fbpx

Tour of Qatar 2015: a homokviharok kerékpárversenye

Ma ért véget a homokviharokról és a leszélezésekről szóló Katari Körverseny, Niki Terpstra összetett sikerével és Kristoff mesterhármasával, Peter Sagan pedig üres kézzel távozott.

Kristoff mindig jobb volt Sagannál

Kristoff mindig jobb volt Sagannál

A szeles sivatagban zajló hatnapos, UCI 2.HC kategóriás versenyen végig résen kellett lenni a mezőnyben, az erős oldalszélben sokszor bekövetkeztek szakadások, a sprintre általában jól megdolgozták az ellenfeleket a legerősebb csapatok. Még vasárnap spanyol győzelemmel, José Joaquin Rojas (Movistar) sikerével zárult a hajrá, a legjobb sprinterek közül többen leszakadtak ekkorra.

Wiggo vb-csíkos fehér Pinarellójával az időfutamon

Wiggo vb-csíkos fehér Pinarellójával az időfutamon

Ezután a norvég Alexander Kristoff (Katyusa) napjai következtek a sprinteken, kisebb élboly elejéről, izomból is nyerni tudott, de tömeghajrán sem volt ellenfele, egész a mai napig, amikor már nem is szólt bele a dobogós pozíciók elosztásába. Ma megnyílhatott volna így a lehetőség a szlovákok sztárja, Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) előtt, aki egyre közelebb került a sprinteken a norvéghoz. De nem jött össze a Sagan-győzelem, a német Pro Continental csapat, a Bora Argon 18 ír bringása, Sam Bennett volt a leggyorsabb.

Terpstra az összetett győztes

Terpstra az összetett győztes

Az összetettet a holland Niki Terpstra (Etixx-Quick Step) nyerte, elsősorban remek időfutamának köszönhetően. A harmadik napon 11 kilométeren az egymáshoz képest csak egy másodpercre végző két gigászt, Fabian Cancellara-t (Trek Factory Racing) illetve Bradley Wiggins-t (Team Sky) verte 8 illetve 9 másodperccel. (Érdekesség, hogy Katarban a hagyományos bringákat használják időfutamhoz a versenyzők.) Terpstra a többi szakaszon is mindig elöl érkezett, így övé lett a sárga trikó.

Katari Körverseny – összetett végeredmény:

1 Niki Terpstra (Ned) Etixx-QuickStep 17:36:48
2 Maciej Bodnar (Pol) Tinkoff-Saxo 0:00:06
3 Alexander Kristoff (Nor) Katusha 0:00:09
4 Ian Stannard (GBr) Sky 0:00:12
5 Greg Van Avermaet (Bel) BMC 0:00:19
6 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo 0:00:31
7 Luke Rowe (GBr) Sky 0:00:33
8 Heinrich Haussler (Aus) IAM Cycling 0:00:39
9 Tom Boonen (Bel) Etixx-QuickStep
10 Andriy Grivko (Ukr) Astana 0:00:41

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo