fbpx

Íme, a 2022-es Tour de Hongrie útvonala!

A 43. Tour de Hongrie nemzetközi mezőnye május 11-én Csákvárról rajtol és öt nap alatt 905 kilométert tesz meg a végső befutóig, a Kékestetőig. Az idei Tour távja több mint száz kilométerrel hosszabb, mint egy évvel korábban, de a mezőny is jóval erősebb lesz: tizenkét WorldTeam vesz részt a viadalon!

Íme, a szakaszok!

1. szakasz, 2022. május 11., szerda: Csákvár–Székesfehérvár (198 km)
Rajt: 13:15, Csákvár, Szabadság tér. Várható befutó: 17:45, Székesfehérvár, Zichy liget. TV: M4Sport (élő), Eurosport (összefoglaló)
2. szakasz, 2022. május 12., csütörtök: Karcag–Hajdúszoboszló (192 km)
Rajt: 13:30, Karcag, Kossuth tér. Várható befutó: 17:45, Hajdúszoboszló, Hősök tere. TV: M4Sport (élő), Eurosport (összefoglaló)
3. szakasz, 2022. május 13., péntek: Sárospatak–Nyíregyháza (154 km)
Rajt: 14:20, Sárospatak, Eötvös út. Várható befutó: 17:45, Nyíregyháza, Bocskai utca. TV: M4Sport (élő), Eurosport (összefoglaló)
4. szakasz, 2022. május 14., szombat: Kazincbarcika–Kazincbarcika (177 km)
Rajt: 13:40, Kazincbarcika, Egressy Béni út. Várható befutó: 17:45, Kazincbarcika, Építők útja. TV: M4Sport (élő), Eurosport (összefoglaló)
5. szakasz, 2022. május 15., vasárnap: Miskolc–Gyöngyös-Kékestető (184 km)
Rajt: 9:40, Miskolc, Szent István tér. Várható befutó: 14:25, Gyöngyös-Kékestető. TV: M4Sport, Eurosport (élő)

 

1. szakasz, 2022. május 11., szerda: Csákvár–Székesfehérvár (198 km)

 

Május 11-én szerdán Csákvárról rajtol a 43. Magyar Körverseny. A mezőny Pest megye felé veszi az irányt, Felcsút, Bicske és Etyek érintésével, megkerülve a Biai tavat három kört tesz meg, mielőtt visszatér Csákvárra. Innen továbbhaladva a százkilencvennyolc kilométeres, dombos etap Székesfehérvár belvárosában, a Dózsa György úton ér véget. A 2022-es Tour de Hongrie első szakasza három gyorsasági és három hegyi részhajrát foglal majd magába.

 

A Tour de Hongrie 1925 óta íródó történetében először lesz rajthelyszín Csákvár, a Fejér megyei város, amelyben éppen az Esterházy kastély előtt lesz az első szakasz egyik gyorsasági részhajrája. A Vértes déli lábánál fekvő település bemutatkozása egy különleges esemény első állomása lesz, korábban még sosem indult ilyen sok sztárcsapat, ilyen erős mezőny a Magyar Körversenyen.

Fejér megye fővárosa, Székesfehérvár negyedszer lesz célhelyszín a Magyar Körversenyen. Először 1933-ban volt Székesfehérváron a befutó, majd 1964-ben itt ért végső céljába a karaván. 2018-ban – több mint fél évszázad után – ismét szakaszgyőztest avattak a koronázóvárosban, az olasz Matteo Moschetti nyerte a látványos sprintbefutót. Egy évvel később Székesfehérváron ért véget a jubileumi, negyvenedik Tour de Hongrie, amelynek dobogóján az összetett győztes lett Krists Neilands mellett két magyar versenyzőt ünnepelhettünk, Dina Márton és Valter Attila személyében.

 

2. szakasz, 2022. május 12., csütörtök: Karcag–Hajdúszoboszló (192 km)

 

Május 12-én csütörtökön a második szakasz következik. A rajtnak a Nagykunság fővárosa, Karcag ad otthont, innen a mezőny Észak felé indul, a Tisza-tavon átkelve egészen Tiszaújvárosig tekernek majd a bringások, itt Dél-Kelet felé fordulva jutnak el a hajdúszoboszlói befutóig. A százkilencvenkét kilométeres, teljesen sík szakasz során a versenyzők három gyorsasági részhajrá során gyűjtögethetik a pontokat és a bónuszmásodperceket.

 

Karcag, a Nagykunság fővárosa nagyon büszke hagyományaira – a múlt értékeit nemcsak őrzik, hanem együtt is élnek velük. A Tour de Hongrie jó lehetőség arra, hogy a karcagiak megmutassák magukat a világnak. A város már tizedik alkalommal lesz induló vagy érkező állomása a Magyar Körversenynek. Először 2015-ben ért célba Karcagon a Tour szakasza, akkor a német Manuel Porzner szerezte meg az első helyet. Ezúttal a viadal második szakasza rajtol majd a városból.

Hajdúszoboszlón – amely a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében hazánk harmadik legnépszerűbb települése – korábban is fontos közlekedési eszköz volt a kerékpár, de csak az elmúlt években lett része a Magyar Körversenynek. 2018 óta három emlékezetes befutó házigazdája volt Magyarország legnagyobb termálvizű fürdőhelye: 2018-ban a csíkszeredai Team Novák versenyzője, az ukrán Andrij Bratascsuk hosszú szökés végén szerezte meg itt az első helyet, egy évvel később, a körverseny legrövidebb etapjának végén a fantasztikusan sprintelő cseh Alois Kankovsky emelhette a magasba a karjait. 2020-ban az olasz Jakub Mareczko Hajdúszoboszlón kezdte el fantasztikus menetelését.

 

3. szakasz, 2022. május 13., péntek: Sárospatak–Nyíregyháza (154 km)

 

Május 13-án pénteken Sárospatakról indul útjára a Tour de Hongrie harmadik szakasza. A bringások Nyugat felé tekerve érkeznek el a nap egyetlen hegyi részhajrájához, majd a Tisza folyón Tokajnál átkelve veszik célba a befutót, amelynek Nyíregyházán a Kossuth tér ad majd otthont. A százötvennégy kilométeres, kezdetben dombos, majd teljesen sík szakasz során két gyorsasági és egy hegyi részhajrá fokozza majd az izgalmakat.

Sárospatak 2020-ban igazi újonc volt a Magyar Körversenyen. Korábban már több alkalommal is áthaladt itt a Tour de Hongrie színes karavánja, de a rangos észak-magyarországi iskolaváros először lehetett a körverseny rajtjának házigazdája. A Bodrog-parti város történelmi nevezetességeivel ismét méltó hátteret ad a nemzetközi kerékpárverseny harmadik szakaszának megkezdéséhez.

Nyíregyháza eddig hat alkalommal volt a Tour rajt vagy célállomása. Két évvel ezelőtt az olasz Mareczko nyerte a sprintet a Kossuth téren, de az azt megelőző találkozásig csaknem negyed századnyit kell visszaugrani az időben: 1995-ben járt Nyíregyházán a Tour de Hongrie mezőnye: a rendszerváltás utáni harmadik Magyar Körversenyen az orosz Szergej Ivanov viselte a szabolcsi fővárosban is az összetett legjobbjának járó színes mezt. Az első nyíregyházi szakaszgyőztes sem volt akárki: 1994-ben a német Danilo Hondo győzött itt, aki pályafutása során nyert pályán világbajnokságot, országúton pedig két Giro d’Italia-szakaszgyőzelmet is ünnepelhetett.

 

4. szakasz, 2022. május 14., szombat: Kazincbarcika–Kazincbarcika (177 km)

 

Május 14-én szombaton Kazincbarcikáról indul, s majd ide is tér vissza a Magyar Körverseny karavánja. Egy nagy és két kisebb kör teljesítése vár a résztvevőkre, kisebb nagyobb emelkedőkkel nehezítve. A százhetvenhét kilométeres szakaszon több mint ezerháromszáz méternyi szintemelkedés leküzdése vár a kerékpárosokra, akik három gyorsasági és három hegyi hajrá során gyűjthetnek majd pontokat.

Kazincbarcikán 2006-ban és 2007-ben is megfordult a Magyar Körverseny mezőnye, 2018-ban pedig igen fontos helyszín volt a Tour de Hongrie történetében, a mezőny a színek városában fejezte be a Magyar Körversenyt. A szakaszgyőzelmet a német Holler szerezte meg, s itt húzhatta fel végleg a sárga trikót az olasz Manuel Belletti. 2019-ben a Kazincbarcikáról rajtoló szakaszon magyar győztest avattak, Lovassy Krisztián személyében, két éve pedig a triplázó olasz Jakub Mareczko nyerte meg a barcikai befutót.

 

5. szakasz, 2022. május 15., vasárnap: Miskolc–Gyöngyös-Kékestető (184 km)

 

A zárónapon, május 15-én vasárnap vár a legnehezebb erőpróba a mezőnyre. A miskolci Szent István téren rajtol a királyetap, a karaván átkel a Bükk kaptatóin, hogy meghódítsa a Mátrát. Akárcsak az elmúlt két évben, a Kékesre vezető emelkedőn az első körben csak Mátraházáig tekernek fel a versenyzők, majd egy hetven kilométeres kör végén már hazánk legmagasabb csúcsa felé indulnak, és 984 méteres magasságban érnek célba. A Miskolc és Gyöngyös-Kékestető közötti száznyolcvannégy kilométeres szakaszon csaknem háromezer méternyi szintemelkedéssel kell szembenézni, a zárónapon három gyorsasági és három hegyi hajrá szerepel a programban.

A borsodi főváros a Tour de Hongrie történetében rögtön Budapestet követi: kilenc évtized alatt összesen harminchárom alkalommal volt rajt vagy befutó helyszíne Miskolc! Először 1926-ban járt itt a Magyar Körverseny mezőnye, a jubileumi, harmincadik látogatásra 2017-ben került sor. Két esztendeje is innen rajtolt a körverseny királyetapja, amelynek végén mi ünnepelhettünk.

A Tour de Hongrie történetében tizenegyedszer lesz hegyibefutó hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetőn. A hegytetőig vezető, nagyjából tizennyolc kilométer hosszú, helyenként tíz százalékot is meghaladó meredekségű emelkedő szinte minden alkalommal döntő befolyással bírt az összetett verseny végeredményére, két éve itt nyerte meg a Tour de Hongrie összetett versenyét Valter Attila, tavaly pedig az ausztrál Damien Howson vette át a sárga trikót a Kékestetőn.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo