fbpx

Zdenek Stybar fog még klasszikust nyerni… (nyilatkozat és videó az Eneco Tour fináléjáról)

A profivá avanzsált kétszeres cyclocross-világbajnok, Zdenek Stybar ma első igazán nagy országúti sikerét aratva megnyerte a belga-holland rendezésű egyhetes WorldTour verseny, az Eneco Tour zárószakaszát és az összetettjét is!

Az Omega Pharma-Quick Step cseh versenyzője két éve profi, és az országúti mezőny elismerését idén a Paris-Roubaix klasszikuson vívta ki, ahol egy néző akadályozta meg a végjátékban, hogy a győzelemért küzdjön Cancellarával és Sep Vanmarcke-val. Júliusban először indult a Tour de France-on, de egy sérülés miatt korábban ki kellett szállnia a versenyből.

Stybar az összetett dobogón Domoulinnal és Grivkóval (Fotó: Stefano Sirotti)

Stybar az összetett dobogón Domoulinnal és Grivkóval (Fotó: Stefano Sirotti)

A héten azonban – ahogy ő is fogalmaz – végre mellé szegődött a szerencse, megnyerte a 3. szakaszt, nem veszített sok időt a 13 kilométeres időfutamon, s mivel minden nap ott volt a legjobbak között, ma esélye nyílt az összetett győzelemre is.

A hetedik, 208 kilométeres záróetap útvonala emlékeztetett egy belga klasszikusra, kockaköves emelkedőkkel, ennek megfelelően szét is rázódott a mezőny. Stybar támadását csapattársa, az időfutamot nyerő Sylvain Chavanel készítette elő akciójával, majd a 27 éves cseh versenyző az utolsó 10 kilométeren belül hagyta ott a maradék főmezőnyt.

Videón az utolsó kilométerek:

Stybar utolérte a nap szökevénycsoportjából még elöl marat brit gőzmozdonyt, Ian Stannardot (Sky), akivel össze tudtak dolgozni az utolsó egy-két kilométeren, de a cseh sokkal frissebb maradt a befutóra, ahol szerzett annyi előnyt a holland Tom Domoulin-nal szemben, hogy a szakaszsiker mellett az összetett győzelmet is elkönyvelhette.

Álomszerű volt ez a verseny: nyertem két szakaszt – majdnem hármat – és az összetettet az Eneco Tour-on. Nem volt könnyű, de Chava (Sylvain Chavanel) ma rengeteget segített, mikor a Kwaremont emelkedőjén támadott, és kialakult egy kisebb boly, tökéletes helyzetbe kerültem, kivártam, mi történik. Amikor utolértük, éreztem, hogy megnyerhetem az Eneco Tour-t, az utolsó mászás, a Denderoordberg nagyon kemény volt, de tudtam, csak így nyerhetek.

Az utolsó 5 kilométeren mindent vagy semmit alapon hajtottam, amikor utolértem Stannardot, nem is emlékeztem, hogy még elöl van. Nagyon jó volt együtt menni egy olyan versenyzővel mint ő, meg tudtam pihenni kicsit, amikor ő vezetett. Igazából megérdemelte volna a győzelmet, de nem várhattam rá, minden másodpercre szükségem volt.

 

Stybar a célban (Fotó: Stefano Sirotti)

Stybar a célban (Fotó: Stefano Sirotti)

Hiszem, hogy minden okkal történik. Egy sérülés miatt kellett feladnom a Tour de France-t, de pont ennek köszönhetően frissebben érkeztem az Eneco-ra. Miután néhány hétig csak edzettem, ez a győzelem meglepetésként ért. A szezon első felében balszerencsés voltam, de most friss vagyok és fordult a kocka.

Stybar produkcióját látva, a csehek kétszeres cyclocross világbajnoka ha ezen az úton folytatja, akár már jövő tavasszal főszereplő lehet a legnagyobb kockaköves klasszikusokon is…

Az Eneco Tour (augusztus 12-18.) végeredménye:

1 Zdenek Stybar (Cze) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team 25:14:05
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Argos-Shimano 0:00:26
3 Andriy Grivko (Ukr) Astana Pro Team 0:00:50
4 Jan Bakelants (Bel) RadioShack Leopard 0:00:55
5 Daryl Impey (RSA) Orica-GreenEdge
6 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team 0:01:20
7 Wilco Kelderman (Ned) Belkin Pro Cycling 0:01:32
8 Pieter Weening (Ned) Orica-GreenEdge 0:01:34
9 Maxim Iglinskiy (Kaz) Astana Pro Team 0:02:07
10 Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard 0:02:14
11 Lars Boom (Ned) Belkin Pro Cycling 0:02:15
12 Romain Sicard (Fra) Euskaltel-Euskadi 0:02:39
13 Vladimir Gusev (Rus) Katusha 0:02:52
14 Niki Terpstra (Ned) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team 0:02:53
15 Kevin De Weert (Bel) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team 0:02:57
16 Johnny Hoogerland (Ned) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:03:37
17 Tim Declercq (Bel) Topsport Vlaanderen-Baloise 0:03:41
18 Ian Stannard (GBr) Sky Procycling 0:03:51
19 Nick Nuyens (Bel) Garmin-Sharp 0:04:29
20 Garikoitz Bravo Oiarbide (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:04:51

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo