fbpx

Nagykanizsán épül az ország első épített olimpiai krossz pályája

Nagykanizsa városvezetése évek óta komoly energiát fektet abba, hogy az ország egyik kerékpáros nagyhatalma legyen. Mi sem bizonyítja jobban kitartó munkájukat, mint az, hogy augusztus első felében várhatóan elkészül az ország első épített olimpiai krossz pályája, amelynek a város szélén található szabadidő központ és az azt övező erdős terület ad teret. A város a Magyarország – Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Programban, az Európai Unió társfinanszírozásával valósítja meg a projektet.

kanizsa xco map

„Évek óta nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy a városban fokozzuk a szabadidősportok, ezen belül is a kerékpározás iránti érdeklődést. Egy sikeresen megpályázott EU-s projekt kapcsán merült fel bennünk az ötlet, hogy szeretnénk uniós forrásából egy olyan hegyikerékpáros pályát létrehozni, amely minőségi, tehát versenyek rendezésére is alkalmas, ugyanakkor időtálló és bárki által saját felelősségre használható az egész szezonban. A Waberer’s Areus Cube csapatot is üzemeltető Sport Vision & Solutions Kft. szakértelmének köszönhetően egy professzionális koncepció került kidolgozásra. Jelenleg is folyik a kivitelezés, hamarosan elkészül a pálya. Bízunk benne, hogy a kanizsai mountainbike park elnyeri majd a helyiek és természetesen minden kerékpáros tetszését és ez által sokszor ellátogatnak majd hozzánk.” – mondta el Holczinger Melinda.

IMG_3816

A pálya elkészültével néhány próbafutamot terveznek az üzemeltetők, de nem kell sokat várni az első hivatalos versenyre sem, ugyanis az idei Elimina Tour szeptember 13.-i eliminátor futamát követően, szeptember 14-én az UCI által minősített C2-es minősítésű olimpiai krossz futamot rendeznek majd itt. Ezáltal az átadás után nem sokkal máris egy igen rangos eseménynek adhat otthont a versenypálya.

IMG_3820

„Nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen kivételes kezdeményezés mellé állhattunk. Immáron négy esztendeje menedzseljük az ország egyetlen profi MTB csapatát. Versenyzőink folyamatosan járják a világot, hogy versenyeken vegyenek részt, így számos világkupán, világbajnokságon, valamint Parti András lévén olimpián is részt vettünk már. Kellő tapasztalat birtokában – versenyzőink javaslatait is figyelembe véve – büszkén mondhatom el, hogy olyan világszínvonalú pályát alkottunk meg, amely reményeink szerint nem csak a hazai, de a külföldi versenyzők elismerését is kiváltja majd. Nagykanizsa hozzáállása a kerékpársport népszerűsítéséért példaértékű, bízom benne, hogy pár éven belül elérik céljukat és valóban a kerékpározás fellegváraként említik majd ezt a kivételes várost.” – mondta Tóth Árpád az SVS Pro Team-et (Waberer’s Areus Cube) menedzselő Sport Vision & Solutions Kft. ügyvezetője.

IMG_3819

Magyarország első nemzetközi színvonalú épített mountainbike pályája – a kanizsai XCO versenypálya – 4200 m hosszú, 160 m szintemelkedéssel. A pálya lüktetően változatos. Hat meredek emelkedőt és rendkívül technikás lejtmeneteket tartalmaz. A pályát 5 fő részre lehet osztani, amelyben a nehezebb részeket mindig egy könnyebb követi. A pálya három ugratót, három döntött kanyart, egy sziklakertet, egy pumpapályát és egy gyökeres lejtmenet részt tartalmaz. A felsorolt elemek teszik a pályát igazán technikássá. A két frissítő és technikai zóna közel található egymáshoz, valamint a nézői útvonalakat is úgy alakították ki, hogy mindössze 5 perc sétányi távolságra legyen több látványos pályaszakasz egymástól.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo