fbpx

Rogerst felmentették – a klenbuterol-ügy több szemszögből

Felmentették a tavaly pozitív doppingteszt miatt felfüggesztett Michael Rogers-t, ami precedens értékű a klenbuterollal megbukó sportolók ügyének kezelésében, az UCI és a WADA gyakorlatában is.

Michael Rogers

Michael Rogers

Rogers tavaly októberben szolgáltatott klenbuterolra pozitív mintát a Japan Cup országúti versenyen, ezt követően december 18-án függesztette fel licencét a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI). Hasonló módon bukott a belga Jonathan Breyne is, aki a teszt eredménye után öngyilkosságot kísérelt meg.

A szabályok szerint az UCI és az Antidopping Világszervezet (WADA) is megadja a lehetőséget a pozitív mintát szolgáltató sportolóknak, hogy magyarázattal szolgáljanak, milyen módon került szervezetükbe a tiltott szer, és ez alapján felmenthetők a doppingvétség vádja alól. Január végén számolhattunk be arról, hogy az UCI és a WADA is belátást kíván tanúsítani azoknak a klenbuterollal bukó sportolóknak az ügyében, akik bizonyíthatóan „veszélyeztetett” országban, például Kínában kerülhettek kapcsolatba a szerrel, szennyezett hús elfogyasztása után.

Mr. Rogers magyarázatát és egyéb üggyel szakértői véleményeket figyelembe véve az UCI álláspontja szerint nagyon valószínű, hogy a klenbuterol nyomai szennyezett hússal kerültek a szervezetébe Kínában, mielőtt Japánba utazott volna – áll az UCI közleményében, és a kerékpársportban precedens értékű felmentő ítéletet hoztak. Felhívják továbbá ismét a sportolók figyelmét, hogy a klenbuterol szempontjából legrizikósabb országokban – például Kínában és Mexikóban – ne fogyasszanak húst.

Michael Rogers csapata, a Tinkoff-Saxo közleményben üdvözölte a döntést, és biztosították a rajongókat a háromszoros időfutam-világbajnok visszatéréséről: “Az elmúlt négy hónap nehéz időszak volt Michael és a csapat számára is, ő kulcsfontosságú versenyző, és nagyon éreztük hiányát a szezon első körversenyein is. Nagyon örülünk hogy visszatérhet az országútra, le is ülünk most, hogy egyeztessük a további versenynaptárat, s reméljük hamarosan a legjobb formájában láthatjuk!”

Az ügyhöz kapcsolódik az http://cyclingtips.com.au/ oldalon időnként jelentkező Secret Pro (a titokzatos profi) írása, aki tulajdonképpen elébe ment az eseményeknek, hitelesen tolmácsolva a bringások véleményét a hasonló ügyekről:

Persze, mindig ugyanazokat a kifogásokat és tagadásokat hallhatjuk az ilyen ügyekben, hogy véletlen volt, de Mick esetében én elhiszem, hogy igazat mond. Hamarosan döntést hoznak a B-minta vizsgálatát követően, de azért szeretnék megosztani előbb háttérinformációkat a Pekingi Körversennyel kapcsolatban.

A Pekingi Kör idején olyan pletykák keltek szárnyra a mezőnyben – és hangsúlyozom, ezek pletykák voltak – hogy a versenyen levették a klenbuterolt a tesztelendő doppingszerek listájáról. Erről hivatalos UCI-kommünikét senki nem látott, de sokan elég magabiztosnak tűntek ezzel kapcsolatban. A szervezők előzőleg sok erőfeszítést tettek, hogy tiszta ételt szolgálhassanak fel, de azt rebesgették, hogy ennek ellenére még az ellenőrök is pozitív mintát adtak, amikor saját magukat tesztelték. Minden ételt a szervezők biztosítottak a szálláson, mégis mindenkinek az ételszennyezés járt a fejében. Sokan szinte csak rizst ettek végig, ez tűnt a legbiztonságosabb megoldásnak, pedig volt sertéshús, tojás, és ki tudja mi még. Az utolsó estén Pekingben sokan ki akartak menni az éjszakába, és Mick köztük volt.

Azok közül, akik ott voltak a Pekingi Körversenyen, senki nem akarta megnyerni a Japan Cup-ot. Mindenki félt, hogy pozitív lesz klenbuterolra, és a győzteseket nyilván tesztelik. Ha igaz, hogy Kínában nem keresték a klenbuterolt, úgy tűnik, a japán antidopping hatóságig nem jutott el az üzenet. Az a röhej, hogy megnyerni egy Japan Cup-ot kb. akkora dicsőség, mint egy hétvégi amatőr versenyt. Miért kockáztatna bárki ezért? Ráadásul az én köreimben nem nagyon hallott senki arról, hogy valaki klenbuterolt használt volna, hiszen túl sokáig ott „virítanak” benned a nyomai. Minden bringás egyetértett abban, hogy Mick ügye maszatolás, de nyilvánosan senki nem védte meg. Egyszerűen nincs értelme, hogy a mai doppingtesztek mellett bárki is szedjen klenbuterolt. Én abban sem vagyok biztos, hogy Contador pozitív esete szándékos volt. Néhányan úgy vélték, hogy talán szennyezett vért szúrt vissza magába. Ki tudja… Sok történetet hallottam a múltban, hogy összekevertek vértasakokat…

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo