fbpx

Jai Hindley a 2022-es Giro d’Italia királya?

Kevesen számítottak arra, ami a 2022-es Giro d’Italia 20. szakaszán történt, a király etap utolsó emelkedőjén a rózsaszín trikós Richard Carapaz nem bírta Jai Hindley tempóját és 3 km alatt közel másfél perc hátrányt szedett össze, mellyel az ausztrál az összetett első helyről várhatja az utolsó időfutamot. A szakaszt szökésből Alessandro Covi nyerte, ami az olasz bringás eddigi legnagyobb eredménye.

Fotó: giroditalia.it

A 2022-es Giro d’Italia útvonala érdekesen alakult, a szervezők az utolsó hétbe sűrítettek rengeteg izgalmas szakaszt, és az utolsó előtti napra maradt a legkeményebb szakasz az idei verseny legmagasabb hegyével, ami garancia volt arra, hogy itt biztosan akciózni fognak az összetett menők. Ráadásul idén úgy alakult a verseny, hogy mindössze 3 másodperc volt a 20. szakasz előtt a különbség az első Richard Carapaz és a második Jai Hindley között és az utóbbi egyértelműen gyengébb időfutamban (az utolsó szakasz időfutam) ezért neki mindenképpen támadni kell, ha meg akarja szerezni a rózsaszín trikót.

A 168 km-es szakasz a szokásos forgatókönyv szerint kezdődött, a rajt után többen próbálkoztak megszökni az első hegy előtti sík részen, de végül az első csoport az emelkedőn tudott elmenni. Ezzel még nem lett vége a szökési kísérleteknek, többen csatlakoztak az élen haladókhoz és végül egy 14 fős csoport – Sam Oomen (Jumbo-Visma), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Mauri Vansevenant (QuickStep-AlphaVinyl), Davide Formolo (UAE Team Emirates), Edoardo Zardini (Drone Hopper-Androni), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Domen Novak (Bahrain Victorious), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Thymen Arensman (Team DSM), Antonio Pedrero (Movistar), Gijs Leemreize (Jumbo-Visma), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Alessandro Covi (UAE Team Emirates), Davide Ballerini (QuickStep-AlphaVinyl) – jött össze elöl.

Fotó: giroditalia.it

Az esélyesek csoportját a Bahrain-Victorious vezette, valószínűleg azzal a céllal, hogy Mikel Landát jobb helyzetbe hozzák az összetettben. A szökés sokáig nem maradt egyben a nagy hegyeken, többen próbálkoztak ellépni és megnyerni az idei verseny legmagasabb hegyét a Cima Coppit. Végül Covi hagyta ott a többieket és nyerte meg a Passo Pordoit. Az olasz bringás nem várt a többiekre, látszott hogy a szakaszgyőzelemre is pályázik és kemény tempóban kezdte meg az utolsó emelkedőt. Közben hátul az Ineos, Pavel Sivakov vezérletével, vette át a vezetést a Bahraintől és csökkentette le főmezőny méretét. Ekkor már látszott, hogyha Covi nem rogy meg akkor a szakaszt is megnyerheti. Az Ineos után Jai Hindley akciója következett, melynek köszönhetően Carapazzal maradtak ketten. Közben Kämna hátramaradt a szökésből segíteni a csapatkapitány Hindley-t és kemény tempót kezdett diktálni, ekkor jött a meglepetés, Carapaz nem bírt a két Borással menni, amitől Hindley vérszemet kapott és az utolsó 3 km-en mindent beleadott. Carapaznak komoly gondjai voltak, felért rá Landa és Carthy is, és Hindley szélsebesen távolodott tőle. Covi megnyerte a szakaszt, ami számára óriási eredmény, de mindenki a Hindley Carapaz különbségre koncentrált. Végül Hindley 1 perc 28 másodpercet adott az ellenfelének, ami számára a rózsaszín trikó megszerzését jelentette és az utolsó időfutam előtt a 1 perc 25 másodperc az előnye Carapazzal szemben.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo