: a fa eldobós ugrató érkezőjében) 45 km/h-val robogott el, ami még ép kerékpárral is teljesen jónak számított a mezőnyben. Ettingshausen Máté hasított ott amúgy el a leggyorsabban, 50 km/h-val.

Keresztes Péter felnin az OB döntőjében

Keresztes Péter felnin az OB döntőjében

Tehát a GravityHall Downhill Országos Bajnokság utolsó két rajtolója küzdhetett meg a bajnoki címért, az előbb említett Ettingshausen Máté és az időmérő győztese, Zámbó Dávid. Máté 2011 óta nem teljesített értékelhető OB döntőt, de ezúttal érett versenyzést bemutatva egy kiváló körrel átvette a vezetést. Zámbó Dávid álldogált már csak a hegy tetején, aki Liszi Attila mezében vágott neki a mindent eldöntő futamnak, így is képviselve sérült barátját és csapattársát. Dávid elmondta, hogy egész hétvégén nem találta a ritmust a folyamatosan kiszáradó pályán, de a döntőre sikerült végül mindent összeraknia és a por sem áll távol a stílusától, sőt! A részidőnél már bő egy másodperces előnnyel rendelkezett, amit meg is tartott a célig, ezzel Zámbó Dávid lett 2015 Downhill Magyar Bajnoka és a válogató kvalifikáció első helyezettje is.

Összefoglaló videó a 2015-ös GravityHall Downhill és Fourcross Országos Bajnokságról:

[youtube height=”380″ width=”640″]https://www.youtube.com/watch?v=hbXQzNVZPN8[/youtube]

Liszi Attila meze igaz újabb győzelemig jutott, de a négyszeres országos bajnok a válogató versenyben visszacsúszott a második helyre a kihagyott OB miatt. Jelenleg úgy fest, hogy Attila felépülhet a vb-re, de feszített a menet, egyáltalán nem vehető biztosra még. A harmadik pozícióba felkapaszkodott Ettingshausen Máté, aki három év után került be újra a világbajnokságra utazó válogatottba. Attila esetleges pótlására a defekt okán negyedikre visszaeső Keresztes Pétert nevezik az év legfontosabb downhilles eseményére, szerencsére idei kvótaszámunk megengedi, hogy akár mind a négyen is rajthoz állhassanak.

Nőknél egyértelmű volt a helyzet és Megyaszai Lilla kiváló eredményeinek fényében szép végkimenetelben reménykedhet Andorrában a Junior Nők között.

Megyaszai Lilla

Megyaszai Lilla

A Junioroknál is biztosra vehettük már Tóth Péter kijutását, de ő is hozzátett a „csillaghulláshoz” és mindössze a hetedik helyen végzett az OB-n a döntőbéli hibája miatt. Itt viszont meg kell álljunk egy pillanatra és érdemes a lista elejére tekinteni. A mindössze 15 esztendős Muszula Balázs rajt-cél győzelemmel (időmérő és döntő első hellyel) megszerezte a junior bajnoki címet a nála akár három évvel idősebbek között. A világbajnokságon azonban csak 17-18 évesek indulhatnak a fiataloknál, ezért Balázs nem szerezhetett pontot a kvalifikációban. Mindenképp bizakodásra ad okot, hogy elsőként jutott volna ki a vb-re…

Muszula Balázs

Muszula Balázs

Jó látni azt is, hogy idén már közel hatvanan vettek részt a válogató rendszerben és remélhetőleg jövőre ez tovább bővül, valamint a madarak azt csiripelik, hogy nőni fog a versenyek száma is. Tehát nagy izgalmak és fordulatok után vált véglegessé a 2015-ös vb-re a keret, az Elite Férfiaknál Zámbó Dávid, Liszi Attila, Ettingshausen Máté és Keresztes Péter, Junior Nőknél Megyaszai Lilla, Junior Fiúknál Tóth Péter öltheti magára a nemzeti színeket szeptember első hetében Andorrában.

Ettingshausen Máté

Ettingshausen Máté

A válogató részletes eredményei itt találhatóak, a világbajnokságot pedig élőben közvetíti majd a RedBull TV. Drukkoljunk Lillának és a srácoknak!

Fotók: Csizmadia Bálint és Gémesi Balázs

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo