fbpx

Zefal Z Console Lite telefontartó teszt: műszerfal a kormányodon

Éppen egy éve, hogy teszteltük ezt a bringára szerelhető telefontartót, de azóta újabb kiegészítőkkel bővült a kínálat, ezért frissítettük a cikket a tapasztalatokkal!

Mára nagyon sokféle telefontartót lehet kapni, amit a kormányra tudsz szerelni, de igazán multifunkciósból keveset láttunk. A Zefal Z Console Lite ilyen, tehát teszteltük! A Zefal márkát eddig döntően kiváló pumpáiról és sárvédőiről ismertük: persze palettájuk ennél sokkal szélesebb, amihez legutóbb telefontartók is csatlakoztak. A Z Console Lite kétféle telefonhoz készül: Iphonehoz és Samsung Galaxy S4, S5-höz. Az almás termékből 4-estől felfelé mindenhez kapsz megfelelőt.

zefal_z_console_lite_teszt 2

Ezt tartalmazza a csomag

Az egyébként ízléses doboz a következőket tartalmazza:

  • használati útmutató
  • 6 hátlap+esőálló szilikon tok
  • 6s hátlap+esőálló szilikon tok
  • kormány konzol
  • imbuszkulcs

A cucc felszerelése egyszerű, bár tény, hogy láttam már egyszerűbb megoldást, mint egy imbusszal a bilincset meghúzni. Se nem gyors, se nem elegáns. Maga a konzol sem kicsi, de legalább masszív. A két éve tesztelt Quad Lock cuccnak szebb a konzolja, és felszerelése is gyorsabb, viszont a Zefal hátlapja – amibe a telefont belepattintod – sokkal igényesebb. Azt úgy kell lefeszegetni a telefonról, ami azért az iPhone 6-os esetében nem veszélytelen, hiszen maga a készülék elég vékony. A Zefal tok szépen rápattan, de levenni is könnyű. Szerintem egyszerűen puhább, minőségibb műanyagot használnak.

Felszerelés után kétféle pozícióba tudod felrakni a telefont. Menetiránynak megfelelően állóba, vagy fekvőbe. Sajnos sem az alap kijelző, sem a bringás appok nem nagyon támogatják a fekvő módot, pedig így a készülék kevésbé nyúlik ki a kormány síkjából.

Dedikált hely a hangerő gomboknak

Dedikált hely a hangerő gomboknak

Mivel 20-45 mm-es kormányátmérőig használható, ezért akár motorra is könnyen felrakható. Nálam ez plusz pontot jelent, mivel sokat robogózom a városban, és ott is sokszor használom a GPS-t. Végülis mindegy, hogy melyik kétkerekűn ülsz, így is, úgyis is esőben jönnek a gondok. Egy csúcs mobil több mint 200 000 Forintba kerül, ezért nem árt ha esőben valami tokot is rá tudsz húzni. A Z Console Lite-hoz járó raincover nagyon passzentos, és jól körbeveszi a telefont. Nem lesz tőle vízálló, tehát vízbe meríteni nem lehet. Az eső viszont nem jut át…

Vízhatlanul ledugaszolható a fülhallgató és töltőcsatlakozó

Vízhatlanul ledugaszolható a fülhallgató és töltőcsatlakozó

Persze csak abban az esetben, ha az alján lévő csatlakozók zárva vannak. Ugyanis nemcsak fülhallgató csatlakozó van rajta hanem az Apple Lightning töltőkábelnek is hagytak helyet. Agydinamóról vagy külső akkuról működő töltővel is tudod így üzemeltetni a telefonod, ami mondjuk túrázásnál jól jöhet, hiszen külső áramforrás nélkül pár órás navigálásnál többet az egyik mai okostelefon sem bír.

Napfényben sokat ront a láthatóságon a szilikon tok, de a kijelző kezelését nem zavarja

Napfényben sokat ront a láthatóságon a szilikon tok, de a kijelző kezelését nem zavarja

Még 10.000 forintba sem kerül, tökéletesen ellátja a funkcióját, sőt a csatlakozóknak köszönhetően többet tud mint konkurensei! Használható bringán és motoron is. Magam is meglepődtem azon, hogy bár a telefon könnyen belepattan a tokba, a legdurvább kátyúban sem mozdul ki belőle. Ennek ugyebár igazán örültem! A szilkontok természetesen nem gátolja a kijelző használatát, bár annak láthatósága azért kissé romlik – persze esőben általában nem süt a nap. A Zefal tok megéri az árát!

—————————ÚJABB KIEGÉSZÍTŐK ÉRKEZTEK A TELEFONHOZ!—————————

A legnagyobb bajom a teszt során az volt, hogy a tok használata autóban igen nehézkes. Mivel nem szeretem a telefont állandóan a tokjából kipattintani, ezért a kocsiban található gyári telefonkonzolt “tuningoltam meg” egy másik kormányra szerelhető dokkolóból bontott belsőséggel. Ez jól működött, de ugye más autóba nem volt átrakható. Szerencsére megérkezett a Z Car Mount, ami egy szélvédőre vagy műszerfalra tapasztható, minden szögben állítható telefontartó. A teló felpattintása a már megszokott módon ment, az egykezes levétel kis gyakorlást igényelt, de pár alkalom után készségszerű – akár menet közben is.

Ilyen erős tapadófelülettel eddig még egyetlen telefontartó esetében sem találkoztam, pedig az 1000 forintos időnként magától leesőstől a nagynevű tízrugósig mindent kipróbáltam, lévén munkámból adódóan elég sokat autózom. Így hát vigyázni kell vele leszedéskor, főleg a szélvédő esetében, nehogy sérülés érje a dokkolót. Szép óvatosan kell körbe-körbe lefejteni a “csiganyálas” hátlapot. Nekem mindenképpen megéri az ezzel járó macera, hogy biztonságban legyen a drága telefon! további okosság benne, hogy használaton kívül összehajtható, így nem zavar annyira a kilátásban. A bringás tartó mellé szerintem kötelező tartozék!

Ha futni is szeretsz a telefonnal – én nem szeretek, de azért szoktam -, akkor jól fog jönni a Z Armband. Ez ugyebár egy karra rögzíthető dokkoló, a már meglévő telefonos szetted kiegészítője. Maga a rugalmas pánt perforált, így kevésbé izzad alá, és még fényvisszaverő nyomatot is kapott, ami megnöveli az esti futás közbeni láthatóságot. Persze nem helyettesíti a világítást, például egy ILYEN TÍPUST!

zefal_armband_kezre_rakhato_telefontarto3

Bár kétségetelnül jobb egy iPod Nano súlyával a karodon futni, mint a 6-ossal (a 6 Plust el sem tudom képzelni), de a Zefal eme kigészítője az “aldilidül” cuccoknál egy fényévvel precízebb cucc, és ha a telódon van a cseppálló tok, akkor akár esőben is használhatod.

A Zefal Z Console Lite-ot keresd a Paul Lange Hungary partnerboltjaiban!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo