fbpx

XCO világkupa Vallnord 2019: amikor kiakad a pulzusmérő; Benkó Barbara 36.

2019 júliusának első hétvégéjén rendezték a cross-country világkupa harmadik állomását a Pireneusokban. A magaslati levegő és a forróság miatti nehéz körülmények között izgalmas versenyeket láthattunk.

Az andorrai hétvége is a Short Track futamokkal kezdődött pénteken. A nők mezőnyéből hiányzott Annika Langvad (Specialized Racing), aki korábban egy szerencsétlen esést követően több helyen is megsérült. Visszatért viszont Alessandra Keller (Thömus RN Swiss Bike Team), aki májusban egyszerre törte mindkét csuklóját. A verseny tempóját sokáig Kate Courtney (Scott SRAM) és Jolanda Neff (Trek Factory Racing) szabták meg, majd Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) és Pauline Ferrand-Prévot (Canyon SRAM) próbálkoztak támadással. Végül a frissen visszatérő Keller tudott elszakadni, előnyét az utolsó méterekig tartotta, de végül Jolanda Neff megelőzte, ezzel első XCC győzelmét aratva. Harmadik helyen Courtney érkezett.

Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) a 26. helyen végzett, miután valaki beleütközött és megütötte a bordáit.

A férfiaknál Mathieu van der Poel (Corendon Circus) nem indult Andorrában, így a vetélytársak előtt megnyílt a lehetőség, hogy lecsökkentsék a hátrányt a holland versenyzőhöz képest az összetett értékelésben. Az XCC versenyt végül, akárcsak tavaly, a brazil Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) nyerte, Nino Schurter (Scott SRAM) és csapattársa Maxime Marotte előtt.

Henrique Avancini nagyszerű hétvégét tudhat maga mögött – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A vallnordi XCO pálya 3,8 km hosszú és 206 méter szintemelkedést tartalmaz körönként, melyből a nőknek hatot, míg a férfiaknak hetet kellett megtenni. A helyszín 1900 méteren fekszik, idén viszont a versenyzőknek nemcsak az ritkább levegővel, hanem az elképesztő forrósággal és a porral is meg kellett küzdeniük.

Vallnord XCO pálya 2019

XCO nők

Eva Lechner (Torpado) startolt legjobban, majd az első körben a korábbi kétszeres világbajnok Catherine Pendrel (Clif Pro Team) távolodott el a mezőnytől. Az őt követő üldözőbolyban a legtöbb esélyes jelen volt, meglepetésre viszont Jolanda Neff csak a 20. hely környékén állt ekkor. A 3. kör kezdetére végül a svájci ledolgozta a hátrányát és felért, ezzel egyidejűleg legfőbb vetélytársa, Kate Courtney szakadt le a legjobbak soráról.

Anne Terpstra első győzelmét aratta – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Az élen a holland Terpstra állt, akivel a Neff párbajt vívott az utolsó körben, végül a Ghost Factory Racing versenyzője bizonyult erősebbnek és élete első világkupa győzelmét aratta, megelőzve az Európa-bajnokot. Harmadikként a nagyot hajrázó Yana Belomoina (CST Sandd Bafang) futott be.

Női dobogó: 2. Neff; 1. Terpstra; 3. Belomoina

Említést érdemel még Jenny Rissveds (Team 31) teljesítménye, az olimpiai bajnok idén próbálkozik visszatéréssel a világelitbe, Andorrában 5. lett. A versenyt követően könnyek között mesélte, hogy végre újra el tudja hinni, hogy a legjobbak közé tartozik.

Benkó Barbara 36. helyen ért célba.

XCO férfiak

A férfiaknál Avancini elképesztő hétvégét produkált, az XCO versenyt is úgy kezdte, mintha csak egy 20 perces sprint lenne az egész. Eközben a világbajnok Schurter elkövetett egy apróbb hibát, aminek bukás lett a vége, ezt követően nehezen találta a ritmust. Avancini tempóját egyedül a WorldTour mezőnyt is megjárt Ondrej Cink (Kross Racing Team) tudta lekövetni, majd a cseh versenyző egyedül támadott.

Nino Schurter győzött – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A verseny közepén viszont érdekes esemény adódott, az élen álló Cink látszólag indokolatlanul lassított, majd miután az Avancini, Schurter, Mathias Flückiger (Thömus RN Swiss Bike Team) hármas megelőzte, kiállt a frissítőzónába pihenni. Később elmondta, hogy a pulzusa 230-ra felment és ott stabilizálódott, így muszáj volt megállnia az egészsége érdekében. A megállást követően helyreállt a szívritmusa és végig tudott menni a versenyen, 10. lett. Az élen Schurter és Flückiger nem bírtak egymással, Avancini pedig ugyan többször is leszakad, és ugyan elképesztő harcok árán mindig visszaért a két svájci kerekére, be kellett érje a bronzéremmel.

Férfi dobogó: 2. Flückiger; 1. Schurter; 3. Avancini

Végül nem történt meglepetés, Nino Schurter az utolsó métereken lesprintelte Flückigert, megszerezve ezzel 31. világkupa elsőségét. A világbajnok így átvette a vezetést a világkupa-összetettben is, de jövő hétvégén folytatódik a sorozat Franciaországban, ahol Mathieu van der Poel ismét harcba száll az elsőségért.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo