fbpx

Jégen, hóban, sárban! – Restart GreenZone Cyclo-Cross Magyar Kupa beszámoló

Emlékezetes és látványos cyclo-cross versenyt rendeztek hétvégén Zalaegerszegen, az amúgy sem egyszerű pályát az időjárás rendesen megnehezítette, míg a reggel versenyzők jégen csúszkálva rótták a köröket, addig délután már sártengerben küzdöttek a bringások.

December 12-én Zalaegerszeg adott otthont a Cyclo-Cross Magyar Kupának, az ország nyugati szélén elhelyezkedő település nagyon jó adottságokkal rendelkezik a mountain bike és cyclo-cross versenyek rendezése szempontjából, most is a városban tudtak kijelölni egy sok szintet és emelkedőt tartalmazó pályát.
A verseny hetében az időjárás téliesre fordult, leesett az első nagyobb mennyiségű hó, ami igencsak érdekessé tette a pályát. Nem lehetett tudni, hogy a versenyre vajon elolvad-e, és ha igen akkor mekkora sár lesz, mennyire lesz tekerhető a pálya. Ehhez még hozzájött vasárnapra egy óriási szélvihar, ami szintén megnehezítette a szervezők dolgát (az előrejelzést láttán személy szerint én azon gondolkoztam, hogy a célkapu meg fog-e állni a helyén.)

A verseny reggelén a legkisebbeket rengeteg jég fogadta a pályán, az előző napi pályabejárás során letaposott és elolvadt hó jéggé fagyott az éjszaka, így jó pár kanyart nagyon óvatosan kellett venni a kicsinek és a nyomvályúkkal is igencsak vigyázniuk kellett. Természetesen megoldották a problémát, hiszen a crossos ifjúság megállíthatatlanul megy előre, maximum esnek párat közben. Vas Barnabás az U17-es futamban ismét a legjobb abszolút köridőket teljesítette, bár most nehéz más futamokkal összehasonlítani, mert folyamatosan változtak a körülmények.

A felnőtt futamok előtt, a második pályabejárás idején már sok helyen felolvadt a pálya és jutott némi tapadás a gumiknak, de látszott, hogy itt pár óra múlva sok helyen komoly mennyiségű sár lesz. Arra egyáltalán nem lehetett számítani, hogy a viharos szél és a napsütés majd felszárítja a pályát, arra viszont annál inkább, hogy az erős szél letépi a szalagozást (volt munkája a pályamunkásoknak bőven).

Az elit nőknél Szekeres Viktória már az első körben ellépett az ellenfelétől, az előnyét pedig magabiztosan megtartotta, így Ballószög után ismét megszerezte az aranyat. Az elit férfiaknál Sylvester Balázs remekelt, ő az első körben már otthagyott mindenkit és közel 3 perc előnnyel ért be a célba a 2. helyezett Ferenczi Balázs és a 3. helyezett Darányi Bence előtt.
Az elit-master1 futam utolsó körére, már rendesen úszott a pálya, szerencsére egy-egy emelkedőt leszámítva tekerhető volt végig, egyedül a nagy rézsű megmászása jelentett nagyobb kihívást, néha négykézláb sikerült csak felküzdeni magukat a versenyzőknek (saját tapasztalat 🙂 ).

Ezzel még nem ért véget a verseny, még két futam volt hátra, de sem a master2-3-4, sem a hobbi futam versenyzőinek a kedvét nem szegte az egyre folyósabb sárral borított pálya, szép számmal álltak rajthoz és látszott, hogy tudják mi vár rájuk. A körök végén néhány igencsak sáros arcot is lehetett látni elhaladni a rajt-cél területen, de voltak akik mosolyogva, a nézőkkel viccelődve ugrották át a pálya elején a dupla palánkot. Valaki versenyzett, valaki “túlélte”, valaki pedig csak “élvezte” a nem mindennapi körülményeket.

A részletes eredmények ide kattintva érhetőek el.

A teljes fotógaléria alább található:

Fotók: Farkas Milán – (www.milanphoto.hu)

 

2021-2022 Cyclo-cross versenynaptár (magyar)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo