fbpx

Kerékpáralkatrész az E-Bayről

Globalizált világunkban a kereskedelem átalakulóban van. A hagyományos kereskedelmi struktúra kétségtelenül elavult, túl sok a közvetítő, és ez a legtöbb esetben lényegesen megdrágítja a vásárlást. A globalizált termelés másik velejárója, hogy az ismert/bejáratott márkák által biztosított plusz érték is számos esetben megkérdőjelezhető…

Ez a vázmegoldás emlékeztet valamire!

Érdemes-e márkás alkatrészt venni, ráadásul egy helyi kerékpár-kereskedőtől? Tudvalevő, hogy ezt is Távol-Keleten, ráadásul ugyanabban az üzemben készítik, mint a márkajelzés nélkülit, vagy nem ismert márkájút. Mire adjuk ki a pénzt: jobb minőségre, megbízhatóságra, az érvényesíthető garanciára, a fejlesztés költségeire vagy csak a márkanév bejáratását fizettetik meg velünk? Nehéz kérdések ezek!
Első példánk egy karbonváz megvásárlása. Aki már böngészett az E-Bay-en, szembesült a ténnyel, hogy valamely nagy gyártó bizonyos modelléhez kísértetiesen hasonló váz akár harmadannyiba kerülhet – szállítással együtt. Alul a megjegyzésben szerepel, hogy boldogan szállítanak Magyarországra is, „Ajándék, érték: $10″ lesz a számlán, így elvileg nincs is többlet költség. Ki az, aki egy ilyen ajánlatot kihagyna?

Itt hibátlan a kidolgozás...

Mielőtt még elindítanánk a tranzakciót, gondolkozzunk el, hogy mi lehet az, amit megvásárolunk, és miért kerül annyiba, amennyi! Kis esély van arra, hogy lopott, de nem ez a jellemző. Aki ismeri a távol-keleti gyártási és kereskedelmi szokásokat, inkább arra gyanakszik, hogy ezt valóban a neves gyártó sablonjain készítették (ugyebár egy külön sablonkészlet elkészítése dollár 100.000-ekbe kerülne), de mondjuk fusiban, kihasználva a tervezettnél gyorsabb munkatempót. Így akár jól is járhatunk, bár a minőség-ellenőrzés fázist a fusi darabok esetében biztosan kihagyta a gyártó vagy a lelkes brigád. A másik lehetőség pedig éppen az, hogy a leendő vázunk megbukott a minőség-ellenőrzésen… Ez már kevésbé jó hír.

...itt viszont egy ferdén felszegecselt bowdenmegállítót látunk. Ez a váz valószínűleg megbukott a minőség-ellenőrzésen!

Honnan tudhatjuk, hogy melyik esettel van dolgunk az adott váz esetén? Sehonnan – a hirdetésben megadott szöveget pedig kezeljük fenntartásokkal. Ha nagyobb mennyiségben, több méretben kínálják a vázat, az még nem jelent semmit: ettől a forrás még lehet problémás. Számos esetben garanciát is vállal az eladó, de kérdés, hogyan fogjuk tudni ezt érvényesíteni? Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden hirdető csaló: biztos volt már elégedett vásárló, és lehet, hogy történt korrekt garanciális ügyintézés is. Viszont biztosra így nemigen mehetünk – főleg ha még a számlánk is hamis!

Más alkatrészek esetében hasonló, elsőre kiválónak tűnő, vételek találhatók az E-Bay-en (és más hasonló kereskedelmi csatornákon). Persze a kérdés ugyanaz: honnan van, miért ilyen olcsó, stb. Az internetes kereskedelem minden bizonnyal hatékonyabb, mint a hagyományos, de 3 az 1-hez arány azért elgondolkodtató lehet… és nem csak kerékpáralkatrészek esetében! Régimódi és talán nem a legköltséghatékonyabb a kerékpáralkatrészt a helyi kerékpár-kereskedésben venni, de azért bizonyos előnyökkel mindenképpen jár!

Legyen ez a vázlatos írás vitaindító ebben a kérdéskörben! Számos más vetülete van még mind a márkahűségnek, mind az internetes kereskedelemnek. Várjuk véleményeiteket!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo