fbpx

Merida 2011: Gunn-Rita felveszi a versenyt a fiatalokkal, Hermida az olimpiára készül

Sajtótájékoztató keretein belül mutatkozott be a Multivan Merida Biking Team 2011-es versenyzői kerete. A csapat szempontjából kiemelkedően sikeresnek mondható 2010-es versenyszezon után hasonló eredményeket várnak a csapatvezetők és a versenyzők az idei szezontól, ahol kiemelt szerep jut majd a Merida új 29”-os karbon montijának is.

árom világbajnok, balról: Gunn-Rita Dahle Flesja, José Antonio Hermida és Ralph Näf

árom világbajnok, balról: Gunn-Rita Dahle Flesja, José Antonio Hermida és Ralph Näf

Mintegy húsz ország több mint 100 újságírója előtt zajlott a Multivan Merida Biking Team csapatbemutatója 2011. február 19-én Mallorcán. A versenyzők már napokkal a sajtótájékoztató előtt a szigetre érkeztek, hiszen a reprezentáción túl számukra ez az időszak egyben a szokásos év eleji edzőtáborozás ideje is. A sajtótábort megnyitó péntek esti állófogadás után szombat délelőtt a szokásos koreográfia szerint zajlott a meridások sajtótájékoztatója: Andreas Rottler csapatmenedzser felvezetője után a csapat sajtófőnöke, Thomas Giger egyenként beszélgetett a versenyzőkkel, majd a prezentációt Jürgen Falke technikai jellegű prezentációja zárta.

Hermida a sajtósok gyűrűjében

Hermida a sajtósok gyűrűjében

Nem mindennapi versenyzői kerettel vág neki a szezonnak a csapat, hiszen három világbajnok tapossa a pedált a társaságban: Gunn-Rita Dahle Flesja, José Antonio Hermida és Ralph Näf. A Multivan Merida Biking Team a 2010-es évben kiérdemelte a világ legjobb MTB csapata címet, hiszen az UCI cross country világkupa-sorozatában, illetve az UCI maraton világranglistáján egyaránt a legjobb csapatként zártak, valamint Hermida jóvoltából náluk teker a 2010-es XCO világbajnok is. Emellett Ralph Näf maraton Európa-bajnok lett, Gunn-Rita ugyanitt ezüstöt, míg Andreas Kugler bronzérmet szerzett. Emellé jön még Hermida világkupa győzelme, valamint három nemzeti bajnoki cím is (Moritz Milatz /német/; Jochen Käss /német/ és Andreas Kugler /svájci/). A csapat tagjai tavaly összesen 32 profi győzelmet arattak.

Gunn-Rita Dahle Flesja

Gunn-Rita Dahle Flesja

A világbajnoki címért járó szivárványszínű mez viselőjeként pillanatnyilag a legnagyobb sztár a csapatban kétségtelenül Hermida, aki 2011-ben címvédésre készül, illetve nem is olyan távoli célként az olimpiai sikeres részvétel is a tervei között szerepel. José egyébiránt a szomszéd szobában lakik, és most éppen fennhangon telefonál a teraszon, mindjárt ki is szólok neki, hogy kicsit csendesedjen el, mert dolgozom : ) Természetesen ezt nem fogom megtenni, bár a jókedélyű spanyol bizonyára nem venné zokon. Még mindig ő amúgy a csapat fő mókamestere, a sajtótájékoztató estéjén rendezett díszvacsorán is hozta a szokásos közvetlen formáját, minduntalan spontán poháremelésre felbújtva az egybegyűlt sajtósokat. Fontos adalék, hogy Hermida világbajnoki címe a 11. volt abban a sorban, amit a Merida csapat versenyzői szereztek.

Hannes Genze mérnökként is aktív szerepet vállal az új modellek fejlesztésében

Hannes Genze mérnökként is aktív szerepet vállal az új modellek fejlesztésében

Gunn-Rita Dahle Flesja nem tagadta, hogy egyre nehezebb dolga van a női mezőnyben, hiszen sok a fiatal, tehetséges konkurens. Ennek ellenére szeretné felvenni a kesztyűt a fiatalabb generációval, továbbá célja, hogy a londoni olimpián is a versenyzők soraiban legyen. Ehhez azonban sikeres kvalifikációra is szükség lesz, ezért is küzdeni fog a jövőben. A norvég montilegenda egyébiránt továbbra is egy világbajnok eleganciájával és közvetlenségével tölti be a „csapat háziasszonya” szerepkörét, Hermida mellett ő a legnépszerűbb az újságírók körében.

Jochen Käss, a 2010-es német maratonbajnok

Jochen Käss, a 2010-es német maratonbajnok

Bár Ralph Näf a maraton szakágban szerzett világbajnoki címet 2006-ban, a jövőben a cross countryra koncentrál majd, célja, hogy a 2012-es olimpián tagja lehessen a Londonba utazó háromfős svájci kontingensnek. Ehhez jó előjelnek bizonyulhat, hogy a svájci 2010-ben összesen három alkalommal állt dobogón az XCO világkupa-sorozat futamain.

Andreas Kugler, a 2010-es svájci maratonbajnok

Andreas Kugler, a 2010-es svájci maratonbajnok

Az idei versenyzői keretet Hannes Genze, Jochen Käss és Andreas Kugler teszi teljessé, a Multivan Merida Biking Team tehát 2011-ben hat versenyzővel veszi ostrom alá a cross country és maraton viadalok dobogóit. A csapat versenynaptárában XCO és XCM világ- és Európa-bajnoki futamok, a világkupa-sorozat, nemzeti bajnokságok, a német Bundesliga futamai, valamit néhány különleges erőpróba – a Cape Epic és a Trans Germany többnapos – szerepel ebben az évben.

Az új csodafegyver: a Merida BIG.NINE Carbon

Az új csodafegyver: a Merida BIG.NINE Carbon

A versenyzőket a sikerben ezentúl már a Merida új 29”-os karbon montija, a BIG.NINE is segíti majd, még a nem éppen magas növésű (172 cm) Hermida fegyvertárába is bekerült egy ilyen modell. A csapatmenedzser és a Merida főmérnöke azonban hangsúlyozta, a versenyzők továbbra is szabadon választhatják meg, milyen géppel vágnak neki a viadaloknak, így a BIG.NINE, az O.NINE és a 96 közül mindenki azt választja, amelyik szerinte az adott pályára a legideálisabb.

Merida O.NINE Carbon Team Hermida special edition – nemsokára limitált szériában kereskedelmi forgalomba is kerül

Merida O.NINE Carbon Team Hermida special edition – nemsokára limitált szériában kereskedelmi forgalomba is kerül

Hogy ezek a gépek mit is tudnak élőben, azt az újságírók is megtapasztalhatják, hiszen a sajtó- és teszttábor harmadik napján a 2012-es modellek (O.NINE Carbon Team, BIG.NINE Carbon Team, Cyclo Cross Carbon Team Disc, Reacto Team) tesztelésére nyílik lehetőség. Az itt szerzett tapasztalatokról, valamint a 2012-es újdonságok prezentációjáról a későbbiekben számolok be.

Szöveg és fotó: HBalage

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo