fbpx

Szakadó esőben bringázott a Visegrádi 4-ek mezőnye Budapestről Győrbe

Szakadó esőben vágott neki ma délben a WestEnd főbejáratától a V4 – Visegrádi Négyek – nemzetközi besorolású országúti kerékpáros versenysorozat magyarországi futamának mezőnye, hogy Dobogókőnél átszelve a Pilist elérjék a Győr városában kijelölt célt.

Dobogókő felől lefelé (Fotó: Bognár Tamás)

Dobogókő felől lefelé (Fotó: Bognár Tamás)

Érdekesség, hogy a – viszonylag rövid – 124 kilométeres távon kijelölt viadal egyben a 2017-ben hazánkban megrendezésre kerülő Ifjúsági Olimpia tesztversenye is egyben, aminek ugyancsak Győr ad majd otthont két év múlva. Az időjárás alakulása következtében végül nem csak a dobogókői hegymenet, hanem a szakadó eső és a rendkívül csúszós utak is komoly kihívás elé állították a kerékpárosokat.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour naptárában szereplő – így az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos – versenyen a környék legjobb kontinentális csapatai mellett a magyar UCI-bejegyzésű gárda, az Utensilnord, a magyar válogatott, valamint a Veloki Team és a Mugen Race gárdája is részt vett. Kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag mindenki, aki hadra fogható a hazai országúti kerékpársportban.

Ennek ellenére nem a magyar versenyzők vitték a prímet a versenyen, ami nem meglepő, hiszen olyan erős kontinentális gárdák sorakoztak fel a rajtnál, mint a lengyel ActiveJet Team, a szlovák Dukla Trencin, a cseh Dukla Praha és Whirlpool-Author, az ukrán Kolls, a Peter Sagan nevéhez köthető izraeli Cycling Academy Team, vagy a tulajdonos révén a WorldTourban szereplő Etixx-Quick Step csehországi fiókcsapataként működő AWT Greenway.

Sajnos a nedves utakon – a napokban zajló Giro d’Italia-hoz hasonlóan – több baleset is történt, a legnagyobb éppen a hajrában, Győrben. De ne szaladjunk ennyire előre, az eseményeket Stubán Ferenc, az Utensilnord sportigazgatója és a magyar válogatott szövetségi kapitánya foglalja össze:

Egy ilyen erős nemzetközi mezőnynek a dobogókői emelkedő – mindössze néhány meredekebb résszel – nem volt vízválasztó. Tulajdonképpen három részre szakadt a mezőny, tucatnyian tekertek elöl – köztük Lovassy Krisztiánnal – mögöttük bő egy percre egy körülbelül 30 fős sor, majd egy újabb kb. 40 fős csoport. Nagyjából 50 kilométerre a céltól azonban már együtt volt mindenki, és sprintbefutóra készültünk.

Sajnálatos módon Győrben egy óriási tömegbukás történt a mezőny elején, amibe a magyarok közül Lovassy Krisztián és Pelikán János is belekeveredett, rengetegen földre kerültek. A versenyt végül a cseh Alois Kankovski (Author Whirlpool) nyerte, a mieink közül Popovics Gergely (Veloki Team) és Rózsa Balázs (Utensilnord) jöttek be legelöl.

A nemzetközi eseményt a WestEnd előtt és Győrben is kísérő rendezvények színesítették, bár Budapesten kicsit rányomta a bélyegét a vurstli-hangulatra az eső. Volt KRESZ-pálya gyerekeknek, Trial bemutató, bringával hajtott turmix bár és kerékpáros látványszerviz. A krónikához tartozik még, hogy a négy UCI 1.2 kategóriás versenyt tömörítő V4 múlt heti, csehországi nagydíját szombaton a lengyel Pawel Bernas (ActiveJet Team) nyerte, míg vasárnap a lengyel GP-n is hazai siker született Bartosz Warchol (Cycling Academy) révén. Holnap Szlovákiában zárul a sorozat, Pozsony térségében 151 kilométert kell teljesíteni.

Az eredménylistát ITT találod!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo