fbpx

Merida Press Camp 2009 Mátraszentlászló

Nem szívtuk meg, jó időnk volt, így a legfontosabb alap már megvolt ahhoz, hogy hatékonyan és élvezetesen teljen az a két – nagyrészt bicajozással töltött – nap, melyet a legeredményesebb Meridás versenyzők, na és persze a 2009-es „fullos-fullyk” társaságában tölthettünk.

A hazánkban eddig egyedülálló kezdeményezés elsődleges célja, a jövő évi össztelós paletta bemutatása, és persze a bicajok tesztelése volt. Hatféle teljes teleszkópos gépet volt lehetőségünk nyúzni 96 és 150 mm közötti rugóút tartományban. A szakmai rendezvény szerencsére nem alulról építkezett, így nem csak a paletta alja volt próbálgatható, hanem felülről történ az image építés, így minden kategóriának a csúcsgépét nyúzhattuk az őszi Mátra sziklás-avaros lejtőin. Olyan finomságokat lehetett hajtani, mint a díjnyertes Ninety -Six 1860 g-os össztelós váz, vagy a 140 mm-es rugóút mellett 12,5 kg-os Floateres!!! (fékfüggetlenítős) enduro gép, vagy a Shimano-FOX-féle 15 mm-es Bolt-On-os tengelyszabvány a 140 mm-t mozgó Tallasban, gyári DT kerékszettel.

Ez első napi tekerést mintegy 5 órányi prezentációs „csomag” követte:
Sikeres esztendő után a hazai meridások – minden adott a folytatáshoz

A hazai bejegyzésű LTV Merida Racing és a Merida Maraton Team – CST révén vb-ezüst, Eb ötödik hely, világkupa-dobogók; megannyi – felnőtt és korosztályos – magyar bajnoki cím illetve dobogós hely a kupafutamokon: ez a 2008-as esztendő termése. A hazai szaksajtó számára – a jövőt vázoló tervek mellett – erről is tartottak kétnapos, a 2009-es Merida kerékpárokat érintő teszttel egybekötött termékbemutatót a hazai forgalmazó és a klubok a mátraszentlászlói Kétkerék Vendégházban (www.ketkerekvendeghaz.hu), a Merida Press Test Camp alkalmával, október végén.

„Egy éve alakultunk, máris parádés szezont zárunk.” – kezdte prezentációjában Lukács Balázs, az LTV Merida Racing csapatvezetője. „Két, még utánpótlás-korú versenyzővel álltunk rajthoz a nemzetközi viadalokon, a jelentősebb hazai versenyeken. Benkó Barbi világbajnoki ezüstérme, világkupa-futam győzelme, Európa-bajnoki ötödik helye ragyogó eredmények. Lukács Bálint biztatóan helytállt, itthon általában dobogón végzett. A technikai és a támogatói hátterünk biztosított volt. Jövőre mindketten U23-asok lesznek, idősebb bringásokkal fognak versenyezni, be kell majd illeszkedniük az új mezőnybe. A létszámot illetően 2009-ben nem tervezünk változtatást, ha támogatásunk az ideihez hasonló lesz, a nívós hazai viadalok mellett a nemzetközi porondon szeretnénk továbbra is jelen lenni.”

„Éppen 10. születésnapját ünnepelte klubunk, a Merida Maraton Team-CST 2008-ban, jelenleg mintegy 60 fővel vagyunk jelen a hazai és nemzetközi hegyikerékpársportban.” – vette át a szót Mikula Gábor csapatvezető. „Versenyzőink jelentős része hobbikerekes és utánpótlás-korú, de természetesen elit bringásokkal is rendelkezünk, a hazai klubok összesített eredményességi ranglistáján reményeim szerint idén dobogón végzünk. Három magyar bajnokot ünnepelhettünk az olimpiai számban Vajda Márta, Szalontay Bence és Lobmayer Balázs révén; a maratonokon Szalontay András és Bence mellett Módos Gabi állhatott a dobogóra. Gabi ideje korán befejezte a versenyzést, két TOP maratonos győzelme után, térdműtétje előtt egy bukásból eredően kulcscsontját törte. Adorján Sándor a Magyar Kupában állt dobogóra, Szlobodnyik Zsolti is szépen teljesített, ő 2009-ben már az elitek között indul harcba. Jövőre megpróbáljuk az érmeink számát megőrizni, a nemzetközi viadalokat tekintve pedig a Trans Germany-n és a Transalpon minél sikeresebben részt venni.”

A meridásokat erősíti Vinczeffy Zsolt is, aki először képviselte olimpiai játékokon Magyarországot; „Zerge” 2004-ben Athénban állt rajthoz, ma a hazai versenyeken inkább a szervezői oldalt erősíti. A klub rutinos, felnőtt versenyzői közé tartozik Vajda Márta, aki a különböző szakágakban összesen 33 bajnoki címet szerzett. Az extrém (UMF) vonalat – United Merida Freeriders – a sokszoros bajnoki és kupa-dobogós Nagy „Gizmó” Attila és Jakó András képviseli, mindketten a DownHill szakágban jeleskednek. Más technikai hátteret igényelnek az országúti kerekesek – éppen ezért ezúttal nem vettek részt a prezentáción -, a ferencvárosi bringások révén 2008-ban megannyi dobogós hely született.

A rendezvény, és gépek részletes beszámolóját a Bikemag november-decemberi lapszámában olvashatjátok majd.

Szöveg: Ardó Tamás, Vasvári Ferenc
Fotók: Ardó Tamás, Hárnási Gábor
Készült: Mátraszentlászló, 2008, október 21-22.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások