fbpx

XCO világkupa Vallnord: Schurter és Belomoina állva hagyták a mezőnyt, Benkó Barbi 30.

Andorra adott otthont a cross-country világkupa-sorozat harmadik állomásának, ahol a férfiak és a nők futamában is egy-egy versenyző kiemelkedett a mezőnyből.

A Vallnord környéki síközpontban kijelölt pálya nehézségét nemcsak a 3,71 km hosszan kígyózó nyomvonal jelentette, hanem az 1900 méteres tengerszint feletti magasság is. Ilyen körülmények között rendkívül sokat jelent, hogy a versenyzők mennyire vannak hozzászokva az oxigénben szegényebb magaslati levegőhöz, szervezetük hogyan reagál erre a hatalmas terhelés közben. A nőknek 6, míg a férfiaknak 7 kört kellett megtenniük a meredek emelkedőkkel és technikás lejtőkkel tarkított pályán.

Nők

Két kiváló versenyző távolléte szúrt szemet a rajtnál, a regnáló olimpiai bajnok Jenny Rissveds (SCOTT-SRAM MTB) idén még nem indult világkupán, míg az Albstadban remeklő Sabine Spitz (Wiawis) a maraton világbajnokság ezüstérme után a verseny fáradalmait pihente ki. Ott volt viszont a világbajnok Annika Langvad (Specialized), aki fogorvosi diplomáját megszerezve már csak a versenyzésre koncentrálhat. Gunn-Rita Dahle (Merida) és az előző világkupán remeklő Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle) is dobogós reményekkel álltak rajthoz.

Yana Belomoina élete legjobb szezonját teljesíti

A startot követően Jolana Neff (Kross) állt az élre, jó volt látni, hogy Benkó Barbara (Focus XC Team) remekül helyezkedett és az első 10 versenyző között jött az első kanyarokban. Az első emelkedőt Gunn-Rita húzta meg, majd az következő meredek mászásra már Belomoina társaságában fordulhatott. Az ukrán lány itt tempót váltott és állva hagyta a mezőnyt, előnyét folyamatosan növelve, hiba nélküli érett versenyzést bemutatva nyerte sorban a második világkupát.

Yana Belomoina megnyugtató előnnyel nyert

A második helyért Langvad és a norvég legenda harcoltak, végül kis előnnyel ugyan, de előbbi szerezte meg az ezüstérmet. Linda Indergand (Focus XC Team) jött be negyediknek, miután az utolsó körben Emily Batty (Trek Factory Racing) hibázott, így meg kellett elégednie az ötödik pozícióval. Remek teljesítményt nyújtott Alessandra Keller (Radon), aki egy defektet követően is a 9. helyen végzett.

Női dobogó: 2. Annika Langvad, 1. Yana Belomoina, 3. Gunn-Rita Dahle Flesja

Benkó Barbarát a versenyre felkészítő edzés közben több helyen megcsípte egy darázs, melynek allergiás szövődményei visszavettették teljesítményét, így a 30. pozícióban zárt. Remélhetőleg ezt jövő hétre sikerül teljesen kiheverni, és az idei formáját ismerve ismét a top 10-ben láthatjuk majd!

Férfiak

Julien Absalon (BMC) az albstadti világkupát követően kulcscsontját törte, így csak a szezon második felében indulhat újra MTB versenyen. London olimpiai bajnoka Jaroslav Kulhavy (Specialized) ugyan elutazott Andorrába, de megfázás miatt végül nem állt rajthoz. Ott volt viszont a cyclocross szakág csodagyereke, Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon), akit Nino Schurter (SCOTT-SRAM MTB) legkomolyabb kihívójaként tartják számon a németországi futamon mutatott formája alapján.

Nino Schurter megállíthatatlan

A rajtot követően a holland versenyző az élre állt, de nem sokáig tartott tündöklése, hamar visszaesett. Talán a magaslati levegő állította váratlan kihívás elé, netán még a múlt heti maraton vb terheléséből nem sikerült regenerálódnia, mindenesetre feladni kényszerült a küzdelmeket. Schurter gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, senkitől sem zavartatva szerezte meg idei harmadik elsőségét.

Férfi dobogó: 2. Mathias Flückiger, 1. Nino Schurter, 3. Jordan Sarrou

A dobogóért nagy csata zajlott Mathias Flückiger (Radon), Jordan Sarrou (BH SR-Suntour) és Sam Gaze (Specialized) között. Flückiger a pálya legtechinkásabb lejtőjén szakította le az új-zélandi Specialized versenyzőt, majd egészen a célegyenesig Sarrou mögé tette a kereket, akit az utolsó métereket sikerült kikerülnie. Gaze végül meg kellett, hogy elégedjen a 4. hellyel a héten bemutatott új Specialized Epic S-Works nyergében.

David Valero Serrano versenyét egy defekt pecsételte meg

Pórul járt az idén bombaformában versenyző David Valero Serrano (MMR), aki az ötödik körben, nem sokkal a technikai zónát követően defektet kapott, pedig dobogós pozíciókért volt harcban. Manuel Fumic (Cannondale) szintén technikai gondokkal küszködött.

A sorozat jövő hétvégén Svájcban folytatódik!

Fotók: RedBull

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo