fbpx

Új Mavic kerekek a láthatáron!

Új Mavic kerekek érkeznek a kínálatba. Országútra érkezik a full karbon Ksyrium Pro Carbon SL C, és a Cosmic Pro Carbon SL C, a montis válogatottba pedig a Crossmax PRO és Elite került be.

mavic_cosmic_ksyrium_crossmax1

Az alumínium fékfelület nélküli full karbon felnik bizonyos körülmények között veszélyesek lehetnek. Fékezés közben akár 200 Celsius fok fölé is emelkedhet a fékfelület hőmérséklete. A karbon szálak között a kötést pedig műgyanta adja, ami nagyon érzékenyen a hőmérsékletre. Legalábbis az ilyen magasra. A legtöbb keréképítéshez használt gyanta Tg (olvadáspontja) értéke 200 fok alatt van, így nagy esély van a felni károsodására.

TECHNO240

A Mavic nagyon sok kerékpáros sporteseményen biztosít asszisztenciát a versenyzőknek tartalék kerekekkel. A 2015-ös Etape du Tour-on (ez egy amatőr verseny, ahol a lejtmenetben rendesen húzzák a féket az ügyetlenebb bringások) 38 darab karbon kereket cseréltek ki ilyen jellegű meghibásodás miatt. Ezen tapasztalatok alapján fejlesztették ki a Mavic mérnökei az iTgMAX (Internal Glass Transition Temperature) technológiát.

Ennek a lényege, hogy a felni fékfelülete több rétegű karbonból készül, viszont körkörösen végtelenített szálakból, melyeket végül lézeres megmunkálással (kvázi sütéssel) egyesítenek. Így nem tartalmaz gyantát, ezáltal a hőmérsékletre sem érzékeny. Mérésük szerint 50 %-kal rövidebb lett a fékút esős körülmények között, és a legmegbízhatóbb felnit gyártották le, ami a legtöbbet fékező felhasználókkal is megbirkózik bármilyen időjárás is legyen.

mavic_cosmic_ksyrium_crossmax4

Elsőre négyféle iTgMAX technológiás kerékkel lehet majd találkozni. Még ebben a hónapban megkezdődik a Cosmic Pro Carbon SL C, és SL C Disc 40 mm-es magas falú kerekek forgalmazása ami hagyományos fékes kivitelben 1450 grammot nyom párban, tárcsás kivitelben pedig 1570-et mutat a mérleg alatta.

mavic_cosmic_ksyrium_crossmax6

A kerékben az Instant Drive 360-as kazetta található meg, ami mindössze 9 fokos elfordulást enged egy-egy reteszelés előtt. Ezt a 40 foggal ellátott racsninak köszönheti.

mavic_cosmic_ksyrium_crossmax5

Júniustól pedig a 25 mm-es falú Ksyrium Pro Carbon SL C-is érkezik mindössze 1390 grammos súllyal! A tárcsafékes kivitel is csak 1520-at fog nyomni, így kifejezetten könnyű kerekekről van szó. Persze több mint félmillió forintért ez el is várható.

Montis fronton egyre nehezebb dolguk van a kerékgyártóknak mert nem elég, hogy többféle átmérőt kell készíteniük, de most már a különböző tengely átmérők mellett itt a BOOST szabvány is. Természetesen a Mavic is igazodik a legújabb trendekhez, sőt sok esetben együtt fejlesztenek a kerékpárok gyártóival. Az új Crossmax Pro és Elite kerekek felnijei már “hookless” azaz perem nélküli kivitelűek, és persze UST kompatibilisek.

Mindkét kerék kapható lesz 27.5″-os és 29″-os kivitelben is, viszont a felni szélessége 19 mm-ről 22 mm-re változott, így a ballonosabb gumik is optimálisan terülnek el rajtuk. Agyakból lesz hagyományos, BOOST szabványnak megfelelő, SRAM XD és Shimano kazettás, illetve Lefty Supermax-hoz való is. Nem irigyeljük a gyártókat…

mavic_cosmic_ksyrium_crossmax2

A csúcsmodell a Crossmax PRO lesz Inter Spoke Milling 4 Dimension (ISM4D) technológiával, UST kivitelben, ITS-4-es kazettával, QRM+ csapágyazással, és Zicral alapanyagú küllőkkel. A 650B-s kivitel 1535 grammot nyom majd.

mavic_cosmic_ksyrium_crossmax3

Jóval kedvezőbb áron, de alig nehezebb kivitelben (1565 gramm) lesz a Crossmax Elite, méghozzá kétféle színű matricázással. Véleményünk szerint sokkal ésszerűbb döntés lesz az alig pár grammal nehezebb Elitet választani 40 %-kal olcsóbb áron.

A Mavic kerekeket keresd hamarosan a hazai forgalmazó oldalán: http://mavic.hu/index.php

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo