fbpx

Pantanira emlékezve – Bemutatták a 2014-es Giro d’Italia útvonalát

Belfasti start, rövidebb transzferek, a kalóz legendás győzelmeinek helyszínei, 3 pihenőnap, 8 sprintereknek való és 10 hegyes illetve hegyi szakasz valamint 3 időfutam. Ez az olaszok 2014-es receptje a kőkemény kerékpársport kategóriában. Lássuk a részleteket a 2014-es Giro d’Italia-ról!

Vincenzo Nibali (Fotó: Stefano Sirotti - sirotti.it)

Vincenzo Nibali (Fotó: Stefano Sirotti – sirotti.it)

Az útvonal bemutatásának prezentációján természetesen Vincenzo Nibali volt a legnagyobb sztár, még annak ellenére is, hogy ő maga nem vesz részt a versenyen, már korábban bejelentette, hogy a következő esztendőben a Tour de France-ra koncentrál.

A 97. Giro több alkalommal is a kerékpársport egyik (ha nem a legnagyobb) ikonja, Marco Pantani előtt tiszteleg az útvonal során. A versenyzők érintik a 10 évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt sportoló legkedvesebb edzőútvonalait valamint Oropa és Montecampione hegycsúcsát is. Előbbin 1999-ben (egy láncleesés után, 49 versenyzőt megelőzve), utóbbin 1998-ban diadalmaskodott az olasz.

giro_2014

Az UCI külön engedélyével 3 pihenőnappal is megszakított 3449,9 km-es táv talán az elmúlt évek legkiegyensúlyozottabb háromhetesét eredményezi.

giro_2014_szakasz-001

A május 9-ei start egy csapatidőfutam lesz amelyet a korábban bejelentettek szerint Belfastban rendeznek.

giro_2014_szakasz-002

A második napon is maradnak a városban, ezúttal a sprinterek villoghatnak majd.

giro_2014_szakasz-003

A harmadik napon még maradnak Írországban, hogy aztán repülőre pattanva (és az első pihenőnapot élvezve) megérkezzenek az anyaországba.

A hosszú transzfer okán a 4. szakasz lesz az egyik legrövidebb a maga 121 kilométerével. A rövidke „pihenő” után három 200 kilométer feletti szakasszal keményítenek a szervezők: 4 hegyi befutó (Viggiano, Montecassino, Montecopiolo, Sestola) foglal szendvicsbe egy sprintereknek illő etapot.

giro_2014_szakasz-011

A második pihenőnapot követően egy sík szakasz után kerül sor a jövő évi kiírás leghosszabb, 249 kilométeres napjára, amelyen a Milano – San-Remo szerű gurulóversenyre van kilátás.

giro_2014_szakasz-012

A 12. szakaszon rendezik a hosszú időfutamot. A 46,4 km amely két kisebb emelkedőt is tartalmaz majd. Ezután ismét a gyorslábúak vehetik át a stafétát.

Ezt követően kerül sor a már említett Pantani emlékszakaszokra, az első-két igazán kemény hegyi befutóra. Ezek után már minden bizonnyal a Giro legkomolyabb esélyese lesz az, aki rózsaszínben hajtja álomra fejét a harmadik pihenőnapon.

Az utolsó hét egy komoly hegymászással kezdődik, majd utolsó előtti alkalommal lépnek színre a sprinterek, ezt követően Panarotta hegycsúcsán rendeznek hegyi befutót, majd következik a Giron hagyománnyá vált hegyi kronó.

giro_2014_szakasz-019

Ha még itt sem dőlt volna el a verseny, a 20. etapon másszák meg a híres Monte Zoncolant, hogy a záró, Triesztbe vezető 169 km-es szakaszon már az ünneplésé és a leggyorsabbaké legyen a főszerep június 1-jén.

giro_2014_szakasz-020

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo