fbpx

Wilier GTR SL 2016 kerékpárteszt: Megvenném!

Idén el vagyunk kényeztetve igazán jó országúti kerékpárokkal, a Wilier GTR SL is illik a sorba, sőt… Bár még nem vagyunk a szezon végén, de ki merem jelenteni, hogy nálam ár/érték arány szempontjából eddig ez a bringa lenne a befutó.

Wilier GTR SL 2016 kerékpárteszt

Wilier GTR SL 2016 kerékpárteszt

Nyilván az ár/érték arány is egy relatív fogalom, hiszen mindenkinek máshogy esnek latba az „értékek” egy kerékpárnál. Ismerek olyat, aki kerékpár vásárlása előtt úgy számol, hogy megnézi a váz tömegét, esetleg a merevség- és rugalmassági mutatóit a különböző pontokon, megnézi, milyen értékű szett, alkatrészek vannak ráaggatva, melléteszi az árat összehasonlítva a konkurensekkel és levonja a mérleget. Tökéletesen értelmezhető hozzáállás, nem lehet belekötni.

wilier_gtr_sl_2016_001

Megszerettem.

Másnak esetleg kiemelten fontos az is, milyen logó van a vázon, régi bikemagos szóhasználattal „kúlfaktor”, egyáltalán a design. Utóbbi aztán tökéletesen szubjektív, van, akinek a csillogó fehér jön be, másnak a matt fekete, a harmadiknak a neon színek, az egyiknek a letisztult design, a másiknak a cirádák, és sorolhatnánk. Abban azonban megállapodhatunk, hogy valójában sokaknak fontosabbak ezek az utóbbi értékek, mint az, hogy a távoli Kína egyik távoli gyárában melyik műszakban nyerte el végleges formáját egy karbonváz.

a korábbi Granturismo-hoz képest alacsonyabban csatlakozó támvillák

a korábbi Granturismo-hoz képest alacsonyabban csatlakozó támvillák

Mi kicsit kiváltságosak vagyunk, hiszen ha kerékpárokat kell értékelni, lehetőségünk van felülni, és kapunk egy benyomást, milyen érzés hajtani, hogyan válik be a valóságban az egyébként táblázatokból kiolvasható geometria, vagy hogyan viselkedik a címkék alapján minden drága bringa esetében „merevséget és komfortot garantáló” karbonszövet, amit a vázhoz használtak. Milyen az összeszerelés minősége, értelmesen válogatták-e össze a papíron csak tömeg- és ár adatokkal jellemzett kiegészítőket?

liliomból előbújó bowden

liliomból előbújó bowden

Számomra a fenti három bekezdésből az első az alapot jelenti, majd a második kettőben foglaltak döntik el, mennyire szerethető az adott kerékpár. Az pedig, hogy mennyire szerethető a bringa, igenis sokat számít az ár/érték arány „érték” oldalán. Bocsánat a hosszú bevezetőért, de ha valamilyen szempontból legjobbnak (és nem az egyik legjobbnak) titulálunk valamit, azt indokolni kell… Persze lássuk a katalógusokban foglalt jellemzőket is!

Campagnolo Chorus fék

Campagnolo Chorus fék hátul is két tengellyel

A GTR, azaz Granturismo – amelyet a márka hazai forgalmazójától, a Biondo Bike kerékpárüzlettől kaptam tesztelésre – ahogy nevéből is kiolvasható, a Wilier „túrázósabb” országúti modellje volt – tisztességes karbonvázra, megbízható alkatrészekkel építve. Geometriája kényelmesebb testhelyzetet biztosít, mint egy vérbeli versenygép, de alkalmas arra, hogy részt vegyünk granfondo-versenyeken, országúti tömegsport rendezvényeken is. 2016-ra azonban a GTR kód egy teljes szériát jelöl, így a felhasználási terület is tágul.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo