fbpx

Santini Lava őszi-téli „termo” nadrág teszt

Idén a tél beköszönte sokáig váratott magára, ezzel a Santini Lava téli kerékpáros nadrág tesztje is elnapolódott. De ami késik, nem múlik, így végre lehetőségem nyílt a világszerte ismert olasz márka profi kerékpárosok számára kifejlesztett vékony „termo” kantáros kerékpáros nadrágját végre éles bevetésen próbára tenni. Miért “Lava”? A Santini által kifejlesztett egyedi technológia a “Lava Effect” nevet viseli, de erről inkább kicsit később…

A Santini fejlesztői felismerték, hogy bizonyos speciális szövettípusok nyúláskor piros elszíneződésen mennek át. Ha ezt a hi-tech alapanyagot nadrágokban alkalmazzák, minden egyes pedálfordulattól a felület úgymond „tüzes” megjelenést kap. A hatás vizuális, hőt sajnos nem termel, de a speciális „thermofleece” béléssel kiegészítve az anyagvastagság növelése nélkül is fenomenális hőháztartást biztosító. Tehát az, amit a menet közben a lábunkra lenézve látunk csak dizájn, de olyan szempontból valós, hogy lábunk a hidegben sem fázik: mintha lávaföldeken járnánk és nem a deres mezők mellett!

A Santini nem ma kezdte az ipart. Már az 1970-es években a márka felszerelésében tekert a fél profi mezőny, az olasz gyártó úttörője volt a Lycra alapanyag elterjesztésének. Hasonlóképpen elsőként alkalmaztak antibakteriális szövetet, majd aerodinamikát javító egyberuhát. Az időjárás viszontagságaival dacoló szél- és csapadékálló szövet alkalmazása ugyancsak a Santini névhez fűződik, amely a kerékpársportban mára már egy legenda. A versenysikerek sem maradtak el: megszámlálni is nehéz hány világbajnoki vagy Tour de France győzelem, olimpia érem fűződik a márkához. Manapság többek közt a Trek-Segafredo World Tour csapat hajt Santini felszerelésben, az amerikai sztárok egyik kedvence a most bemutatott Lava kantáros hosszúnadrág.

A Lava nem a legmelegebb nadrágmodell a széles Santini palettán. Fagyponttól 15 fokos hőmérséklethez ajánlja a gyártó – egyéni igények és külső körülmények függvényében. Viszont az egyik leginkább testhez álló, könnyű, téli modell meglepően vékony, mégis képes dacolni a hűvös időjárással, amikor a lábmelegítő már nyújt megfelelő védelmet.

„Az igazán jó kerékpáros nadrág legfőbb ismérve a megfelelő illeszkedés és a betét által nyújtott kényelem.” – vallja az olasz gyártó, „Az a lényeg, hogy a kerékpáros egyszerűen feledkezzen el a ruhadarabról.” Ezt a nézetet én is teljes mértékben osztom. Ha a nadrág „második bőrként” viselkedik, megfelelő védelmet és kényelmet nyújt, a hajtásra nincs befolyással, akkor vevő vagyok rá! Mindehhez speciális alapanyagokra, szabástechnológiákra és temérdek szakmai ismeretre, tapasztalatra van szükség. A Santini még arra is figyel, hogy a felsoroltak mellett a tartósság se szenvedjen csorbát, így a kerékpáros a lehető leghosszabb ideig élvezheti a felszerelés nyújtotta előnyöket.

Eme hosszú bevezető és márkaismertető után nézzük, hogy tapasztalataim megegyeznek-e a Trek-Segafredo nagymenőivel! A szabás olasz módra testhez álló (vékonydongájú bicajosok előnyben!), a „Thermofleece” belső anyag tapintása kellemes, vastagsága meglepően csekély egy őszi-téli használatra szánt nadrág esetében. Felhúzva érezni a lábra feszülő anyag által nyújtott hőszigetelést és kiváló melegérzetet.

Első bevetés, ismerkedés:
A gyártó által megadott 0-15 fokos hőmérséklet-intervallumot rögtön próbára tettem, hiszen induláskor a higanyszál még a kék tartományban vergődött. Könnyed ötórás edzőkörre indultam, úgy terveztem, hogy gyorsan kezdek, és amire a hőmérséklet normalizálódik, már úgyis bőven átmelegszem. Hát az első negyedóra nem volt könnyű! Az alapanyag szélcsendben szépen tartja a meleget, de az erős fuvallatokhoz kissé „szellős”. Mivel nem tartalmaz szélálló membránt, szeles napokon inkább az 5-15 tartományhoz használnám. Mindazonáltal arra, amire a Trek-Segafredo használja – versenyzésre és intenzív edzésmunkához – tökéletes. Ilyen körülmények közt a fagypont alatti hőmérséklet sem lehet kizáró ok.

Az eposzi hosszúságú bicajozás a Lava valódi „játéktere”. Tapasztalatom szerint a GITevo betét nemhogy 5 óráig, hanem akár lényegesen hosszabb távokon is csodálatos kényelemet tesz lehetővé. (A gyártó 6 órát ad meg ideális nyeregben eltöltött időre.) A betét további érdekes megoldása az integrált Twist Gel Core réteg, amely hatékony vibrációelnyelő képességet kölcsönöz a Lava-nak. Tehát nemcsak a nyomást minimalizálja, hanem aktívan is részt vesz a rezgések, ütések csillapításában. A nadrágot elsősorban országúti edzések során használtam, de szerintem a montizásban ez a tulajdonság még nagyobb szerepet kaphat.

Rázós menet azért akadt, lévén a Santini egy téli cyclocross versenyen is bevetésre került. A betét tényleg jól állja a felugrások jelentette terhelést, de a komfort ilyen rövid versenyen kevésbé fontos, és a 95%-os intenzitáshoz ez a nadrág már kissé túl meleg. Tehát maradtam az edzéseknél: a Lava itt nyújtja „tudása” legjavát!

És ha már hosszú menetekről beszélünk, a kiruccanások télen rendre a nagy sötétségben végződnek. Sok esetben imáimba foglaltam a tervezőket, amiért jókora, hatékony fényvisszaverő nyomatokat helyeztek el a Lava számos részén, így a nadrág oldalról és hátulról is több száz méterről kivehető. Az egyik ilyen fényvisszaverő terület a bokarész, amely profi záródást kapott. Lentről garantáltan nem jön be hideg levegő!

Látszik, hogy a Lava sok-sok kilométer megtételére lett kitalálva. Erre nemcsak a betét kényelme utal, hanem az anyagfelület ellenállósága és egyszerű tisztítása. Szabályosan öntisztuló, és több hónap használat után semmilyen kopás nem látható rajta. De a felületnek ugyebár van egy másik érdekes tulajdonsága…

„Mi van a „Lava Effect”-tel? Van pirosodás, vagy az egész csak humbug?” Hát nem mondanám, hogy vörösen izzik a nadrág, a térdrészen és állítólag hátul látható valami, de nagyon kell nézni, hogy valaki észrevegye. Ellenben a Thermofleece kialakításnak köszönhetően – az anyagvastagsághoz képest – valódi lávafolyam van a lábon!

Az sem lenne baj, ha a Santini nem erre a vizuális effektre hegyezi ki a Lava nadrág marketingjét, mivel a komfort és a kiváló alapanyag révén önmagában is telitalálat. Egy vérprofi kerékpáros nadrág, amelyben semmi gondot nem jelet lenyomni egy 5-6 órás edzőkört, feltéve, ha a hőmérséklet az 5-15 fokos intervallumban mozog. A Santini tudja, hogyan kell prémium kerékpáros ruházatot készíteni – ezt teszik már vagy 50 éve. Tehát nem szükséges agyonmisztifikálni, technológia humbuggal kitömni, elég az, ami benne van.

A Lava esetében ismét egy kiváló Santini terméket ismerhettem meg, amely egy kissé cingár kerékpárosra, mint jómagam tökéletesen passzol. A színváltáshoz és a belső Thermofleece „fluo” narancs színéhez nem feltétlen ragaszkodom, de ettől függetlenül ez a nadrág a szekrényemben landolt, várva az őszi, téli és tavaszi hosszú országúti edzéseket.

A Santini Lava nadrágot most akciósan itt tudod megvenni:
KATTINS IDE

De az alábbi helyeken további kiváló minőségű Santini ruhákat találsz:
KATTINTS IDE
KATTINTS IDE
KATTINTS IDE

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo