fbpx

Szalontay Sándor-interjú a svájci edzőközpontról és az Európa-bajnokságról

Szalontay Sándor nem sokkal ezelőtt 10,421 másodperccel a 8. helyen teljesítette a kvalifikációt a guadeloupei pályakerékpáros Európa-bajnokságon, amire a svájci UCI-edzőközpontban készült. Az alábbi interjú a viszontagságosan alakult kiutazás előtt készült, elsősorban a World Cycling Centerben tapasztaltakról beszélgettünk, valamint arról, mire lehet képes sprinter tehetségünk az Eb-n, vagy a Riói Olimpia szempontjából.

Szalontay Sándor

Szalontay Sándor

Sanyi nemrég döntötte meg egy svájci versenyen a 200 méteres magyar csúcsot, nemzetközi szintű idővel, 10:22 másodperccel. Eközben a szövetség lemondta az Eb-indulását, de – a közfelháborodást követően – végül mégis kifizette az utazást, sajnos nem az eredetileg tervezett módon.

A nyilvánosságot kapó üggyel ezúttal nem szeretnénk foglalkozni, a lényeg, hogy Sanyi kísérőjével, Molnár Györggyel kint van. Felelőtlenségnek éreznénk, hogy a versenyző minősítse saját sportvezetőit, inkább a Svájcban szerzett tapasztalatokról beszélgettünk:

Bikemag: Hatalmas változást jelentett az életedben az elmúlt másfél hónap, hogyan élted meg az átállást?

Szalontay Sándor: Az első két hetem brutálisan kemény volt, új hely, új szállás, új kaja, új bicikli, minden új volt, át kellett állni teljesen. Fájtak az ízületeim, edzések között vissza kellett jönni a szállásra aludni, volt egy „megrogyás” is. Szerencsére én már otthon is más áttételeket használtam, mint a megszokott magyar beidegződés, ami nagyon jó, mert itt is ezeket kell használni, edzésen is, meg olykor, ha versenyszituációt gyakorlunk, akkor sincs ezzel gond. Nagyon sok lemondással is jár ez, szakítottam a barátnőmmel satöbbi, mert tudtam, hogy ennek ez az ára. Ha valaki nem tud meghozni ezért áldozatokat, akkor ne akarjon nagyon komolyat fejlődni.

Bikemag: Többen beszéltük, hogy azt csodáltuk benned leginkább, hogy az itthoni körülmények között hogyan voltál képes motivációt meríteni, hogy évről-évre csináld és folytasd. Svájcban most sikerült meríteni további motivációt? Mik a legfőbb különbségek?

Szalontay Sándor: Itt meg van teremtve a lehetőség, hogy edz, fejlődj, megbeszéled az edződdel, hogy mit szeretnél, hogyan szeretnéd, ő megmondja, hogyan látja, hogy gondolja. Az otthoni helyzetről nem nagyon szeretnék beszélni, mert egy-két emberen kívül senki nincsen képben, én tudtam már régebben is, hogyan készültek külföldön, nem véletlenül mentem az országos csúcsokat.

Azt nem értik meg, hogy ezt az eredményt – számukra bármennyire is nem látszik felépített munkának – én 7 év alatt értem el, és ez felépített munka volt, én tudom. Ez nem úgy működik, hogy húú, forgassuk meg az 54-13-at…  Az a baj, hogyha nem tartod be a fokozatosságot, akkor az történik, mint otthon egy csomó emberrel, aki pályára készült: elkezd haladni, elközlekedik a nemzetközi mezőnybe, de egy év múlva abbahagyja. Nem viszik versenyre, nem tud fejlődni, elmegy a kedve stb.

Fontos, hogy itt együtt edzünk, jó közösségben. Otthon amikor lementem a pályára először, az első időkben nem is köszöntek. Ha lemegy egy új ember, kinézik a sorból. Itt általában együtt megyünk országútra is, kondiba és pályára is, mert a közös munka hozza meg a gyümölcsét. Nincs olyan, hogy egyedül csinálod. Persze megvan mindenkinek külön, hogy mikor mit kell csinálni, az edző elküldi egy hétre előre az edzéstervet, pályaedzés előtt ki van rakva, hogy mit kell csinálni mindenkinek.

Amikor még Cottbusban voltunk kint, akkor is kérdezte a német edző, hogy én kivel edzek, hogyan edzek? Hát, mondtam egyedül. Jézusom… nézett, mintha UFO-k szálltak volna le a pályára… Mondta, hogy egyedül egy sprinternek nem lehet készülni. Mondta, hogy bármilyen szakágra, montira, cyclocrosra, országútra fel lehet készülni, mert az állóképességi zónákat lehet nézni jó esetben a Wattmérőjén, vagy a pulzusmérőjén. De itt amikor nyélen mész, nincs óra a bicikliden, nem nézegetheted hetvennél az órádat, hogy ó, most jó a Watt? Nem? Akkor még rápakolok…

Bikemag: Milyenek az edzésmódszerek?

Szalontay Sándor: Mindenki ugyanazokat a résztávokat csinálja pályán, sprinterek, még lányok is, csak az áttétel más. Ha van egy gyorsulós edzés egyedül beülve, akkor a lányok is 500 métert mennek, a férfiak is, csak nem ugyanazzal az áttétellel. Az edző mindent lemér, lejegyzeteli, lesz egy viszonyítási alap mindenhez, minden résztávon, telekerékkel vagy anélkül, hideg volt a pályán vagy meleg volt – mert ezek is számítanak. Az a baj otthon, hogy annyira be van idegződve a „nyomjuk, nem számít semmi”. Nagyon is számít minden. Már a 10 évvel ezelőttihez képest is rengeteget fejlődött a pályasport, ha megnézed, nem lettek annyival jobbak a biciklik, amennyit javultak az idők, ha megnézed, hol tartanak a világcsúcsok.

Itt az edzéseken nagyon oda kell koncentrálni, amikor fent vagy a pályán, teljes koncentráció, leborítás, állórajt, gyorsuló, ne soroljam. A kondiban volt jó alapom, amikor elérsz egy szintre, 180-190-be guggolsz, jó pár éve csinálod, akkor a konditeremben nem tudnak sok újat mutatni. Olyan erőt hoztam, hogy ez nem okoz problémát. Ott is van egyébként egy százalékos felmérés, aztán az alapján dolgozik mindenki. Vannak itt országútisok is, látom mit csinálnak. Maradjunk annyiban, hogy alapjáraton nincs meg az az erő a magyar országútisokban, hogy egy 20 kilós súlyzórudat normálisan felemeljenek. És itt már megbukott a történet. De itt fejezem be, én nem szeretnék senkinek tanácsokat adni, hiszen nincs működő rendszer, vagy egy válogatott edző, aki ért hozzá, és nem arról szól, hogy hú, legyen egy edzőtábor, adjunk bele mindent, rogyjunk meg és nincs semmi értelme…

Bikemag: Milyen hiányosságaid voltak, miben javultál ilyen rövid idő alatt a legtöbbet?

Szalontay Sándor: Nekem a lendítő részen javítottak sokat. Ezen a rövid pályán már abban a kanyarban kell nyomni 85%-on, ahová le fogsz jönni a következő körben és már mérik a 200 méteredet. És ahogy lejöttél az utolsó előtti kanyarról, nyélen, az utolsó 100 méteren már maxon vagy, ha odáig nem lendítetted meg, akkor ezt a nagy áttételt soha nem fogod belendíteni. Ez volt a fő dolog, amit az edzőm kijavított, valamint a rajtgépes történet. Otthon nincs rajtgép – miért is lenne – és ezeket egyik edző sem tudja és nem is mondta el semelyik pályásnak. Sokat javult a rajtgépből kijövetelem, ami már egy másodpercet biztosan jelent. Még mindig nem az igazi, de az elvét és a technikáját megértettem, gyakorolni kell. Ezek azok az apró dolgok, ami mind előrevisz, segít, elhiszed az edződről, hogy nem mond marhaságokat, nem csak a hasára ütött éppen.

Bikemag: Milyen a személyes viszony az edződdel?

Szalontay Sándor: Nagyon jó viszony alakult ki, bizonyítottam neki annyit, hogy látja rajtam, nem viccből jöttem ide ki, nem akarom az időmet elvesztegetni, kérdezgetett sok mindent az előéletemről, spanyol, így spanyolul tudunk beszélni, ez is jó.

Bikemag: Az a legutóbbi versenyeredményből is látszik, hogy érdemes volt kiutaznod tanulni, de hogyan látod a jövőt, a fejlődést, mi történhet, ha maradhatsz hosszú időn keresztül az edzőközpontban?

Szalontay Sándor: A 10,22-vel úgy érzem bizonyítottam, de mondta az edzőm, hogy nyugodj meg, most mentél 10,2-t, és alig vagy itt pár hete. Mondta az edzőm, hogy ne akarjál mindent rögtön, edzünk tovább, elmész az Eb-re, megcsinálod, amit kell, amit megbeszéltünk, és utána is dolgozunk, nem kell idegeskedni, mert erős vagyok. Amikor megvertem a Levit futamban, akkor iszonyúan elfáradtam. Két futamot elölről, miközben azért a Levi nem egy rutintalan és gyenge gyerek, és már nem is jött az utolsó 50 méteren… Mondta az edzőm, hogy nem kell izgulni: nyomod elöl és erős vagy, nem fognak olyan egyszerűen kikerülni az Eb-n.

Itt sok kis országból készülnek pályások, erre való ez az edzőközpont, hogy felhozzák őket. Jó példa a brazilok, akik itt készülnek hárman, mert tudják, hogy csapatban nagyon jó esélyük van az olimpiai szereplésre. A pánamerikai játékokon dobogóra állhattak, egyedül Kolumbiát és Venezuelát nem tudták megverni. És ezek a gyerekek nem tudnak többet mint én, a leborításnál is mögöttem végeztek. Csapatban egyébként sokkal több esély van kijutni az olimpiára, mint egyéni számokban.

Nekem Idén ugye nem volt elég pontom a világkupa-részvételre, de jövőre azt mondom, hogy tudnék annyi pontot és helyezést gyűjteni, hogy az olimpiára is ki tudjak jutni. És még korántsem vagyok a topon. Ha itt maradok, és tudok rendesen készülni, úgy, ahogy az le van írva, ahogy az edző mondta, és nem lesznek nagyobb fennakadások pénzügyi dolgokkal, akkor jövő ilyenkorra össze lehet hozni egy nagyon komoly alapot. Nem akarok nagyokat mondani, mert miért mondanék nagyokat, de el lehet majd úgy indulni a világkupán, hogy a gyorsabb pályákon 9-es időt tudjak produkálni. Ha 20. körül sikerül produkálni a leborítást, akkor már össze lehet hozni elég pontot a helyezésekkel, nagyon sűrű a mezőny.

Bikemag: Milyen eredményre számíthatunk tőled most az Eb-n?

Szalontay Sándor: Az Eb. most azért nagyon fontos, mert ez is beleszámít már a kvalifikációba. A spanyol edzőm azt mondta, hogy ő nem jós, vagy Messiás, de szerinte a 10. hely elérhető. Nem tudom miért itt van most az Eb. Nyilván politikai vagy egyéb oka van, erről már nem érdemes beszélni. A brit vagy német versenyző nem a betonhoz szokott, ők sem örülnek ennek, nem csak a távolság miatt. Nm hinném, hogy ezen a pályán születne 9-es idő, az egyenes elég lapos, a kanyar eléggé be van döntve, de alacsonyabb, mint a például a Millenárison a karéj. Megkavarhatja a dolgokat a szél, az eső. Az Eb előtt napokig előtt esett az eső (ma reggel is volt egy kis trópusi zápor és a sprint kvalifikációt is esőszünet szakította meg, miután Sanyi már megfutotta a 200 méterét – a szerk.). Ilyen profi szinten mindenki tudja már, hogy milyen áttételeket kell választani. Minden pálya más, ott a helyszínen derül ki. Én is szerettem volna előbb kint lenni és gyakorolni, most így alakult, arra gondolok, hogy kihozzam a maximumot, de még egyszer ezt jó lenne nem eljátszani. Itt lesznek Európa legerősebb versenyzői és attól, hogy nem fapályán lesz a verseny, ők még nagyon erősek.

A verseny eredményéről hamarosan beszámolunk, az időmérőn a 8. hely azt jelenti, hogy Sanyi a kvalifikáló versenyzők első felében végzett, vagyis a továbbjutásért vívott futamra a mezőny második feléből kap ellenfelet. Az időmérő eredménye: Ffi sp kvalifikáció eredményei

Sanyi végül futamában alulmaradt a kvalifikációban nála két tizeddel rosszabbul tejesítő Nils VAN’THOENDERDAAL-lal szemben.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo