fbpx

Paris-Roubaix: “Degenkolb’s day” – videó

Élete eddigi legnagyobb győzelmét aratta a német John Degenkolb (Giant-Alpecin) a Párizs-Roubaix-n, s nem azért, mert a Roubaix az egyik legértékesebb monumentum a naptárban, hanem azért, ahogy ma versenyzett.

paris_roubaix

A 253 kilométeres, 50 kilométernyi kockaköves szektort tartalmazó versenyen jó idő várta a mezőnyt, ami meglehetősen későn kezdett csak fogyni, az első vízválasztó pavé, a céltól 100 kilométerre lévő Arenberg erdő után még sokan tekertek együtt. (És egy nem mindennapi közjáték is megzavarta a versenyt, de végül nem történt kizárás.) A következő igazán nehéz szektorokban a Quick Step csapata próbálta szétrázni a sorokat, de a legfőbb ellenfelek közül nem sikerült elrázni senkit sem.

Egyre közeledve a célhoz, miközben a peloton is egyre kisebb lett, több akciót jegyezhettünk, Vandenbergh (Etixx-Quick Step), Wiggins (Sky), Vanmarcke (Lotto NL) Roelandts (Lotto Bel) is próbálkozott, de az esélyesek együtt maradtak. Végül Lampeart (Etixx-Quick Step) és Van Avermaet (Lotto Bel) tudott elszakadni.

Stybar, Degenkolb és Van Avermaet

Stybar, Degenkolb és Van Avermaet

Az addig is tanári módon helyezkedő John Degenkolb ezután zseniálisat és váratlant húzott, akárcsak Alexander Kristoff Flandriában. Előbb előre küldte emberét, De Backert, majd fellószolva rá megpihent kicsit, s üldözőbe vette egyedül a kétfős élbolyt. Mögötte a sok nagyágyú között nem volt egyetértés miután kialakult a Stybar (Etixx-Quick Step), Boom, Elmiger (IAM), Keukeleire (Orica-GreenEdge) összeállítású második üldözőkvartett.

Degenkolb az utolsó 10-esre felért a duóra, akik közül Lampeart “be is húzta a féket”, hogy ne vigye el a mezőny leggyorsabb emberét a célig. Van Avermaet viszont úgy döntött, neki jó lesz a sokadik dobogós helyezés és be-besegített Degenkolbnak. Hátulról Stybar még felugrott a trióra, de az utolsó 2 kilométeren belül már tehetetlenek voltak a német sprinterrel szemben, a helyzeten az sem változtatott, hogy Boom, Elmiger és Keukeleire is felzárkózott.

Videón az utolsó 10 kilométer:

A Giant-Alpecin kapitánya azt érezte meg zseniálisan, hogy hiába ő a leggyorsabb a mezőnyben, nem szabad mégsem a sprintre várnia, mert elmegy a hajó, ha elengedi Van Avermaet-t és Lampeart. Ilyen húzásra csak a legnagyobbak képesek. A Roubaix Velodrómban könnyedén megoldotta végül a házi feladatot, lehajrázva sokkal lassabb ellenfeleit, s a Milánó-Sanremo után idei második monumentumát nyerte.

Végeredmény:

1 John Degenkolb (Ger) Team Giant-Alpecin 5:49:51
2 Zdenek Stybar (Cze) Etixx – Quick-Step
3 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
4 Lars Boom (Ned) Astana Pro Team
5 Martin Elmiger (Swi) IAM Cycling
6 Jens Keukeleire (Bel) Orica GreenEdge
7 Yves Lampaert (Bel) Etixx – Quick-Step 0:00:07
8 Luke Rowe (GBr) Team Sky 0:00:28
9 Jens Debusschere (Bel) Lotto Soudal 0:00:29
10 Alexander Kristoff (Nor) Team Katusha 0:00:31

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo