fbpx

Colbrelli szíve megállt a sprint után, Valter 10. a Katalán Körverseny nyitószakaszán!

Valter Attila fantasztikus versenyzéssel, a mezőnnyel együtt érkezett meg Sant Feliu de Guíxols-ba, a Volta Catalunya 2022-es kiírásának első napján. A szakasz Michael Matthews (Team BikeExchange-Jayco) győzelmével végződött, aki mindenkit maga mögé utasított a célegyenesben. Azt a Colbrellit is, aki a sprintet követően összeesett.

Idén 101. alkalommal látogatnak a kerékpárosok a varázslatos Katalóniába, ahol márciusban még nincs az az elviselhetetlen meleg, mint a nagytestvér, a Vueltát esetében. A Katalán Körverseny – amely hétfőtől vasárnapig tart, és amely nem tartalmaz sík szakaszt – a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) World Tour-sorozatának újabb állomása, így a 18 élvonalbeli csapat egyaránt képviselteti magát a versenyen, kiegészülve hat pro-csapattal. A verseny legnagyobb nevei Sonny Colbrelli (Bahrain- Victorious), João Almeida (UAE Emirates), Simon Yates (Team BikeExchange-Jayco), nomeg az örökifjú Alejandro Valverde (Movistar), számunkra pedig a legkedvesebb a mezőny egyetlen magyarja, Valter Attila (Groupoama-FDJ). Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) először versenyez francia zászló alatt, miután a közelmúltban az orosz versenyzőket ért szankciók miatt nemzetet váltott.

A verseny első napján Sant Feliu de Guíxols-ból indult a mezőny, majd 171 kilométer, három harmadik kategóriás emelkedő és két sprint után ugyanide érkezett is vissza. Előzetesen mezőnyhajrát lehetett jósolni a mai napra, bár a cél előtt közvetlenül egy rövid emelkedőt tartalmazott az etap. Spanyolország északkeleti csücskében hűvös, esős idő fogadta a versenyzőket, akiknek az oldalszéllel is meg kellett küzdeniük. A mezőnyt a Quick Step vezette egész sokáig, majd a cél előtt Sylvain Moniquet (Arkea-Samsic) szökött, de próbálkozása kudarcba fulladt. A végső csatát a Colbrelli-Matthews duó vívta: az olasz a célegyenes bal, ausztrál bajtársa pedig mögüle kiugorva az út jobb oldalát választotta, helyesen, mivel ez bizonyult ma a nyerő oldalnak. Harmadiknak Valter Attila csapattársa, Quentin Pacher jött be.

Matthews ünnepel a finisben, miután lesprintelte olasz vetélytársát. Fotó: Getty Images

Matthews első győzelmét szerezte második korszakában a BikeExchange-nél, legutóbb pedig két évvel ezelőtt nyert szakaszt a 31 éves kerékpáros. Az ausztrál versenyző három éve, 2019-ben egyébként két etapot is elvitt Katalóniában, az egyiknek a célállomása pedig épp a mai befutó színhelye volt. A mezőny nagyjából együtt érkezett meg a végén, Valtert a tizediknek hozták ki végül. Ati a fiatalok versenyében az ötödik pozíciót foglalja el az első nap után. Folytatás holnap, L’Escalából.

Ahogy az idő is rosszra fordult egy ponton, úgy sajnos egy sajnálatos esemény is történt a befutót követően. Több kerékpáros szaklap helyszíni szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy egy versenyzőt – feltehetőleg a Bahrain csapatából – újra kellett éleszteni, miután ismeretlen okokból összeesett.  Időközben a bahreini csapat hivatalos honlapján közleményt adott ki honlapján, melyben jelezte, hogy igazak az értesülések. A kerekes nem más, mint a második helyen végző Colbrelli, a csapat kapitánya, egyben legnagyobb ásza, aki a cél után rosszul érezte magát, és orvosi ellátásra szorult. A olasz versenyzőt stabil állapotban szállították a gironai kórházba, és további vizsgálatok várnak rá. Ezzel együtt borítékolható, hogy 31 éves kerékpáros számára véget ért a körverseny. Mielőbbi felépülést kívánunk Colbrellinek!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo