fbpx

Leg-leg-leg: a kerékpársport legidősebb világcsúcstartója

Életkorral kapcsolatos kerékpáros rekordról még nem szóltunk, így blogsorozat eme epizódja a legidősebb, magát UCI-bírók előtt megméretett bicajost mutatja be. Példája mindenki számára követendő: ki ne vágyna arra, hogy jó egészségben, kimagasló erőnlétben lépjen életének második évszázadába…

Robert Marchand példája már csak azért is követendő, mivel kevesen vannak, akik őt nem „követik” életkorban! 2012. februárjában, 100 éves születésnapját kellőképpen megünnepelve, a svájci UCI kerékpár-velodromban a francia „ükapa” 60 perc alatt 24,251 métert tett meg szabványos pályakerékpárján, ezzel felállítva az addig nem létező korosztályos egyórás világcsúcsot. Két évre rá – tavaly januárban – pedig megdöntötte saját fennálló rekordját 26,927 kilométerrel!

Ez első csúcs során Robert Marchand „le lett szabályozva”...

Ez első csúcs során Robert Marchand „le lett szabályozva”…

Legyinthetnénk a megtett távokra, de azért érdemes belegondolni, hogy milyen mozgáskultúrával rendelkeznek a 100 év feletti „matuzsálemek”. Akár még a magyar lakosságra vetítve az eredményt, szerintem az 50 éves férfiak talán fele nem lenne képes ennél hosszabb távot teljesíteni egy óra alatt. Ráadásul Robert Marchand teljesítménye az első kísérletnél „le lett szabályozva”, így egy óra után a kerékpárról leszállva egyáltalán nem látszott kimerültnek. Ennek oka, hogy orvosa tanácsára egyszer sem lépte át a 110-es pulzushatárt.

„Tudtam volna gyorsabban is menni, de fő az elővigyázatosság” – nyilatkozta a sikeres rekord után. „Nem szeretném a bajnok szerepet játszani: egyszerűen valami értelmes és egyben kivételes dologgal szerettem volna megünnepelni a 100. születésnapom.”

A 100 éves Marchand az egy óra után frissen szállt le a kerékpárról...

A 100 éves Marchand az egy óra után frissen szállt le a kerékpárról…

Azóta hegyet is neveztek el Marchandról, még mindig rendszeresen bicajozik, de max 100 km-es távokat vállal be...

Azóta hegyet is neveztek el Marchandról, aki még mindig rendszeresen bicajozik, de max 100 km-es távokat vállal be…

A pulzuskorlátozásra visszatérve, 2011-ben, azaz 99 évesen, Marchand a Vogézekben túrázott, ott 134-ig tornázta fel pulzusát, és ettől kissé elszédült. Utána kivizsgáltatta keringését, az ultrahangon az orvosok mindent rendben találtak, de a hasonló esetek elkerülése végett a 110-es határt adták meg számára sporttevékenységekhez. Mivel a rekord időpontja februárra esett, a tél során Marchand szobakerékpáron edzett, immunrendszere már nem a régi, a kültéri edzések pedig télen ilyen szempontból kockázatosak. (Nekünk fiatalabbaknak is!)

Mit ajánl Marchand a fiatalabb korosztályoknak?

„Szerencsés voltam, hogy komoly betegséggel nem kellett eddig szembesülnöm, de szerintem ezt annak is köszönhetem, hogy soha nem hagytam fel a testmozgással. A test akkor kezd leépülni, amikor csökken a mozgással eltöltött idő. Ízületeim is rendben vannak, a mindennapi életben is még a legtöbb feladatot el tudom végezni.” Majd a rekorder így folytatja: „Soha nem dohányoztam, kevés alkoholt fogyasztottam, viszont egészen 89 éves koromig aktívan dolgoztam. Kevés dolgot vittem túlzásba, talán a munkám volt az egyetlen.”

Nem rejti véka alá véleményét!

Tartott attól, hogy a 100 éves születésnapjára felállított rekordját valaki megdönti…

Nyugdíjba vonulását egy Párizs-Bordeaux teljesítménytúrával ünnepelte Robert Marchand, ami potom 600 kilométeres távot jelent.

„Ma már természetesen egy ilyen táv túl sok lenne számomra, nem élvezném, tehát legfeljebb 100 km-es túrákra megyek. Gondolnom kell a jövőmre is…” – tette hozzá.

Akkot térjünk át a második egyórás korosztályos világrekordra, amely már nem Svájcban, hanem a párizsi Saint-Quentin-en-Yvelines velodromban, a kerékpáros pályavilágbajnokság színhelyén zajlott. Miért kellett Marchandnak ismét nekirugaszkodni a nem éppen könnyű feladatnak?

„Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy valaki megdönti a 2012-es csúcsot, hisz akkor orvosaim tanácsára igen komótosan hajtottam. Talán ez a csúcs már hosszabb ideig fennmarad: ez a 60 perc engem is rendesen kifárasztott.”

A 2014-es csúcs már rendesen lefárasztotta Marchandot!

A 2014-es csúcs már rendesen lefárasztotta Marchandot!

De még itt sincs vége a történetnek: Marchand fejébe vette, hogy a 100 kilométeres korosztályos rekordot is felállít: ez a lyoni Parc de la Tête d’Or velodromban neki négy óra 17 percet vett igénybe. Az utóbbi két világrekordot nemcsak az UCI és a média követte figyelemmel, hanem az orvostudomány is „beszállt”: az Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale, azaz a francia egészségügyi minisztérium kísérleti intézete Véronique Billat professzor vezetésével teljes diagnosztikai vizsgálatot végzett az erőpróba előtt, közben majd azt követően. A 2014-es egyórás rekordja során a hajrában 157-es pulzust mértek (ami sok 60 évesnek is dicsőségére válna), VO2 max értéke pedig 38 ml/min/kg. Minek köszönhetőek a nem mindennapi adatok? Az orvosokat is foglalkoztatja a kérdés…

Az újabb egyórás rekordját a 102 éves francia a következőképpen kommentálta:

„Megelégedettséggel tölt el, hogy teljesítményem nem romlik, hanem évről-évre javul. Ha lesz rá még lehetőségem, újabb rekordkísérletek is számba jöhetnek. Büszkeséggel tölt el, hogy sikereimet elismerik, és sok követőm akad.” Majd viccesen hozzátette: „Mézzel doppingolom magam, a kerékpározás közben is ezt fogyasztom. De ha kapnék valami olyan szert, mint a profi kerékpárosok, talán 35 km-t is tudnék menni egy óra alatt!”

A francia tévéhíradóban 2013-ban megjelent anyag

103. születésnapját pedig így ünnepelte Marchand úr: https://bikemag.hu/magazin/hirek/103-evesen-kuzdotte-le-hidegben-esoben-a-hegyet-video

Nem egy átlagos 102 éves vágott neki saját világcsúcsa megdöntésének!

Nem egy átlagos 102 éves vágott neki saját világcsúcsa megdöntésének!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo