fbpx

Miskolcon rendezik a Cyclo-cross Országos Bajnokságot! – Interjú a verseny szervezőjével

Szerdán látott napvilágot a hír, hogy 2021. január 10-én Kazincbarcika helyett Miskolc ad otthont a Cyclo-cross Országos Bajnokságnak. Ennek kapcsán megkerestük az OB, azaz IV. Decathlon Borsodcross szervezőjét Dovák Dávidot és a részletekről kérdeztük.

Bikemag: Váratlanul ért mindenkit, hogy Miskolcon rendezik az OB-t. Eredetileg egy Magyar Kupa futamot rendeztetek volna. Hogy-hogy mégis ti rendezitek az OB-t? Mi lesz így az MK futammal?

Dovák Dávid: Ez már csak egy ilyen év – meglepetésekből, kihívásokból nincs hiány. Bár, az OB napján már 2021-et fogunk írni, ez reményt is ad, hogy valóban lapozhatunk egyet… A tervek szerint Kazincbarcika rendezte volna a versenyt, viszont legjobb tudomásom szerint a járványügyi helyzet által szükségessé vált kritériumok hiánya (pl. a zárt kapus verseny biztosítása) meghiúsította Hacsi Ákosék elképzelését. A szövetség több lehetséges rendezőt is felkeresett. Mi pár napon belül tudtunk érdemi választ adni, mind a Miskolci Egyetem Rektori Hivatala, mind a Sportközpont és Sportiroda pozitívan köszöntötte a lehetőséget és zöld utat adott a verseny megrendezéséhez.
Az MK futam sorsa így erősen kérdőjeles, a hivatalos döntésről tájékoztatjuk majd az érdekelteket.

 

Bikemag: Már többször bizonyítottátok, hogy remek versenyt tudtok rendezni kiváló pályával, viszont most a járványhelyzettel is meg kell küzdeni. Mennyire lesz nehéz megrendezni a versenyt a COVID-szabályok miatt? Milyen nehézségeket kell megoldanotok?

Dovák Dávid: Sok-sok barátunk, sporttársunk jelzi vissza már évről-évre, milyen kellemes emlékeket dédelget a miskolci pályáról és, hogy alig várják az újabb versenyt. Ez egyfelől öröm nekünk, másfelől természetesen kihívás is. Ebben a pillanatban azt mondanám, hogy van nehezebb és könnyebb része is egy COVID-os verseny megrendezésének. Alapvetően a járványügyi intézkedések, elvárások szabják a verseny keretét – egyszersmind kell alkalmazkodnunk az országos és szövetségi kritériumokhoz és a rektori hivatal által elvártakhoz is. Szerencsére 100%-ban zárt kapussá tudjuk tenni a versenyt – ennek fenntartásához biztosítanunk kell a beléptetést, a belépők napközbeni ellenőrzését, a kénytelen-kelletlen alacsonyabb nívójú, de biztonságosabb öltözési lehetőségeket, a gyors regisztrációt, díjátadást, informálást…stb. A rendezvény viszont egyszerűbb lebonyolítási menetet kap, kisebb területre korlátozódik a pálya, ezért annak ellenőrzése és kialakítása is egyszerűbb logisztikai feladat.
Túl sok kompromisszumot ugyanakkor ezúttal sem kötnénk: élvezetes pályát, jó, biztonságos körülményeket és megfelelő általános színvonalat szeretnénk biztosítani az OB házigazdájaként.

Bikemag: És egy fontos, mindenkit nagyon érdeklő kérdés. Milyen pályára számíthatunk?

Dovák Dávid: Érzésem szerint saras versenyre van kilátás. A 30 napos időjárási előrejelzések még csak nappali mínusz fokot sem írnak. Viszont az OB hétvégéjére kilátásba van helyezve egy kis havasesős ikon…
A pálya nyomvonala változni fog, de sok ismerős rész megmarad. Ami biztos, hogy az elmúlt két kiírás alkalmával használt UV-dombot ki kellett vennünk (ez külterületen helyezkedik el, a jelen körülmények között nem használható) – fontos része volt a “karikának”. Ezzel együtt is megvannak az elképzeléseink, hogy hogyan maradjon mindvégig élvezetes a pálya – de a verseny hetéig ezeket a részleteket megtartanám magamnak. Amit ígérhetek: tempós részekben és füves rézsűben nem lesz hiány, meg persze biztosan nem lehet majd ülve végigtekerni a pályánkat. Úgyhogy mindenki iktasson be futóedzéseket is. 🙂

Bikemag: Köszönjük.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo