fbpx

Szilvásvárad Maraton: Blazsó Marci és Dósa Eszter továbbra is megállíthatatlan

Már a Szilvásvárad maraton sem a régi! Hol vannak már azok az idők, amikor az a több mint ezerkettőszáz induló csak azért jött a Top maraton első állomására, hogy bőrig ázva, nyakig sárosan szenvedjen a Bükkben?

Tavaly megtört a jég és hosszú idő után az első száraz maratonunk volt, ami idén csak tovább száradt. Ennek köszönhetően egy nagyon gyors és kissé poros pályán versenyzett a közel 1300 résztvevő. A távok hagyományok szerint alakultak: 39, 70 és 117 kilométer. Örömteli, hogy a rövid és középtávon együtt már 130 női versenyző vett részt a versenyen. Önmagában ez jónak mondható, bár a teljes célba érkező létszámhoz viszonyítva – 1150 fő – még mindig 10% körüli. Hölgyeim, ennyire nem lenne női sport a kerékpárversenyzés?

Blazsó Márton (Fotó: Tirszin János - nutrixxion.hu)

És akkor 10 órakor elrajtolt a Specialized Szilvásvárad Maraton mezőnye. Na de hogy?! Odaálltunk mindannyian a rajtvonal és a beszólítottak mögé és akinek szerencséje volt, az hamar ki tudott menni a kapun, akinek pedig nem, az rollerezve, tötymörögve várta meg, míg elvonul előle a több száz bringás. Ha nem is rajtolunk külön távonként, de egy próbát lehetne tenni arra, hogy tervezett idők (vagy előző évi eredmény) alapján boxokba osztani a mezőnyt. Ugye itt “becsületkassza” alapján működne a dolog, ahol azért lenne kavarodás biztos, de talán előrelépés lenne.

XI. Specialized Szilvásvárad Maraton rajt (Fotó: Tirszin János - nutrixxion.hu)

A lassú rajt idén is a Szalajka-völgyben vezetett végig, ahol már mindenki kedvére helyezkedhetett a mezőnyben. A terepre érve még tovább nyúlt a mezőny, rendeződtek a sorok. A hosszú távos férfiaknál már itt kirajzolódtak az erőviszonyok: Blazsó Márton (VKE-Nelson) az élre állt és megmutatta a főtámogatójának, hogy milyen ügyes “hazai pályán”.

Blazsó Marci így nyilatkozott a célbaérkezés után:

“Nagyon jó volt a formaidőzítésem, sok ráhangoló edzőversenyen vettem részt az elmúlt időszakban. A Bakonyban és a romániai Maros Bike Marathonon is látszódott már, hogy jó állapotban leszek. Az elején Fejes Gabi rángatta a sort az aszfalton, ott elbizonytalanodtam picit, de amikor terepre értünk, előre álltam és egy keményebb tempót diktáltam. Picit lemaradtak ekkor, gondoltam taktikázni akarnak, hogy váltva húzzák egymást. Ekkor ráálltam egy erősebb tempóra, a köves terepen az össztelós bringámmal nagyon könnyen tudtam haladni.

Az Ördögoldalnál tovább növeltem az előnyöm, Bánkút előtt mondták, hogy 3 perc és az előnyöm csak növekszik. Kicsit féltem, hogy talán eltévedtek a többiek. A Felsőtárkány utáni rész volt az, amire készültem. Itt már 7 perccel vezettem. Innentől egy biztonságos tempót tartottam, amivel a célig haladtam. Nagy szerencsém, hogy az idei bringám a tavalyinál sokkal könnyebb és merevebb is, automatán lockolja a rugóstagot és a teleszkópot. Nem kell folyamatosan kapcsolgatni, ez is közrejátszott, hogy újabb pályarekordot tudtam dönteni. Magam is meglepődtem, hogy ilyen jól sikerült. Tudtam, hogy fejlődtem, de Szilárd legyőzése nagy meglepetés volt számomra is, bár nagyon örülök neki.”

További fotók a nutrixxion.hu oldalon

Eredmények:

Hosszútáv férfi abszolút:
1. BLAZSÓ Márton – VKE-NELSON – 04:34:07
2. BURUCZKI Szilárd – Merida Kőbánya TC – 04:50:54
3. SZÉCSI Tamás – Bringabanda SC – 05:01:44
4. TÁNCOS Gábor – KTM – DigitalJet – 05:09:21
5. FEJES Gábor – Bátorfi  KTK – 05:10:10
6. ÓDOR Csaba – PCCC – 05:10:15
7. HORVÁTH Csaba – KTM – DigitalJet – 05:11:24
8. BÚR Zsolt – Bringabanda SC – 05:14:06
9. PAPP Dénes – MEDITECH SC – 05:14:11
10. SASS József  – 05:14:48

Középtáv női abszolút:
1. DÓSA Eszter – Vitalitas SE – 03:21:23
2. ALBERT Katalin – VKE-NELSON – 03:34:08
3. CSEH Veronika – Alpinbike Team Giant Endura CsontiCar – 03:37:19
4. NÉMETH Nóra – Alpinbike Team Giant Endura CsontiCar – 03:44:28
5. RÁCZ Katalin – Bringabanda SC – 03:56:17

További eredmények: http://www.temposport.hu/download/2012_szilvasvaradmaraton.pdf

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo