fbpx

MTB világbajnokság Hafjell 2014: Absalon ismét a csúcson!

Ahogy a világkupákon már megszokhattuk, ismét Nino Schurter és Julien Absalon párbaja hozta a legfőbb izgalmakat. Parti András technikai gondok ellenére 41.! A nőknél Catharine Pendrel defekt ellenére is nyert, sajnos Benkó Barbi negatív szériája folytatódott a nagy világversenyeket nézve.

A versenyek kedden kezdődtek, az Eliminator szakág futamaival. A nőknél nem történt meglepetés, az idén bombaformában versenyző svájci Kathrin Stirnemann bebizonyította, hogy ő a világ legjobbja.

Kathrin Stirnemann XCE világbajnok

Kathrin Stirnemann XCE világbajnok

Másodikként honfitársa Linda Indergand végzett, míg a dobogó harmadik fokára a hazai közönség bíztatását élvező, norvég Ingrid Boe Jacobsen állhatott fel. Utóbbi az eredményhirdetésnél érdekes módon egy kólásüveget szorongatott Astrid felirattal. Később kiderült, hogy télen elhunyt testvérére emlékezett remek helyezését követően. Magyart résztvevőként Benkó Barbara 12. lett.

Fabrice Mels már az új mezét hordja...

Fabrice Mels már az új mezét hordja…

A férfiaknál a döntő futam bővelkedett izgalmakban. A startot az osztrák Daniel Federspiel kapta el, majd, már-már szokásához híven, láncproblémái adódtak. A győzelemért hárman küzdöttek tovább, közülük az első helyen haladó Kevin Miquel (Franciaország) tűnt a legesélyesebbnek. Az utolsó kanyar aztán teljesen megfordította a sorrendet, Emil Lindgren (Svédország) belső ívről próbálta megelőzni a franciát, de összeakadtak, így nevető harmadikként a világkupa összetettet is megnyerő Fabrice Mels (Belgium) zsebelte be a világbajnoki címet is. Az ezüstérem Lindgrené lett, Miquel a harmadik hellyel vigasztalódhatott. Egyetlen magyar indulóként Juhász Zsolt a 38. pozícióban zárt.

Videón a döntő futam Fabrice Mels szemszögéből

Szerdán a csapatversenyre került sor, ahol a Jordan Sarrou (U23 férfi), Hugo Pigeon (U19 férfi), Pauline Ferrand-Prévot (U23 nő), Maxime Marotte (Elit férfi) összetételű francia négyes szerezte meg a világbajnoki címet. A futam lényege az volt, hogy minden kategóriából egy versenyzőnek egy kört kellett megtenni a cross country pályán.

A francia csapat nyerte a váltóversenyt

A francia csapat nyerte a váltóversenyt

Csütörtökön a juniorok koptatták a pályát. A lányoknál svájci siker született Nicole Keller lévén. A fiúknál négy magyar indulónak is szoríthattunk.

A magyarok a mezőny végéről vágtak neki a versenynek

A magyarok a mezőny végéről vágtak neki a versenynek

Dina Dániel két kör hátránnyal a 82., Palumby Zsombor egy kör hátránnyal 66., az idősebbik Dina testvér, Marci 64. lett. A legjobb magyar eredmény Kádi József Krisztián nevéhez fűződik, aki 11 perc 3 másodperc hátránnyal az 54. helyen zárt. A kategóriát a hatalmas tehetségnek számító, Simon Andreassen (Dánia) nyerte.

Simon Andreassen

Simon Andreassen

Pénteken az U23-as hölgyek kezdték meg a versenynapot. Az előzetes várakozások szerint az idei felnőtt világkupa győztes Jolanda Neff (Svájc) és csapattársa, Pauline Ferrand-Prévot (Franciaország) csatájára lehetett számítani. Ők ketten tulajdonképpen a felnőtt mezőnyt is elverték a nemzetközi versenyeken, de a világbajnokságon kénytelenek voltak U23-as kategóriában rajthoz állni. Neff nem is okozott csalódást népes rajongótáborának, magabiztosan nyerte a versenyt.

Jolanda Neff ennyivel jár a mezőny felett

Jolanda Neff ennyivel jár a mezőny felett

Másodikként az ebben az évben remeklő Margot Moschetti (Franciaország) végzett, megelőzve az XCE versenyen második helyet begyűjtő Linda Indergandot (Svájc). Ferrand-Prévot teljesítménye láncszakadás és egyéb technikai problémák miatt végül csak a 8. helyre volt elég.

A két U23-as világbajnok: Van Der Heijden és Neff

A két U23-as világbajnok: Van Der Heijden és Neff

Az U23-as fiúknál holland diadal született Michiel Van Der Heijden révén. Második Jordan Sarrou (Franciaország), míg harmadik kisebb meglepetésre az amerikai Howard Grotts lett.

Catharine Pendrel ismét világbajnok

Catharine Pendrel ismét világbajnok

Szombaton az elit felnőtt kategóriák futamai szerepeltek a programban. A nőknél a hazai pályán versenyző Gunn-Rita Dahle nem tudott beleszólni a dobogós helyekért folyó csatába, 9. lett. A győzelmet a szezon elejét kulcscsonttörés miatt kihagyni kényszerülő, de az évad második felére csúcsformába kerülő Catharine Pendrel (Kanada) szerezte meg. Az első kört még az újdonsült XCE világbajnok Kathrin Stirnemann (Svájc) húzta meg, ezután állt Pendrel az élre, és innentől kezdve végig vezetve nyerte meg a versenyt. Az utolsó körben kisebb dráma szemtanúi lehettünk, hiszen a kanadai defektet kapott, de végül sikerült egy profin végrehajtott kerékcsere után az élen maradni. Pendrel említette, hogy nagy előnyt jelentett neki az új, 27,5”-es kerekű összteleszkópos Orbea Oiz bringa, magabiztosan érezte magát a technikás lejtőkön is. Másodikként az orosz Irina Kalentieva fejezte be a versenyt, míg  a bronzérmes Lea Davison (USA) lett. Egy ideig Maja Wloszczowska (Lengyelország) is harcban volt a dobogós helyekért, de defekt miatt meg kellett elégednie a 7. pozícióval. Benkó Barbara egészségügyi problémáktól sújtva az 54. lett. közösségi oldalán így írt a versenyről:

Nem a legjobb érzés, amikor rákészülsz komolyan egy versenyre, lemondasz sok mindenről, beáldozol mindent és olyan dolog miatt nem megy, aminek az okát magad sem tudod… Rosszul lettem tegnap a VB-n, háromszor hánytam verseny közben. A csalódottságom elég nagy, de ilyen a versenysport, az élet megy tovább! Köszönöm mindnekinek a szurkolást, támogatást, a legjobbak vagytok!

Julien Absalon 5. világbajnoki címét szerezte

Julien Absalon 5. világbajnoki címét szerezte

A férfiaknál adott volt az örök kérdés: vajon Nino Schurter (Svájc) vagy Julien Absalon (Franciaország) fog ki jobb napot? Végül a párbaj ezen felvonásából utóbbi jött ki jobban, pedig a rajtot követően még a svájci diktálta a már tőle megszokott kegyetlen tempót az élen. Absalon szokásához híven lassabban kezdett, sőt egy apró bukás is hátráltatta, de felért Schurterre és onnantól kezdve látni lehetett, hogy ma ő van jobb formában.

Absalon és a BMC Fourstroke FS01

Absalon és a BMC Fourstroke FS01

Talán az is segítette, hogy komoly tétversenyen életében először használt fully bringát a megszokott merevfarú helyett. Schurter Absalon támadása után láthatóan szenvedett, nem találta a ritmust, pedig mindent beleadott. Az utolsó lejtőn aztán egy nagyot esett, valószínűleg a fáradtság és a koncentráció hiánya vezethetett nála ehhez, hiszen a mezőny egyik legjobbja a technikás szakaszokon. Az ezüstérem végül meglett, de  ma nem tudta felvenni a versenyt a francia legendával.

Schurternek meg kellett elégednie a 2. hellyel

Schurternek meg kellett elégednie a 2. hellyel

A bronzérmet az olasz Marco Aurelio Fontana érdemelte ki. Negyedik Moritz Milatz (Németország), míg ötödik honfitársa Manuel Fumic lett. A Cannondale fenegyereke minden bizonnyal valamilyen apróbb technikai hibától szenvedett, hiszen gyakran pillantott le kerékpárjára és a célban sem tűnt boldognak.

Parti András

Parti András

A magyarok közül Parti András teljesítménye elismerésre méltó, hiszen defekt és egyéb gondok ellenére a remek 41. helyen zárt. Juhász Zsolt 50. lett.

Parti András a következőket tette közzé:

41. hely a VB-n Norvégiából!
Egy igen nehéz időszakon vagyok túl, kb. másfél hónapja egy komoly mentális krízisbe kerültem. Tavaly ugyan 29. voltam a világbajnokságon, de ezt a mait legalább olyan eredménynek érzem… Volt egy defektem, valamint kerékcserém is, illetve a láncom is beesett egyszer a küllőkhöz, így meg kellett állnom, szóval nem volt hibátlan a versenyem. Ennek ellenére nagyon örülök, mert ezzel újra “nyeregben” érzem magam és visszatért az önbizalmam! 
Köszönettel tartozom az edzőmnek, Szöllőssy Istvánnak, aki végig hitt bennem, illetve Klopfer Csabának, aki “fejemet” segített rendbe rakni! Valamint a családomnak, a barátaimnak és mindenki másnak aki átsegített a nehezebb napokon (mindenki magára veheti  ), hálás vagyok!
Juhász Zsolti az 50. helyen jött be!

 

Eredmények

Férfiak:

1. Julien Absalon (Franciaország) 1:27:06
2. Nino Schurter (Svájc) +1:51
3. Marco Aurelio Fontana (Olaszország) +3:28
4. Moritz Milatz (Németország) +3:33
5. Manuel Fumic (Németország) +3:43
6. Sergio Mantecon Gutierrez (Spanyolország) +3:56
7. Lukas Flückiger (Svájc )+4:25
8. Jaroslav Kulhavy (Csehország) +4:33
9. José Antonio Hermida Ramos (Spanyolország) +4:40
10.Ralph Naef (Svájc) +5:06

41.Parti András (Magyarország) +11:20
50.Juhász Zsolt (Magyarország) +1 kör

A férfi dobogó: Schurter, Absalon, Fontana

A férfi dobogó: Schurter, Absalon, Fontana

Nők:
1. Catharine Pendrel (Kanada) 1:31:30
2. Irina Kalentieva (Oroszország) +21
3. Lea Davison (USA) +43
4. Tanja Zakelj (Szlovénia) +1:12
5. Blaza Klemencic (Szlovénia) +1:46
6. Emily Batty (Kanada) +2:09
7. Maja Wloszczowska (Lengyelország) +2:12
8. Sabine Spitz (Németország) +3:05
9. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Norvégia) +3:20
10.Julie Bresset (Franciaország) +3:26

54.Benkó Barbara (Magyarország) + 2 kör

A női dobogó: Kalentieva, Pendrel, Davison

A női dobogó: Kalentieva, Pendrel, Davison

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo