fbpx

Mi változik a 2020/21-es cyclo-cross szezonban? – Elkészült a hazai versenynaptár és versenyszabályzat

A múlt héten megjelent MKSZ 2020-2021-es cyclo-cross versenynaptárból és versenyszabályzatból megtudhattuk, hogy idén 7 fordulós lesz a Magyar Kupa sorozat, az OB-t Kazincbarcikán rendezik és még arra is fény derült, hogy milyen szabályváltozások lesznek az idei szezonban.

Az idei szezonban jobban különválnak a hivatalos- és a szabadidős versenynaptárban szereplő versenyek, ezért az MKSZ honlapján a versenynaptárban mindkét fül alatti versenyeket érdemes megnézni.

A 2020-2021-es szezonban 7 Magyar Kupa futamot és egy Országos Bajnokságot rendeznek:

2020. November 22. – Kiskun Cyclo-cross Magyar Kupa (Ballószög)

2020. November 29. – Restart Cyclo-cross Magyar Kupa (Zalaegerszeg)

2020. December 6.    – Tamási CX Magyar Kupa (Tamási)

2020. December 20.  – BIKERIDE Cyclo-cross Magyar Kupa (Budapest)

2021. Január 3.           – NYKSE Park Cross CX Magyar Kupa (Nyíregyháza)

2021. Január 10.         – XI. Kolorcross Cyclo-cross Országos Bajnokság (Kazincbarcika)

2021. Január 24.         – Trail Zone Cyclo-cross Magyar Kupa (Székesfehérvár)

2021. Február 7.          – Borsod Cross Magyar Kupa (Miskolc)

A listát megnézve láthatjuk, hogy ebben a szezonban 5 új helyszínen is rendeznek Magyar Kupát, mellyel lényegében teljesen megújul a hazai sorozat. Persze felmerülhet a kérdés, hogy az eddig jól működő, nagy versenyekkel mi lesz, erre a választ részben a szabadidős naptárban találjuk, ahol szerepel a Kőbányai Bringapark Kupa és a Kométa-Northwave Cross Challenge I. futama is és persze a listáról a Tirpák Crossról sem maradhat ki.

A szabadidős versenyek listája a jelenlegi állapot szerint:

2020. Október 24.   – Kométa-Northwave Cross Challenge I. futam (Törökbálint)

2020. Október 25.   – Tirpák Cross I. NYKSE Park Cross (Nyíregyháza)

2020. November 8. – Kőbányai Bringapark Kupa (Budapest)

 

A versenyszabályzat megjelenésével a változásokra is fény derült, (amik valószínűsíthetően a Magyar Kupa és az OB versenyeire vonatkoznak, mert a szabadidős eseményekről még nincs pontos infó,) a minden kategóriára kiterjedő ingyenes nevezést már említettük és a kötelező licencről is írtunk egy előző cikkünkben (röviden a lényeg, hogy az összes indulónak kötelező lesz a licenc, de nem kell megijedni, mert az U19, U23 és Elit kategóriákon kívül szabadidős licencet is elfogadnak, aminek a kiváltása egyszerű).
A Magyar Kupa összetett végeredménye a versenyszabályzat szerint úgy áll össze, hogy az összes futamon szerzett pontokat összeadják nem számolva az adott versenyző legrosszabb eredményét.

Talán legnagyobb változás, ami a versenyzést érinti, az a rajtsorrend, amiből arra lehet következtetni, hogy megszűnik a Hobbi kategória, ami kissé meglepő, hiszen elég népszerű volt az elmúlt évben. Ezenkívül az egyik legnépesebb kategóriában a Master2-ben nem lesz kötelező a cyclo-cross kerékpár használata, hanem lehet mtb-kal is indulni amennyiben a gumi szélessége nem haladja meg a 33 mm-t. Emellett az összes Master kategória együtt fog rajtolni az utolsó futamban.

További érdekesség, hogy egy futamon belül lesznek olyan kategóriák, amik nem ugyanannyi körszámot fognak teljesíteni, ami első olvasatra nem tűnik problémamentesnek, de ennek lebonyolításáról még nincsenek konkrét információk, ráadásul az első versenyig még van több mint 1 hónap.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo