fbpx

Megújult az esztergomi Vaskapu Turistaház kilátója

Az elmúlt hetekben ács szakemberek dolgoztak azon, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában lévő Vaskapu Turistaház kilátója a tavasz beköszöntére megújult állapotban várja a kerékpáros és gyalogos kirándulókat. Közben az erdőgazdaság több lehetséges partnerrel is tárgyalást folytat, hogy még az idei évben ismét turistaházként üzemelhessen az épület.

Vaskapu Turistaházhoz feltekerni komoly erőpróbát jelent

Vaskapu Turistaházhoz feltekerni komoly erőpróbát jelent

A február eleji időjárás már a tavaszt idézte, ennek köszönhetően az Esztergom felett magasodó Vaskapu-hegyen található turistaházhoz látogatók száma is jelentősen megnőtt. Ez érthető, hiszen a hegyről elnevezett menedékház kilátójáról tiszta időben lenyűgöző panoráma tárul a kirándulók szeme elé: Esztergom, a város képét uraló bazilikával, a Duna a rajta átívelő Mária Valéria híddal, déli irányban a Kétágú-hegy és Strázsa-hegy.

A Turistaház évek óta ad otthon a „Kínok kínja” országúti mezőnyverseny befutójának

A Turistaház évek óta ad otthon a „Kínok kínja” országúti mezőnyverseny befutójának

Az elmúlt időszakban a kilátó állapota megromlott, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete elhatározta, hogy a tavasz érkezésére a kilátót megújítja. A munka január közepén kezdődött és három hétig tartott. A kivitelezést végző szakemberek munkáját kezdetben a téli időjárás hátráltatta, mert a havas úton a hegy tetejére épült ház megközelítése nehézségekbe ütközött. Ennek ellenére sikerült tartani a kitűzött határidőt, így a február eleji tavaszias hétvégét kihasználó turisták már a megszépült kilátóról gyönyörködhettek a tájban. A munkálatok során megújult a kilátó padlózata, valamint megerősítettük a tartószerkezetet és a korlátot.

Ezért a kilátásért bizony megéri feljönni

Ezért a kilátásért bizony megéri feljönni

Márciusban tavaszi takarítás lesz a turistaház környékén, amikor az erdészet összegyűjti és elszállítja a kilátó alatti meredek területen a tél folyamán felgyülemlett hulladékot.

Mindeközben a Pilisi Parkerdő Zrt. folyamatos tárgyalásokat folytat a lehetséges partnerekkel, hogy lehetőleg még az idei évben ismét a teljes kiránduló közösség számára elérhető szolgáltatásokat nyújtó turistaházként üzemelhessen a vaskapui épület.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközlemény; www.parkerdo.hu
Fotó: HBalage

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo