fbpx

Lassan érkező kerékpárok, alkatrészhiány – Ez vár ránk 2021-ben is?

A koronavírus-járvány a kerékpáripart fellendítette, sokan ültek bringára, vásároltak kerékpárt, de mégis komoly nehézségek vannak az iparágon belül, röviden összefoglalva sokkal nehezebb kerékpárhoz jutnia a leendő vásárlóknak mint 1 évvel ezelőtt. Tavaly év végén a pinkbike.com-on megjelent cikk foglalkozik ezzel a problémával és az okokkal, amik a hazai helyzetre is átültethetőek.

A járvány és az ahhoz kapcsolódó szigorítások világszerte jelentősen megnövelték a kerékpáreladások és a kerékpárosok számát, viszont a megnövekedett keresletet nem tudták lekövetni a gyártók, így hiány lépett fel a piacon.

Az egyik legnagyobb probléma az alkatrész, hiába tudnák a kerékpárgyártók megnövelt kapacitással összeszerelni a bringákat ha a nagy alkatrészgyártók, mint például a Shimano, SRAM, FOX,  Schwalbe, akik Tajvanon gyárta(t)nak, jelenleg 9-18 hónapos gyártási időt vállalnak a megszokott 3 hónap helyett. Ennek az oka, hogy a COVID alatt be kellett zárni a gyárakat, ami eleve csúszásokat okoz, másrészt a nagyobb igényekkel nem tudják a lépést tartani.

A másik nagyobb probléma a szállítás. Ázsiából a szállítási idők megtöbbszöröződtek. A Pinkbike példája alapján normál esetben 3 hét a szállítási idő Tajvan és Gold Colorado (USA) között, jelen helyzetben viszont 2-3 hónap amíg a konténerek megérkeznek. A kikötők tele vannak, a hajók a kikötőn kívül heteket várnak arra, hogy végre kiköthessenek. Emellett a szállítási költségek is megnőttek, az amerikai példában ők most négyszer annyit fizetnek mint általában.

A hajók heteket várakoznak, hogy beléphessenek a kikötőbe
Forrás: pinkbike.com

A harmadik nehézség az árfolyamok, a Tajvani Dollárhoz képest az USA Dollár, az Euro mind sokat gyengült, ezért a kerékpárok ára is óhatatlanul emelkedik, ami szintén nem kívánt esemény a fogyasztók számára.

Remélhetőleg idővel visszaáll minden a normál kerékvágásba, de a 2021-es év még biztosan nehézségeket fog okozni a gyártók és a fogyasztók számára egyaránt. Tehát idén se lepődjünk meg, ha esetleg hónapokat kell várnunk egy megrendelt kerékpárra vagy a boltos azt mondja, hogy már csak 2022-re tud előrendelést felvenni…

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo