fbpx

Oldschool, sáros cyclocross-pályán belga győzelem Ózdon – videók

Talán furcsán hangzik, de a magyar SuperCross sorozatban legtöbbször valahogy megúszta a mezőny a sáros körülményeket. Nos, az idei második futamon, Ózdon nem így történt. Már a 11:45-kor rajtoló női és egyéb korosztályos kategóriák versenye közben eleredt az eső, a 13 órás rajt után pedig már szakadt, egyre sárosabbá, csúszósabbá téve a pályát.

A verseny szervezőit dicséri, hogy a tradicionális, sportpálya körül kialakított cyclocross pályán szárazon és sáros körülmények között is jó versenyt lehetett menni. Kevesen panaszkodtak az esőben rajtoló elit futam indulói közül a zord időjárásra, bár néhányan rossz gumit választottak ezekhez a körülményekhez, így járt a sorozat kazincbarcikai versenyét nyerő Fejes Gábor (Dr. Bátorfi AKTK) is.

Cleppe előz

Cleppe előz

A legjobban ma Búr Zsolt (Alpinbike Team-Giant-Endura-CsontiCar) kezdett, akit a belga Wouter Cleppe vett üldözőbe Buruczki Szilárddal (Kőbánya TC). Cleppe a második körre felzárkózott Búrra, majd méterről-méterre el is távolodott, bebiztosítva előnyét, amibe az utolsó körben már egy apróbb bukás is belefért.

Videón az elit/U23/master1 futam (by SteveStudio):

A belga srácnak, aki hosszabb időt tölt majd diplomata-családtagként nálunk, ez volt az első cyclocross-sikere nálunk, de valószínűleg nem az utolsó… Érdekesség, hogy – mint megtudtuk tőle – származása ellenére nem cyclocrossozott hazájában, inkább mountain bike maratonokon ért el sikereket. Bár a verseny közben arckifejezése nem erről árulkodott, de „mókás” dolognak tartotta kipróbálni ezt a szakágat, ami úgy tűnik a vérében van…

Az elit férfi dobogósok

Az elit férfi dobogósok

Teljes, kategóriánkénti és abszolút eredménylisták: supercross14_ozd2

SuperCross összetett két futam után: supercross_összetett_javitott_ver2

Babka Szabolcs galériája: https://www.facebook.com/szabolcs.babka/media_set?set=a.664584063575704.1073741832.100000723489515&type=1

Cséri Szilvia és Káldi Tamás képei: https://www.facebook.com/tamas.kaldi/media_set?set=a.592456544134798.1073741869.100001113724626&type=1

A női és korosztályos kategóriák futamai videón (by SteveStudio):

A SuperCross sajtóközleménye:

Őszi eső kavarta meg a SuperCross elit mezőnyét

A SuperCross futamok történetében egy híján húsznál tartunk az ózdi eseménnyel, de valahogyan ez idáig nem volt igazi áztató esős verseny a korábbiakban. Ózdon pótolta a sors ezt a „hiányosságot”, a középső rajtban indulók félig, az utolsó résztvevői teljes egészében nyakukba kapták az égi áldást.

Az első, 11 órai rajtban Kazincbarcikához hasonlóan ezúttal is oktatni próbáltak a szlovák fiatalok, négyük közül ezúttal Jan Gajdosik (CK MSK Ziar nad Hronom) vitte a győzelmet. Ami azonban a magyar utánpótlás szempontjából fontos, hogy az U15-ös korosztályú Fetter Erik (Pilis CCC) végig tartani tudta a tempót az északi ellenfelekkel. Ezt még dicséretesebbé teszi, hogy az Elit férfi kategória élmezőnyén kívül bármely más korosztályban az első helyekért küzdhettek volna a 17 (és 15) év alatti srácok azokkal a köridőkkel, mellyel négy körüket teljesítették. A master 3-at is szlovák versenyző nyerte, a 63 éves (!) Ladislav Longauer (CK Banská Bystrica) személyében.

A 11:45-ös rajtnál már sejteni lehetett, hogy elered majd az eső, nem is kellett rá sokat várni. Nagyjából a futam fele telhetett el, amikor rákezdett a vihar Borsodban, fel is döntött rajt-cél kaput, körszámláló-kijelzőt, s amit csak lehetett. A gyors rendezői beavatkozás következtében azonban a futamot nem befolyásolta az esemény. A nőknél Dósa Eszter (Vitalitás SE) a „sűrűből” rajtolt, mivel Kazincbarcikán még nem állt rajthoz, így az első kört a mezőnyön való átverekedéssel töltötte. A második körben aztán átvette a vezetést Rozsnyai Marianntól (deviantmtb), akivel szemben a végére egy perces előnyt tudott összeszedni. U19-ben Dina Mártonnal (Pilis CCC) az első két körben még tudta tartani a lépést Zathureczky Márk (Bikeexpress SE), de aztán előbbi a harmadik körben ritmust váltott és ellépett ellenfelétől. A master 2-esek között Specziár Viktor (CUBE Balaton Team) és Vinczeffy Zsolt (Footstrong SE) szinte végig azonos sebességgel haladtak. A köztük lévő különbség a második körben alakult ki, mikor utóbbi egy defekt, és az amiatt szükséges kerékpárcsere okán összeszedett 17 másodpercnyi hátrányt.

Az utolsó futam 13 órakor már szakadó esőben rajtolt, a megváltozott körülmények pedig sok versenyzőnek keresztülhúzták a számítását, így néha „szokatlan” párharcokat is láthatott a közönség. U23-ban Rózsa Balázsnak (KSI Csepel SE) már az első körben elúszni látszott a futam, de ezúttal későbbi köridejei is elmaradtak Fenyvesi Péterétől (CUBE Csömör), aki a csúszós-saras körülmények között „jól jött ki” abból, hogy a cyclo-cross versenyeken is ragaszkodik a mountain bike kerékpárjához. Master 1-ben Szabó András Balázs (Merida Maraton Team – CST) és Kovács István (Ózdi KE) hét és fél körön keresztül nem tudott dűlőre jutni, végül az utolsó körben tettek pontot párharcuk végére, mely előbbi javára dőlt el.

Az elitek között Kazincbarcikához hasonlóan Búr Zsolt (Alpinbike Team – Giant) ért vissza először az első körről, mögötte Buruczki Szilárd (Merida Kőbánya TC), Stefan Gajdosik (Bikepro Banská Bystrica) és Wouter Cleppe (RAM Bikes) érkezett. A második körben Gajdosik úszott meg a sorról, a harmadikban pedig Cleppe kezdett el „előre menekülni” ellenfeleitől. Féltávnál már jól kirajzolódni látszottak az erőviszonyok, valamint az, hogy ezúttal kiknek nem sikerült túl jól a gumiválasztás. Így járt például Fejes Gábor (Dr. Bátorfi Agria KTK) aki végül Gajdosik, Molnár István (Bianchi Peloton Club), Grolmus Bystrik (Velosvet Cycling Team) és Temesi Viktor (Alpinbike Team Giant) mögött az elit kategória nyolcadik helyén ért célba. A dobogós helyekben változás féltávhoz képest már nem történt, Cleppe és Búr, valamint Búr és Buruczki között szinte azonos módon nőtt a különbség körről-körre.

A verseny utáni eredményhirdetésen a rendezéshez sok segítséget nyújtó ózdi önkormányzat nevében Galanics Ferenc és Vitális István képviselők, míg a sportszervező iroda részéről Vanczák Attila adták át a dobogósok jutalmait. A IV. SuperCross Sorozat két hét múlva, november 17-én Veszprémben folytatódik, mely eseményről részletesen a www.veszpremcross.hu honlapon, vagy a sorozat facebook-profilján (www.facebook.com/supercrosssorozat) keresztül lehet tájékozódni.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo