fbpx

Wilier 101X kerékpárteszt: egy csúcs MTB is lehet ízig-vérig olasz

A Wilier 101X-et a Wilier hazai forgalmazójától, a Biondo Bike kerékpárüzlettől kaptunk tesztelésre, ahol ez a modell többféle felszereltséggel és színben is megtekinthető. Kis műhelytitok, hogy a merevfarú mountain bike-ok tesztjét beharangozó cikkünkben elírtam plusz 100 000 Ft-tal az árcédulát… Ennek ellenére az volt a véleményem, hogy megéri az árát. Lássuk a részleteket…

Wilier 101X kerékpárteszt

Wilier 101X kerékpárteszt

Kevés olyan kerékpármárka van képviselve Magyarországon, amely ennyire kiváló bringákat kínál kevésbé jó minőségű konkurens modellekkel is versenyképes áron, ráadásul tradíció van mögötte, jól cseng a neve még a vájtfülűek számára is, az olasz design pedig hab a tortán. Nos a mondat elejét talán le is húzhatnám, mert a fenti felsorolást tekintve mondjuk ki, hogy egyedülálló a Wilier – legalábbis országúti fronton. Járjunk most utána, mit tud egy komoly hegyikerékpárosnak ajánlott Wilier terepen!

Csúcskategóriás 29-es vázzal van dolgunk (amit XTR Di2-vel is szerelnek), ez első ránézésre látszik és abban a pillanatban kiderül, ahogy felpattansz a nyeregbe. A tesztelt kerékpár, ha nem is a legkedvezőbb árú specifikációval érkezett, de ez az egyik olyan modell, amivel az olaszok megpróbálják elérhetővé tenni az XC/maraton versenyzésre tervezett vázukat a szélesebb vásárlórétegek számára is Európában. Elöljáróban megjegyezném, hogy az XT szettel már ez a Wilier 101X is olyan szintű hardtail mountain bike, aminél jobbra világkupa szinten sincs szüksége senkinek.

wilier_101X_2016_009

A váz Wilier szinten is kompromisszum mentes high end termék, ugyanabból a karbonszövet variációból készül, mint a legjobb országúti vázak. A Mitsubishi gyárában 60 tonnás szakítószilárdsági mutatóval rendelkező MR60H Ultra High Modulus szövetből épül fel a fő háromszög, amit kisebb szakítószilárdságú, de jobb rugalmassági mutatókkal rendelkező szövettel is kiegészítenek a szükséges pontokon. A karbonhoz az országútiknál szintén bizonyító ZnO gyantát használják, a végeredmény rendkívül könnyű és jó menettulajdonságokkal bíró váz, amivel a garanciális problémákat is megússzuk.

wilier_101X_2016_010

Szerkezeti szempontból is igényes vázzal van dolgunk, találkoznak a szép formák a funkcionalitással. Ahol kell – homlokcsőnél és a középrésznél – robusztus, merev kialakítást láthatunk, ráadásul a homlokcső rendkívül rövid, így XC versenyzők is megfelelő pozíciót tudnak kialakítani rajta. A középrész a BB92 szabványt támogatja, de a Shimano XT-hez is adapterezhető. A láncvillák a terhelésnek megfelelően aszimmetrikusak, és rövidültek a korábbi modellhez képest, aminek szintén a versenypályákon nő meg a jelentősége, jobban gyorsítható és agilisabb is lesz így a kerékpár.

wilier_101X_2016_005

A papucsok teljesen karbonból készültek és a tengelyfoglalat cserélhető, kétféle átmenő- és a hagyományos gyorszáras szabványhoz is alkalmas. Természetesen a kábelek vázon belül futnak, a tesztbringára szerelt 2×11-es Shimano XT váltórendszerhez Side Swing átdobó dukál, így kevesebbet hajlik a bowdenház. Érdekessége a Wilier csúcsvázaknak az IFP (Integrated Frame Protector) rendszer, ami mechanikus védelem a külső behatásokkal szemben. A kényes karbonszövetre egy vékony fém védelem kerül alul, a láncvillákon és az alsócsövön, védve a vázat például a felverődő kavicsoktól és egyebektől.

wilier_101X_2016_001

És akkor még nem beszéltünk a Wilier 101X szexepiljéről, ami az a megoldás, ahogy a felsőcső, az ülőcső és a támvillák egymáshoz kapcsolódnak. A karcsú, 27,2-es Ritchey WCS nyeregszárral igazán szép látványt nyújt. Nyilván nincs az a mérnök, aki érdemben megindokolná miért jó ez így, de árulkodik az igényességről, és hogy nem spóroltak a tervezők azzal, hogy egyedi jegyekkel tegyék összekeverhetetlenné ezt a bringát. Fontos említeni, hogy – bár alapvetően egy 29-es kerékméretű bringáról beszélünk – a legkisebb méretben (XS) 27,5-es kerekekkel érkezik a Wilier 101X.

A váz geometriáját a versenyzők, teljesítmény orientált mountain bike-osok fogják elsősorban szeretni, mivel alig több mint 9 centis a homlokcső, így a 29-es kerékméret ellenére alacsony kormánypozíciót is kaphatunk. Az effektív felsőcső is elég hosszú, az M-es méretnél 60 cm, így még a rövid stucnival is megfelel versenyzésre. Tegyük hozzá, a rövid stucni pedig agresszívebbé teszi a kormányzást, jobban irányítható a bringa technikás terepen. Nekem ülve és kiállva is nagyon természetesen viselkedett, egyébként hasonlított az általam használt Specialized Stumpjumper HT Carbon gépre, aminek méltó konkurense!

wilier_101X_2016_008

A felszereltséggel kapcsolatban szokatlan módon a kiegészítőkkel kezdeném, ugyanis igazán könnyű és jó minőségű Ritchey WCS alkatrészeket találunk a tesztelt Wilier 101X kerékpáron. A kormány, a kormányszár és a nyeregszár is ebből a családból való, amivel körülbelül 200 gramm előnybe kerül a bringa az ezen az árszinten megszokott cuccokhoz képest. A középen kivágott Selle Italia nyereg passzol az összképhez, bár személy szerint jobban díjazom a hagyományos kialakítást.

wilier_101X_2016_007

A Rock Shox Reba villáról és a Shimano XT szettről írtunk már sokat korábban, megfelelnek akár versenyzők igényeinek is. Egyedül a megújult XT féket említeném meg sajnos negatív értelemben, mert sajnos hátrányára változott a korábbi modellhez képest. Szerencsétlenségünkre több órás esőben is sikerült tesztelni a bringát, és amikor a lejtőn túl sokat húztam a féket, érezhetően jobban romlott a fékhatás, mint a régi XT-nél. A váltás azonban szuperpontos az új XT-nél is, és szerintem egy ilyen bringára kell a 2×11, főleg maratonokon szükséges a nagyobb áttétel választék.

Ritkán gurulunk Miche kerekeken, a Wilier 101X-be az olasz gyártó 966-os modelljei kerültek. Első ránézésre a „semmi különös, de mindent tud, ami elvárható” jellemzés illik rá. Tömege gyári adat szerint 1685 gramm, amivel szintén illik a kerékpár összképébe, az 1500 grammot közelítő szetteket már aranyárban mérik. Szerkezeti szempontból is átlagos, nem lehet kiemelni különleges tulajdonságát. Ami fontos, hogy adott a tubeless, azaz belső nélküli használat lehetősége.

wilier_101X_2016_014

Összességében egy XC/maraton versenyzésre tökéletes mountain bike-ot ismertünk meg a Wilier 101X személyében, ami azonban jóval több ennél. A sportcélú rendeltetés mellett egy igazán stílusos bringa, királyi vázzal, finom részletekkel. Tulajdonképpen annyi a kérdés, hogyan kerülhet pont annyiba, mint egy hasonló célra szánt, de kevésbé menő kerékpár?

Infobox:

A Wilier kerékpárok forgalmazója: Biondo Bike
Bővebb információ: http://wilier-kerekpar.biondobike.hu/gallery_post/wilier-101x-karbon-vazas-29er-mtb-kerekpar/
Származási hely: Olaszország
Garancia a vázra: 5 év
Vázméretek: XS (27,5) / S / M / L / XL
A bringa akciós ára: 939 000 Ft (most június 7-ig 789.000 Ft-ért rendelhető minden méretben!!!)

Specifikációt tekintve a Wilier 101X 17-féle felszereltséggel rendelhető!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo