fbpx

Változások a profi kerékpáros csapatokban – átigazolások 2015-re – 1. rész

Nyakunkon a profi kerékpáros szezon kezdete, az első jelentős versenyekig – Tour de San Luis (Argentína), Tour Down Under (Ausztrália) – már csak bő egy hét van hátra. Addig is tekintsük át, mennyiben változott a WorldTour mezőny, melyek a legfontosabb átigazolások a csapatoknál!

AG2R-La-Mondiale-2015Ag2R La Mondiale

Az Ag2R-ben nagy teher nehezedik majd a francia Jean-Christophe Peraud-ra, aki tavaly dobogóra állhatott a Tour de France-on s ezzel minden bizonnyal élete legjobb eredményét érte el. Ezt nehéz lesz megismételni, főleg ha a topfavoritok is célba érnek Párizsban. Maradt a rendkívül tehetséges, de ugyanennyire rapszodikus fiatal kolumbiai, Carlos Betancur is, akinek ha éppen nem hiányzik a családja, durván elsülhet a lába akár nagy körversenyen is. Az olasz Domenico Pozzovivo idén is minden bizonnyal a Giro d’Italia-ra koncentrál, Christophe Riblon pedig a bárhol, bármikor bevethető aduász. Érkezett a 2013-as Touron szakaszgyőzelmet szerző egynapos-specialista, a belga Jan Bakelants (OmegaPharma – Quick Step-ből), valamint honfitársa, a 2011-es Párizs-Roubaix győztese, a hórihorgas Johan Vansummeren (Garminból), utóbbira fontos segítő szerep hárulhat majd. A legismertebb távozó a fehérorosz Jauheny Hutarovics, aki prokonti szintre lépett vissza a Bretagne-Séché Environnement-be.

Új igazolás: Jan Bakelants

Új igazolás: Jan Bakelants

Az Ag2R La Mondiale (francia) versenyzői 2015-ben:

BAGDONAS, Gediminas
BAKELANTS, Jan
BARDET, Romain
BéRARD, Julien
BETANCUR, Carlos
BONNAFOND, Guillaume
CHEREL, Mikael
DANIEL, Maxime
DENZ, Nico 
DOMONT, Axel
DUMOULIN, Samuel
DUPONT, Hubert
GASTAUER, Ben
GAUDIN, Damien
GOUGEARD, Alexis
GRETSCH, Patrick
HOULE, Hugo
JAUREGUI, Quentin
KADRI, Blel
LATOUR, Pierre-Roger
MINARD, Sébastien
MONDORY, Lloyd
MONTAGUTI, Matteo
NOCENTINI, Rinaldo
PERAUD, Jean-Christophe
POZZOVIVO, Domenico
RIBLON, Christophe
TURGOT, Sébastien
VANSUMMEREN, Johan
VUILLERMOZ, Alexis
*

Astana-Pro-Team-2015Astana Pro Team

Az Astana Pro Team WorldTour státuszára sokan keresztet vetettek a kazah versenyzők doppingesetei miatt, de ez az időszak a múlté, a Tour de France-győztes Vincenzo Nibali csapata erősebb mint valaha. Többet beszélnek talán a a Tinkoff-Saxo-ról, pedig egészen elképesztően megerősödött a kazah gárda: Nibali mögött ott a legnagyobb fiatal olasz tehetség, Fabio Aru, a veterán harcos, Michele Scarponi, és a hűséges segítő, Alessandro Vanotti, valamint Paolo Tiralongo és Valerio Agnoli. És ők csak az olasz kontingens, szupersegítőnek a dán Jakob Fuglsangnál sem találni jobbat, de a holland Lieuwe Westra és az észt Tanel Kangert is borzasztó erős. Már ugye össze is állítottunk egy verhetetlennek tűnő kilencfős sort a Tourra, de sikerült megszerezni 2015-re a holland Lars Boom-ot (Belkinből), az olasz Dario Cataldo-t (Sky-ból), a betegsége után feltehetően idén magára találó észt Rein Taaramae-t (Cofidisből) és a szebb napokat is megélt spanyol Luis Leon Sanchezt (Caja Rural-ból) is. A távozók oldalán többek között a szlovén Janez Brajkovic (UnitedHealthcare Pro Cycling Team), az olasz Enrico Gasparotto (Wanty – Groupe Gobert) és Francesco Gavazzi (Southeast – YellowFluo) szerepel.

Nibali címvédésre készül

Nibali címvédésre készül

Az Astana Pro Team (kazah) versenyzői 2015-ben:

AGNOLI, Valerio
ARU, Fabio
AYAZBAYEV, Maxat
BOOM, Lars
BOZIC, Borut
CATALDO, Dario
DE VREESE, Laurens
DYACHENKO, Alexandr
FOMINYKH, Daniil
FUGLSANG, Jakob
GRIVKO, Andriy
GRUZDEV, Dmitriy
GUARDINI, Andrea
KAMYSHEV, Arman
KANGERT, Tanel
KOZHATAYEV, Bakhtiyar
LANDA, Mikel
LóPEZ, Miguel Ángel
LUTSENKO, Alexey
MALACARNE, Davide
NIBALI, Vincenzo
ROSA, Diego
SANCHEZ, Luis Leon
SCARPONI, Michele
TAARAMäE, Rein
TIRALONGO, Paolo
TLEUBAYEV, Ruslan
VANOTTI, Alessandro
WESTRA, Lieuwe
ZEITS, Andrey
*

BMC-Racing-Team-2015BMC Racing Team

Az amerikai „superteam”, a csapatidőfutam-világbajnok BMC-ről kijelenthetjük, hogy gyengül 2015-re. A legendák közül abbahagyja a norvég kerékpársport jelképe, Thor Hushovd, kérdéses a spanyol Samuel Sanchez jövője is, ami nem a BMC-nél folytatódik. Peking olimpiai bajnoka elképzelhető, hogy befejezi, jelenleg csapat nélkül van, de tervezi a hétvégén a részvételt a spanyol cyclocross bajnokságon… 2015-ben már csak Ausztráliában tervez versenyezni a 2011-es Tour-győztese, Cadel Evans is, majd befejezné pályafutását. Távozik a brit Stephen Cummings (MTN-Qhubeka) és a svájci Steve Morabito (FDJ) is. Az amerikai Taylor Phinney még mindig nem épült fel tökéletesen súlyos lábsérüléséből, és Philippe Gilbert formája is kérdéses, az elmúlt két évben nem tudott hozni olyan csodálatos győzelmi sorozatot, mint korábban. Gyakorlatilag a legtöbb klasszikus dobogós helyezést elérő, de nyerni ritkán képes belga Greg Van Avermaet viheti a hátán a csapatot, már ha Gilbert nem találja meg a góllövő cipőt idén sem. Az érkezők között két jó olasz versenyzőt találunk a Cannondale-ből: Damiano Caruso-t és Alessandro De Marchi-t, valamint a fiatal ausztrál tempómenőt, Cambell Flakemore-t.

Phinney bal lábán a súlyos sérülés nyomai

Phinney bal lábán a súlyos sérülés nyomai

A BMC Racing Team (amerikai) versenyzői 2015-ben:

ATAPUMA, John Darwin
BOOKWALTER, Brent
BURGHARDT, Marcus
CARUSO, Damiano
DE MARCHI, Alessandro
DENNIS, Rohan
DILLIER, Silvan
DRUCKER, Jean-Pierre
EVANS, Cadel
FLAKEMORE, Campbell
GILBERT, Philippe
HERMANS, Ben
KüNG, Stefan
LODEWYCK, Klaas
MOINARD, Amaël
OSS, Daniel
PHINNEY, Taylor
QUINZIATO, Manuel
ROSSKOPF, Joey
SCHAR, Michael
SENNI, Manuel
STETINA, Peter
TEUNS, Dylan
VAN GARDEREN, Tejay
VAN AVERMAET, Greg
VELITS, Peter
VLIEGEN, Loďc 
WYSS, Danilo
ZABEL, Rick
*

etixx-Quick-Step-2015Etixx-Quick Step

Patrick Lefevere belga csapatánál a BMC-hez hasonlóan inkább csak ismertebb távozókról beszélhetünk, azzal a különbséggel, hogy a Quick Step továbbra is borzasztó erősnek tűnik. A belgák közül például Jan Bakelants (Ag2R-be), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) és Gert Steegmans (Trek) igazol el, a hegyeken is erős holland Wout Poels a Team Sky-ba írt alá. Az olasz sprinter legenda, Alessandro Petacchi is hazamegy levezetni, a Yellow Fluo csapatába. Az érkezők között egy fiatal lengyel tehetséget, Lukasz Wisniowski-t találjuk, valamint egy hasonló korú nagyreményű belga, Yves Lampaert is első profi évét kezdheti WorldTour istállóban. Persze nem kell félteni a Quick Stepet, a világbajnok Michal Kwiatkowskival, Mark Cavendish-sel, Tony Martinnal, Rigoberto Uran-nal, Niki Terpstrával, Zdenek Stybarral és a többiekkel továbbra is a világ egyik legjobb kerékpáros csapata marad.

1395884_824217837620677_7987231250584257726_n

Kwiatko világbajnoki mezben

Az Etixx-Quick Step (belga) versenyzői 2015-ben:

ALAPHILIPPE, Julian
BOONEN, Tom
BOUET, Maxime
BRAMBILLA, Gianluca
CAVENDISH, Mark
DE LA CRUZ, David
GOłAś, Michał
KEISSE, Iljo
KWIATKOWSKI, Michal
LAMPAERT, Yves
MAES, Nikolas
MARTIN, Tony
MEERSMAN, Gianni
RENSHAW, Mark
SABATINI, Fabio
SERRY, Pieter
TERPSTRA, Niki
TRENTIN, Matteo
URAN, Rigoberto
VAKOC, Petr
VAN KEIRSBULCK, Guillaume
VANDENBERGH, Stijn
VELITS, Martin
VERMOTE, Julien
VERONA, Carlos
WIśNIOWSKI, Łukasz
ŠSTYBAR, Zdeněk
*

FDJfr-2015FDJ

A francia lottó csapatában a szép új mezen kívül a legfontosabb változás kétségtelenül a kiváló sprinter, a tavalyi Giro d’Italia-n három szakaszt is nyerő Nacer Bouhanni távozása. Végignézve a keretet, egyértelmű, hogy nem igaz a „több dudás egy csárdában” okra hivatkozni, Bouhanni nehezen jött ki a csapatvezetéssel, ami a korábbi nyilatkozatokból is egyértelmű volt. a korábbi francia bajnok a Pro Continental státuszú Cofidisbe igazolt, ami minden bizonnyal Tour de France részvételt jelent neki idén, ahol bizonyíthat. Az FDJ-ben a Tour-dobogós Thibaut Pinot lesz az elsőszámú GT-menő, agresszív stílusa miatt sokan kedvelik a fiatal franciát a semleges szurkolók közül is. Pinot egy remek új segítőt is kapott a svájci Steve Morabito személyében, aki a BMC-től érkezett. Az egynaposokon főleg Arnaud Demare és Yoann Offredo sikereire számítanak az FDJ-nél.

Bouhanni a Cofidisbe igazolt

Bouhanni a Cofidisbe igazolt

Az FDJ (francia) versenyzői 2015-ben:

BONNET, William
BOUCHER, David
CHAVANEL, Sébastien
COURTEILLE, Arnaud
DELAGE, Mickaël
DéMARE, Arnaud
ELISSONDE, Kenny
FISCHER, Murilo Antonio
GENIEZ, Alexandre
GESLIN, Anthony
JEANNESSON, Arnold
LADAGNOUS, Matthieu
LE GAC, Olivier
LE BON, Johan
LECUISINIER, Pierre-Henri
MANZIN, Lorrenzo
MORABITO, Steve
MOUREY, Francis
OFFREDO, Yoann
PICHON, Laurent
PINEAU, Cédric
PINOT, Thibaut
RéZA, Kévin
ROUX, Anthony
ROY, Jérémy
SARREAU, Marc
VAUGRENARD, Benoit
VEIKKANEN, Jussi
VICHOT, Arthur
*

Folytatjuk…

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo