fbpx

Papírforma és bombameglepetés a szezon első XCE világkupáján – a 10. Benkó Barbi nyilatkozik

Benkó Barbara 10. A nőknél a regnáló világbajnok Alexandra Engen, a férfiak mezőnyében egy fiatal új-zélandi srác, Samuel Gaze győzött az ausztrál esőerdőben.

Cairns 1996 után ismét, idén új állomásként került be az  UCI MTB Világkupa versenynaptárba. A megszokott forgatókönyv szerint, pénteken a cross country eliminator szakág versenyeit rendezték meg. A 813 méter hosszúságú pálya széles egyenessel kezdődött, majd két-illetve egynyomos hullámos részekkel folytatódott. Ezeket egy meredek egynyomos emelkedő követte, majd a célegyenes előtt még egy technikás letörésekkel tarkított lejtőt kellett abszolválniuk a versenyzőknek. A viadal legfőbb nehézségét a végig szakadó eső jelentette, ami rendkívül sarassá, csúszóssá tette a talajt.

A kvalifikáció után, az élőben közvetített egyenes kieséses futamok során Benkó Barbarának (Focus XC Team) szurkolhattunk, aki a többszörös világkupa győztes Jenny Rissveds (Scott-ODLO) és a veterán Sabine Spitz (Haibike) ellen próbálta kiharcolni a továbbjutást. Izgalmakban nem volt hiány, hiszen a rajtot követő egyenes végén a svéd lány megcsúszott és kiküllőzte az első kerekét Sabine Spitz bringáján. Barbi jól tartotta magát, talán meg is lett volna a továbbjutást érő 2. hely a futamban, mert Rissveds láthatóan szenvedett a hatalmas nyolcastól az első kerekében, de a magyar versenyzőnő is pórul járt, defektet kapott.

Barbi helyzetjelentése a világkupáról:

Ma reggel volt a kvalifikáció 9:30-kor, az egész jól ment, 8. idővel jutottam tovább! Aztán délután 16:30-kor voltak a döntők a legjobb 16-nak! 4×4-es futamok. Páran visszaléptek az indulástól mert két napja megállás nélkül szakad az eső, a körülmények borzalmasak a pályán és a pályán kívül is… Tipikus trópusi időjárás, de legalabb meleg eső esik, 30 fok van és 85-90%-os pára. Ha így marad az idő, érdekes lesz vasárnap… Az expo terület is úszik… Autók akadnak el, a sátrakhoz alig lehet bejutni.

Visszatérve a versenyre a későbbi második, de legjobb idővel kvalifikáló Jenny Rissveds és Sabine Spitz volt még az én futamomban! Egy ember visszalépett. Jól ment az eleje, a pump track-en külső íven mentem, ők belül, és ott át is vettem a vezetést, majd egy ugrató után egy sziklán felütöttem a hátsó kerekem. Számomra itt véget is ért a verseny, felnin begurultam… Sajnálom, mert nem éreztem rosszul magam es tetszett a pálya, de ez egy technikai sport. Igazából megcsúsztam a sárban és nem ott landoltam, ahol terveztem. Benne van a pakliban! Remélem vasárnap jobb lesz, és az idő is normalizálódik!

Benkó Barbi a rajtnál

Benkó Barbi a rajtnál

A döntőbe végül a Jenny Rissveds, Alexandra Engen (Ghost Factory Racing), Katrin Stirnemann (Sabine Spitz Haibike), Jolanda Neff (LIV) négyes jutott, ahol a két svéd lány magabiztosan versenyzett és Engen-Rissveds sorrendben megszerezték az első két helyet. Stirnemann az egyik hullámnál be akarta hozni lemaradását, túl gyorsan érkezett a meredek lejtő aljára és kis híján átesett a kormányon, így a dobogó legalsó fokára, a dél-afrikai cross country győztes, Neff állhatott.

Alexandra Engen így örült győzelmének. Forrás: www.uci.ch

Alexandra Engen így örült győzelmének. Forrás: www.uci.ch

Csodálatos! Nagyon idegörlő, az első világkupa előtt nem tudod, hogy állsz a többiekhez képest, de most megkönnyebbültem és boldog vagyok, hogy nyertem. Nagyon szeretem az ilyen időjárást. Gyerekként is mindig ki akartam menni, ha esett az eső, kedvelem a „sárbirkózást” – mondta Engen.

A női dobogó

A női dobogó. Forrás: mtbs.cz

A férfiaknál több nagy esélyes is hibázott a negyed-és elődöntőkben. Fabrice Mels (Salcano), Julian Schelb (Multivan Merida) és Simon Gegenheimer (Rose) is a technikás lejtőn estek el, így elbúcsúzhattak a döntős reményektől. Schelb teljesítménye a kisdöntőben felettébb bíztató volt, talán ő sajnálhatja legjobban, hogy lemaradt a döntőről.

Julian Schelb esése

Julian Schelb esése

A mindent eldöntő futam névsora így is komoly csatát vetített előre, de az élete első XCE világkupáján induló új-zélandi Samuel Gaze gyakorlatilag lealázta a világbajnokból, tavalyi világkupa összetett győztesből és a legjobb svéd MTB versenyzőből álló mezőnyt.  Daniel Federspiel (Ötztal Scott) sprint sebessége végül elég volt a második helyre, míg a regnáló világbajnok, van der Ploeg harmadik lett.

A férifak döntőjének rajtja

A férifak döntőjének rajtja. Forrás: mtbs.cz

Különös, hogy a közvetítés elején láthattuk Gaze-t egyedül görgőzni a szakadó esőben, míg a többiek körül esernyővel álltak, vagy a csapatsátorban végezték a bemelegítést. Az 1996-os születésű srác érzete az előfutamok során is, hogy van keresnivalója és annyira feltüzelte magát a döntőre, hogy bőven túlszárnyalta saját határait.

Nem találok szavakat, ez lenyűgöző! Tudtam, hogy Daniel gyorsabb nálam az célegyenesben, így a rajttól maximumot kellett mennem, mindent beleadtam – összegezte Gaze.

A férfi dobogó

A férfi dobogó. Forrás: mtbs.cz

Eredmények

Férfiak:

1. Samuel Gaze (Új-Zéland)
2. Daniel Federspiel (Ötztal Scott Racing Team)
3. Paul van der Ploeg (Giant)
4. Emil Lindgren (Giant Pro XC Team)
5. Julian Schelb (Multivan Merida)
6. Simon Gegenheimer (Rose)
7. Gregor Raggl (Ötztal Scott Racing Team)
8. Markus Schulte-Lünzum (Focus XC Team)
9. Fabrice Mels (Salcano Alanya)
10.Shaun Lewis (Ausztrália)

Nők:

1. Alexandra Engen (Ghost Factory Racing)
2. Jenny Rissveds (Scott-ODLO MTB Racing)
3. Jolanda Neff (LIV Pro XC Team)
4. Kathrin Stirnemann (Sabine Spitz Haibike Pro Team)
5. Eva Lechner (Colnago Südtirol)
6. Kate Courtney (Specialized)
7. Sabine Spitz (Sabine Spitz Haibike Pro Team)
8. Jovana Crnogorac (Salcano Alanya)
9. Helen Grobert (Focus XC Team)
10.Benkó Barbara (Focus XC Team)

A vasárnapi XCO futamra a Focus XC Team videójával hangolódhatunk:

Kezdőkép: www.uci.ch

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo