fbpx

Santini Polar Windstopper téli dzseki teszt

Tesztelés céljából a Santini rendelkezésemre bocsájtotta a Polar dzsekiből és a Jupiter kantáros nadrágból álló extrém hideg időjáráshoz tervezett, a legújabb Windstopper fejlesztéssel ellátott téli kerékpáros felszerelését. Cserébe csak annyit kértek, hogy a leghidegebb napokon is menjek ki edzeni, és őszintén mondjam el, hogy mit tapasztaltam. „Szíves örömest!” – ezzel itt a Polar dzseki tesztje, a Jupiter nadrágról szóló írást pedig itt találja az olvasó.

A Polar egyértelműen a legendás olasz márka legmelegebb nadrágmodellje, teljes védelmet biztosít az időjárás viszontagságaival szemben, legyen az fogcsikorgató hideg, orkánszél, hófúvás, vagy mindhárom együtt! A teljeskörű védelem mellett a tervezők a nedvesség hatékony elvezetésére is nagy figyelmet fordítottak, tehát papírforma szerint intenzív edzések során sem feltétlen főlünk saját levünkben. Ez utóbbival kapcsolatban különvéleményem van, de erről inkább később szólok…

Ha az olvasó nem tudná, a Santini volt az egyik első ruházati márka, amely kifejezetten téli kerékpároshoz speciális ruhát fejlesztett, tehát volt mire támaszkodni a Polar dzseki tervezésekor. A márka története szűk 5 évtizedet ölel át, amit most dióhéjban összefoglalnék.

A Santini már az 1970-es években is népszerű márka volt a profi kerékpáros mezőnyben, köszönhetően annak, hogy a piacon akkor kapható termékeknél korszerűbb megoldásokat kínáltak. Az olasz gyártó jelentkezett először kiváló elasztikusságot és nedvességelvezetést biztosító Lycra alapanyaggal, majd később az antibakteriális tulajdonságú szövettel, illetve aerodinamikai szempontok szerint tervezett egyberuhával. Eme három innováció lehetővé tette, hogy a profi kerékpáros kényelmesebben és gyorsabban tudjon hajtani. Ezt a jelentős előnyt egy csapat sem hagyhatta az „asztalon”. Ehhez jön még egy későbbi Santini innováció, az időjárás viszontagságaival dacoló szél- és csapadékálló szövet alkalmazása, amely szervesen kapcsolódik a mostani teszthez.

A Santini név tehát kötelez, a versenysportban alapkövetelmény a legfejlettebb technológia alkalmazása. A Polar dzseki esetében számos fegyvert vetett be a gyártó, amelynek köszönhetően dacol a kemény mínuszokkal, széllel, csapadékkal, még a legzordabb időjárásban is elviselhetővé téve a kerékpározást. Ilyen a Windstopper membrán legújabb változata, a “Fuga”, amely lényegesen elasztikusabb, mint elődei. Előnye, hogy a dzseki illeszkedése, alakkövetése inkább hasonlít egy termomezére, mint egy „kényszerzubbonyként” ható sídzsekire, habár védelem szempontjából akár az le is pipálja. Ezt egészíti ki a speciális hővisszatartó képességű „Hot Thermofleece” anyag, amely relatíve vékony, rugalmas, ennek ellenére fenomenális hőszigetelést biztosít. Ezt találjuk a nyakrésznél, a csuklónál és az oldalpaneleken, a többi helyen Lite Pro bélést kapott, amely jobb nedvességelvezetést tesz lehetővé. A derékrészen pedig a „Jacquard” elnevezésű elasztikus záródás teszi teljessé a hideg és a szél elleni védelmet.

A maximalista tervezési szemlélet előnyeit tiszta lelkiismerettel igazolhatom. A Polar az általam ismert leginkább testhez álló extrém téli időjárásra tervezett dzseki a piacon, szabása meglepően feszes, aerodinamikus. A gyártó mínusz 8 fok hőmérsékletig ajánlja, ami szerintem reális, bár a hidegtolerancia mértéke meglehetősen szubjektív, egyaránt függ a tempótól és a kerékpározás intenzitásától. Jelenthetem mind a gyártónak, mind az olvasónak, hogy a dzsekit többféle körülmények közt tettem próbára, a hosszú „kilométergyűjtő” edzéstől a nemzeti cyclocross bajnokságig minden szerepelt a „próbapalettán”.

Az alsó hidegküszöbbel kapcsolatban úgy fogalmaznék, hogy alapozó edzésekhez, általános közlekedéshez mínusz 6-7 foknál és maximum 30-40 km/órás szélnél húznám meg a határt – legalábbis abban az esetben, ha több, mint 2 órát kell kint tölteni. A Windstopper Fuga hatékonyan véd, de nem hinném, hogy jobb, mint a hagyományos membrán. Ahogy a gyártó is mondja, fő előnye a rugalmasságban rejlik. A felsőtest bármilyen mozgást végez, a testhez álló Polar dzseki mindent szépen lekövet, a mozgás szabadságát nem akadályozza.

A versenyzés során szerzett tapasztalat azt mutatja, hogy érdemes a nagy megmérettetés előtt kipróbálni, mennyi hőt termelünk közel maximál intenzitás mellett. Egy mínusz 15 fokban megrendezett versenyen húsz perc után felsőt kellett váltanom: ami jól mutatja a Polar fenomenális hőszigetelő képességét. Az aláöltözettel tudunk kicsit módosítani a túlhevülésen, de alapjába véve ez a dzseki meleg, és kész. Ha egyszer beleizzadtál, akkor vagy visszaveszel a tempóból, de ha továbbra is nyélen nyomod, sajnos át kell öltözni!

Nálam a Polar téli fagyos edzésekhez vált be, de arra nagyon jó. Hosszú köröket is lehet menni benne, 4-5 órás alapozó edzések során ugyanúgy biztosítja a megfelelő hőháztartás és kényelmet. És hangsúlyozom, hogy mindezt egy olyan dzsekitől, amelyik egy vastagabb termomez illeszkedését és rugalmasságát biztosítja. Mellesleg az estébe nyúló hosszú tekerések során jól jött a bőséges fényvisszaverő nyomat a dzseki hátulján, oldalán és a karokon.

A szél és a hideg mellett a Polar harmadik „tudománya” a csapadék elleni védelem. Az anyag nem engedi a csapadékot – legyen az eső, hó vagy a kettőnek bármely egyvelege. Ennek döntő része lepereg, maga a szövet pedig egy cseppnyi vizet sem tárol. A teszt során 3 órányi zuhogó eső jelentette a dzseki szigetelőképességének végső határát, de ekkor már a „felső beázás” volt a legkisebb gondom! Alulról csurom víz voltam, a lábam kihűlt, és a kezeim sem díjazták az extrém próbatételt…

A „Jacquard” névre hallgató alsó szigetelés úgyszintén etalon, szerintem minden bicajos dzseki (és kerékpáros) megérdemel egy ilyen tuti záródást. A cipzárak is természetesen vízzáró kialakítást kapnak, még a cuccok tárolására szolgáló felső is. Ez tényleg egy olyan ruhadarab, amely minden eshetőségre fel van készítve és bármilyen bajból kisegíti a kerékpárost. Még lehetetlennek tűnő körülmények közt is el lehet végezni az edzéseket, menet közben is jöhet eső, hó, szél vagy bármi. Emellett kényelmes, észrevehetetlenül teszi dolgát, akár egy hagyományos termomez. Igen, a Santini Polar tényleg nagyon jó!

A Polar téli kabát már kifutó modell, de kiváló minőségű Santini ruhákat ezeken a helyeken találsz:
KATTINTS IDE
KATTINTS IDE
KATTINTS IDE

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo