fbpx

Újabb lépés: nyilvánosak a Lance Armstrong-akták!

Újabb lépés Lance Armstrong doppingügyében: az amerikai antidopping ügynökség (USADA) hivatalosan is elküldte az amerikai kerékpáros legenda eltiltását és eredményeinek törlését megalapozó eljárás dokumentációját a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek (UCI) és az Antidopping Világszervezetnek (WADA).

Így hamarosan életbe léphet egy nemzetközi eltiltás, és akár az új kiadású Tour de France évkönyvekből kikerülhet a hétszeres-győztes Lance Armstrong neve. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség már közleményben jelezte, hogy teljes erőbedobással ráálltak az ügyre:

Az USADA értesítette az UCI-t, hogy a megalapozott döntésüket alátámasztó dokumentáció elérhető a weboldalukon (2012. október 12.). Az UCI felülvizsgálja a teljes anyagot, hogy dönthessen a fellebbezésről vagy a helyben hagyásáról, joghatóságról, elévülésekről, 21 napon belül, ahogy a nemzetközi antidopping szabályok előírják. Az UCI időben választ kíván adni, nem kíván késlekedni egy perccel sem többet, mint amennyi idő szükséges a folyamathoz.

Az USADA közleményéből és a 200 oldalas kivonatból kiderült, 26 tanút hallgattak meg az eljárás keretében, beleértve Armstrong 15 egykori csapattársát, köztük Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leiphimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters és David Zabriskie neve szerepel a dokumentációban, akik mind elismerték a szisztematikus doppingolást.

A közülük aktív bringások is szankciókra számíthatnak, de a nyomozást vezető Travis Tygart „nagyrabecsülését” fejezte ki irányukba, miszerint együttműködésükkel többet tettek a sportért, mint a kerékpár nyergében valaha…

Az együttműködő, egyébként köztiszteletben álló bringások, mint Hincapie, Leipheimer, vagy a Garmin aktív kerekeseinek nyilatkozatai összecsengenek. Arról beszélnek, hogy az Armstrong-érában csapatfőnökök és orvosok irányították a kerékpársportot, és lehetetlen volt dopping nélkül a profi világ élmezőnyében maradni. Nagyjából abban is megegyeznek a nyilatkozatok, hogy az utóbbi években rengeteget tisztult a sportág és maguk sem nyúlnak doppingszerekhez.

A tanúvallomásokon kívül laboratóriumi teszteredményekkel, számlákkal, levelezésekkel, stb. támasztják alá az eltiltást és Armstrong Tour de France-győzelmeinek elvételét, és a vizsgálatok még nem zárultak le, hiszen a teljes ügy felgöngyölítésének keretén belül szankciókra számíthat többek között Johan Bruyneel csapatvezető is.

Akit érdekel az USADA 200 oldalas kivonata, IDE KATTINTVA olvashatja el.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo