fbpx

MKSZ közlemény a ciklokrossz ob-n használható licencekkel kapcsolatosan

Tisztelt Kerékpáros Társadalom!

A Magyar Kerékpársportok Szövetsége már a 2010. évi CX OB megrendezése után foglalkozott az indulási feltételekkel. Az UCI szabályai szerint egy adott naptári évben csak az adott naptári évre szóló licenccel lehet versenyezni. Ez sok évig (talán mindig) nem így történt a Magyar Kerékpársportban. A sajnálatosan rossz gyakorlatot kívántuk a helyes irányba korrigálni.

Ennek érdekében az MKSZ 2010. Január 18-i Elnökségi ülésének 4. napirendi pontja keretében az alábbiak szerint tárgyalta az ügyet és határozott:

4.)    Cyclo-cross szezon és licence kiváltás

Varga Orsolya (főtitkár): Ismerteti a problémát, vagyis, hogy a korábbi gyakorlat szerint, az újév elején, januárban rendezett Cyclo-cross Országos Bajnokságokon az előző évi versenyengedéllyel indultak a résztvevők. Az UCI szabályzat értelmezésében: a licencek érvényessége január 1. és december 31. között áll fenn. Idén is, a 2010-ben megrendezett cyclo-cross versenyen 2009-es licencekkel indultak a versenyzők.

Még 2010-es licenccel: Ciklokrossz Budapest Bajnokság 2010

Még 2010-es licenccel: Ciklokrossz Budapest Bajnokság 2010

Az UCI kérdésünkre az alábbi levelet írta:

„Dear Madame, Dear Sir,

The licenses are delivered from January 1st to December 31st.
In January, is important to deliver the licence for Cyclo-cross riders as their need them for competition.
You can find information as from Article 1.1.001 of the UCI regulations, below the link:
http://www.uci.ch/Modules/BUILTIN/getObject.asp?MenuId=MTkzNg&ObjTypeCode=FILE&type=FILE&id=34033&LangId=1

Best regards,

Annelyse Torrent Day
Assistante Département des Sports
Sports Department Assistant
Union Cycliste Internationale”

Tehát a szezon minden ágban az adott év január 1. és december 31. között van, viszont lehetővé kell tenni a versenyzőknek, hogy a januári versenyre már licencet ki tudjanak váltani.

2010-01-18. 4. sz. határozat

Az elnökség egyhangúlag elfogadta és megerősítette, hogy az UCI versenyszabály értelmében, (Article 1.1.001 of the UCI regulations) a versenyengedélyek minden szakágban adott év január 1. és december 31. között érvényesek. A következő évi versenyengedélyt előző év december 1-től lehet kiváltani, kedvezményes áron.

Az Elnökségi ülést követően, 2010. február 5-én az MKSZ hivatalosan is értesítette a fenti döntésről a Szakági elnököket és főtitkárokat.

A Szakágak elnökségei és főtitkárai azért vannak többek között, hogy az ilyen fontos és lényeges döntésekről a hozzájuk tartozó egyesületeket értesítsék. Információnk szerint például az MMTBSZSZ honlapjára ez az információ a licenc kiváltás feltételeinél fel is lett tüntetve és a tagegyesületek erről kellő időben email értesítést is kaptak.

A tagegyesületek vezetőinek kötelessége lett volna, hogy versenyzőiket erről tájékoztassák és a licenc kiváltást ennek értelmében ütemezzék decemberre az érintettek vonatkozásában.

Az ismétlés kedvéért álljon itt az is, hogy az MKSZ milyen feltételeket támaszt a licenc kiváltásához:

– létező egyesület, mely a sporttörvény értelmében minden évben igazolja, hogy létezik (bírósági kivonattal, igazolással). Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes licencnél ezt be kell mutatni, csak egyszer egy évben. 2010 decemberében és most sem kell a 2010-ben „licencképes” egyesületnek ezzel foglalkoznia.
– az egyesületnek nincs köztartozása
– az egyesületnek nincs tartozása az MKSZ felé
– a versenyző vonatkozásában érvényes sportorvosi igazolás (felnőtteknél ez 12 hónapig érvényes, fiataloknál ez 6 hónapig érvényes)

Tehát álláspontunk szerint, egy időben meghozott, helyes irányba mutató döntés született, aminek a végrehajtása a szakági vezetők, főtitkárok és az egyesületi vezetők figyelmetlensége és nemtörődömsége miatt futott zátonyra.

Szem előtt tartva viszont a sportág és a versenyzők érdekeit, az MKSZ Elnöksége az alábbi, EGYSZERI és csak a 2011. évi CX OB-ra vonatkozó döntést hozta:

Az Magyar Kerékpársportok Szövetsége a 2011. évi Cyclocross OB-n mindazok részére, akik 2010. évre szóló liszensszel és a verseny napján még érvényes sportorvosi igazolással rendelkeznek, engedélyezi az indulást.

Az MKSZ Elnöksége határozottan kéri a szakági vezetőket, főtitkárokat és tagegyesületi vezetőket, hogy a jövőben tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ilyen kényszerhelyzet ne alakulhasson ki.

Sportbaráti üdvözlettel:

Sipiczki Róbert sk.
Elnök – MKSZ

A közlemény háttere:

A 2011-es Ciklokrossz OB megrendezésére 2010. december 06-án írt ki pályázatot az MKSZSZ 2010. december 14-i határidővel. A 2011. január 9-ére kiírt verseny kiírása pillanatnyilag sem szerepel az MKSZSZ honlapján. (a szerk)

Forrás: MKSZ közlemény a 2011. évi CX Országos bajnoksággal kapcsolatban
Fotó: HBalage

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo