fbpx

XCO világkupa Albstadt 2019: ki mit tud?

A 2019-es cross-country világkupa-sorozat május harmadik hétvégéjén kezdődött meg Németországban. A nőknél Kate Courtney regnáló világbajnokként nyert, a férfiak versenye vihart és talán ennek köszönhetően is komoly izgalmakat hozott.

A tavalyi debütáló Short Track futamok idéntől a vasárnapi versenyek kimenetele szempontjából még nagyobb jelentőséggel bírnak, hiszen ezeknek a rövid, 20-25 perces versenyeknek az eredménye alapján alakul ki az XCO rajtrács első három sora (24 helyezés). A legjobbak világkupa- és UCI pontokat is kapnak, viszont fontos kritérium, hogy a pénteki sprintversenyen használt kerékpárral kell rajthoz állni vasárnap is.

Short Track

A női világbajnok ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta. Kate Courtney immár Scott-SRAM színekben végig az élbolyban tekert és a végső sprintben magabiztosan szerezte meg a győzelmet. A fiatal amerikai átigazolása a svájci csapatba talán sokakat meglepett, de Thomas Frischknecht irányítása alatt minden adott a legnagyobb sikerek elérésére, az előző olimpiai ciklusban mindkét bajnok az ő csapatából került ki. A második helyen, a szintén új alakulat színeiben szereplő, Jolanda Neff (Trek Factory Racing) végzett.

Kate Courtney – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A dobogó alsó fokát a korábbi kétszeres XCE világbajnok Kathrin Stirnemann (Thömus RN Swiss Bike Team) szerezte meg, aki a sprint számok specialistájának mondható. Annika Langvad (Specialized Racing) élete legrosszabb short track eredményével 5. lett, amivel ugyan az első soros rajtpozíciót biztosította, de látszott, hogy nincs tökéletes formában. Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) sokáig az élbolyban tekert, majd bukásba keveredett, így a 30. helyen zárt.

A férfiak mezőnyében a két szupersztár először csapott össze idén. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) elképesztő tavaszt tudhat mögött országúton, viszont kimondott célja, hogy 2020-ban XCO olimpiai bajnok legyen. Ehhez Nino Schurter (Scott SRAM) legyőzésére lenne szükség, aki 2015 óta minden évben világbajnok lett. Ráadásul a svájci, az  Európa-bajnok Lars Forster (Scott SRAM) személyében igazán ütőképes csapattársat kapott, akivel a remek együttműködés eredményeképp már egy Cape Epic-et nyertek is. Pénteken viszont az Amstel Gold Race-t felejthetetlenül behúzó van der Poel villant, biztosítva ezzel a pole pozíciót, a svájciak Forster, Schurter sorrendben érkeztek.

Albstadt XCO pálya 2019

A verseny előtt sok kritikát kapott a németországi XCO pálya, egyesek azon viccelődtek, hogy van der Poel akár még cyclocross bringával is indulhatna. A 4,1 km-es nyomvonal körönként 201 m szintemelkedést tartalmazott, és a szeszélyes időjárásnak köszönhetően legtöbbször csúszós talaj és 15 °C körüli hőmérséklet jellemezte a futamokat.

XCO nők

Női dobogó: 5. Terpstra; 4. Tauber; 3. Belomoina; 2. Neff; 1. Courtney – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Kate Courtney tulajdonképpen rajt-cél győzelmet aratott, egy elcsúszáson kívül hibátlan versenyt követően ünnepelhette első világkupa sikerét. Jolanda Neff ma nem tudta felvenni vele a versenyt, de megszerezte a második pozíciót. A nap vesztese Anne Tauber (CST Sandd Bafang MTB Racing Team) biztosnak látszó érmet bukott el egy esés miatt, öröm az ürömben, hogy a bronzérem csapattársa Yana Belomoina (CST Sandd Bafang MTB Racing Team) nyakába került. Benkó Barbara 17. lett.

XCO férfiak

A rajtot követően a két Scott-os svájci versenyző keverte legjobban a kártyákat, Schurter és Forster el tudtak lépni a mezőnytől. Az első körben azonban a szakadó eső révén csúszóssá váló pályán az Európa-bajnok követte el az első hibát, bukott a technikai zóna bejáratnál, így Schurter egyedül maradt az élen. Nem sokat kellet várni, míg az üldözők felértek rá, majd egy újabb támadást követően Matthias Flückiger (Thömus RN Swiss Bike Team) és Jordan Sarrou (Absolute Absalon) talán kisebb meglepetésre leszakították a regnáló világbajnokot. Flückiger láthatóan jobban alkalmazkodott a körülményekhez a franciánál, így megszerezte élete 2. világkupa győzelmét.

Matthias Flückiger – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A második pozícióért nagy harc volt az utolsó körben, Mathieu van der Poel elől próbált menekülni Sarrou, de a holland végül kamatoztatni tudta erőfölényét. A negyedik helyet Titouan Carod (BMC Mtb Racing Team) szerezte meg, ötödikként az örökifjú Florian Vogel (KMC Ekoi Orbea) zárt. Schurter hatodik helye és több, mint másfél perces hátránya nem várt eredmény, de jövő héten ismét bizonyíthatja, hogy ő a világ legjobbja.

Férfi dobogó: 5. Vogel; 4. Carod; 3. Sarrou; 2. van der Poel; 1. Flückiger – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Lars Forster több bukást követően végül feladni kényszerült a küzdelmet, sérült térdét a napokban röntgenezik. Az idén ismét jó formát mutató Ondrej Cink (Kross Racing Team) defekt miatt kénytelen volt feladni a versenyt, Anton Cooper (Trek Factory Racing) és Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) szintén kerékcsere miatt vesztettek jelentős időt. A magyarok közül Dina Márton kiemelkedő teljesítményt nyújtott, 38. helyen ért célba.

Magyar eredmények:

Short Track

  • Benkó Barbara (Ghost Factory Racing)   30.

XCO

  • Vas Kata Blanka – Junior nő 5.
  • Schmidel Regina – U23 nő DNF
  • Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) – Elit nő 17.
  • Baranyi Dávid Áron – Junior férfi 72.
  • Fetter Erik – U23 férfi 40.
  • Valter Attila – U23 férfi 69.
  • Dina Márton – Felnőtt férfi 38.
  • Palumby Zsombor – Felnőtt férfi 82.
  • Parti András – Felnőtt férfi 88.

 

Jövő héten Nové Město na Moravě ad helyet a sorozat második állomásának.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo