fbpx

Meg tudod mászni kerékpárral a Mátra nagy emelkedőit egy napon?

Július 6.-án rajtol a Mátra bike Challenge (MbC) 2024!

Mátra bike Challenge (MbC) az egyik legnehezebb hazai országúti kerékpáros verseny és teljesítménytúra, mely hazai környezetben valósít meg egy Ausztriában és Csehországban is népszerű, karakteres versenyformát: A MbC kifejezetten hegyi maraton és azoknak ajánlható, akik egy kőkemény, de a felkészültebb amatőr kerékpárosoknak is teljesíthető erőpróbára vállalkoznának, barátságos, mátrai erdei környezetben.
„Csak fel és csak le” halad a MbC útvonala.

Jellegzetessége, hogy a hegyek miatt jóval alacsonyabb átlagsebesség és jóval több időt és energiát igényel, mint egy hasonló távú „normál” maraton szokott. Ennek megfelelően sokórás stratégiát igényel, amihez bő és sokoldalú lesz a frissítés idén is, egész nap! Mert a kihívás nehézsége garantált: A nyers erő itt nem elég, az erő, az energia kifogyhat! Okosan tervezni kell számos tényezőt: a táplálék és folyadék pótlását is, nem szólva a kerékpár beállításokról (kerék, guminyomás, áttételek) lejtőkön való koncentrálásról, és az időjárásról (hideg, meleg is lehet)

A MbC hosszútáv a Mátra mind a hat nagy emelkedőjét, a középtáv a Galyatetőre vivő négy hosszú emelkedőt veszi sorra, egyedi lebonyolítási rendszerben: a start és a cél adott, az emelkedők útvonalai is, de a sorrendjük egyénileg is változtatható!

Az útvonal „a Mátrai Pók”. Startja Parádon lesz, majd innen felfelé indul az itiner – ami a biztonságot is szolgálja. A mezőny limitált (max. 45 fő) és a rajt után hamarosan már nem sokban hasonlít egy klasszikus tömegrajtos versenyhez, az első mászáson már szét is szakad a „peloton”, majd 10 km után kétfelé ágazik a két táv és eloszlik a Mátra útjain.
Aki eljön, sokkal inkább egy ironman érzésre, maratoni futás, vagy egy komoly teljesítménytúra élményére számíthat. Ahol időnként találkozik versenytársakkal és sok ponton a rendezőkkel, de többnyire a saját tervét, érzéseit, erőbeosztását, stratégiáját kell tervezze és kövesse.

A hosszú táv: „Mátra 6x” 160 km. A Mátra mindegyik nagy emelkedőjét sorra veszi, benne 84 km-nyi emelkedővel, össz. 3850 m szintemelkedéssel. Szintideje 10 óra. A „Mátra 6x” legrövidebb útvonal verziója: Parád-Kékes-Mátrafüred-Kékes-Parádsasvár-Galyatető-Mátrakeresztes-Galyatető-Szuha-Galyatető-Gyöngyös Patak-Galyatető. A meredek részeket jól bírók Mátraalmáson és Galyatetőn tudnak még rövidíteni kicsit, de ez visszaüthet, ha „otthagyjuk az erőnket a Tölgyes úton”.
A középtáv: „Galya 4x” 104 km. A Galyatetőre vezető négy nagy emelkedőt tartalmazza amiben 58 km-nyi emelkedő van, összesen 2440 m szintemelkedéssel. Oklevelet az kap, aki a 8 óra szintidőn belül célba ér!

A „négy nagy galyai” sorban teljesítése is igencsak bringást próbáló kihívás, mert a negyedik mászás már olyan, mint a maratoni futásnál a negyedik tízes: egészen más, mint az első, vagy a második és hirtelen, kritikusan nehézzé válhat. A „Galya 4x” a Mátra esszenciája, az itt indulók is teljességgel belemerülnek a Mátra Challenge élménybe.

Idén is komoly próbatétel lesz ebben a két nagyon hosszú: a Mátra leghosszabbja, a Szuha-Galyatető szakasz „az energia gyilkos” ami, véget nem érően húzódik, de a hektikus Mátrakeresztes-Galyatetői emelkedő is összeszedettséget, vagy újra-újra feltámadást igényelhet.
A verseny honlapján folyamatosan aktív térképen követhető lesz, hol járnak éppen, hogy közelednek a versenyzők a célhoz, így minden indulónak szoríthatnak, otthonról is szurkolhatnak a barátok, családtagok.

Az indulók vegyesen képviselnek több korosztályt, de jellemzően tapasztalt kerékpárosok vágnak neki a MbC kihívásnak.
Kinek-kinek más lesz a fontos: A szintidő teljesítése? A győzelem? Egy jó helyezés? vagy Egy jó pálya idő elérése? A győztesek kupát és a Herczegsport kerékpár ápolási ajándékait kapják, a helyezettek érmet nyernek.
Minden szintidőn belül beérkező teljesítő a nagy mátrai élmények mellé oklevelet és teljesítői érmet is kap!

Akik már teljesítették, elismerően emlegetik és sokan visszatérnek következő évben is. A MbC élmény lényege: Egy erős bringás nap és FLOW a Mátra csodálatos tájain.

Információk:
Rajt: 2024. július 6., 8:25 perckor lassú rajttal a Fáy András Általános Iskolától.
Parád, Kossuth L. utca 123. Itt regisztrálni, csatlakozni lehet majd a Bikesafe programhoz is!
Előzetes regisztráció és előnevezés szükséges!
Részletes információk, szabályok, a honlapon: www.matrachallenge.hu

Minden, a kihívásokra fogékony, vállalkozó szellemű kerékpárost várunk!
A nap, amikor az MbC-t megpróbálod, garantáltan emlékezetes marad!

Mátra bike Challenge szervezők
(matrachallenge@gmail.com, tel: 205106379)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo